Kelemen Hunor, despre imunitatea lui Laszlo Borbely: Nu e un lucru rău să existe un filtru parlamentar

| 12 mar, 12:18

Prezumţia de nevinovăţie trebuie aplicată în cazul deputatului UDMR, Laszlo Borbely, a spus la RFI preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor. Camera Deputaţilor a respins miercuri cererea de încuviinţare a urmăririi penale în cazul fostului ministru al Mediului.

Kelemen Hunor declară că "poate, cei care au studiat dosarul şi cei care au avut acces la dosar nu erau foarte ferm convinşi că acel denunţ care a apărut în dosar în plus are legătură cu vechiul caz şi este convingător".

Întrebat ce efecte va avea votul de miercuri, liderul UDMR a răspuns: "În acest moment nu cred că are vreun efect. Aşa cum acum doi ani a fost un vot asemănător şi nu a fost nimic spectaculos, nu s-a întâmplat nimic spectaculos, nici acum nu cred că se va întâmpla. Sigur, comentatorii politici şi cei care analizează aceste evenimente din Parlament unii vor spune că nu e bine, alţii vor spune că dacă nu au existat elemente suficiente şi a fost doar un denunţ care nu are legătură cu cazul, atunci era de aşteptat un astfel de vot, dar prea mult eu nu aş insista pe acest vot de ieri, nu am ce spune în plus", notează RFI.

Întrebat dacă Parlamentul nu s-a transformat în ultimii ani într-o instanţă care stabileşte dacă un parlamentar este sau nu vinovat, Kelemen Hunor a răspuns: "Nici nu a zis Parlamentul acest lucru, nici în cazul doamnei Udrea sau în alte cazuri unde a dat undă verde la solicitarea procurorilor, nu a spus că este vinovat sau nu este vinovat omul, nu este o instanţă".

Citeşte şi:  Soarta parlamentarilor penali se joacă ca la table. Din 12 cereri de ridicare a imunităţii, 6 au fost admise, 6 respinse


Care va fi reacţia Comisiei Europene după votul de miercuri din Parlament în cazul Borbely? "În cazul miniştrilor nu este un lucru rău să existe un filtru, pentru foşti miniştri deputaţi, în Parlament, pentru miniştrii care nu sunt parlamentari filtrul este la preşedintele republicii, pentru că orice ministru, indiferent cât a stat în funcţie, s-ar putea să se trezească cu fel de fel de denunţuri, pentru că există oameni supăraţi, care nu au obţinut ceea ce au vrut, mai ales în ministerele economice, n-au primit contracte, n-au primit lucrări publice şi sunt supăraţi şi fac denunţuri. Deci acest filtru eu cred că în cazul miniştrilor trebuie să funcţioneze, sigur, Parlamentul nici nu trebuie să spună că cineva este sau nu vinovat, dar ceea ce am văzut eu în raportul Comisiei, în ultima evaluare, totuşi, abordările şi aprecierile erau pozitive, pentru că dacă faceţi un bilanţ, veţi vedea că marea majoritate a cazurilor au fost aprobate, marea majoritate a solicitărilor au fost aprobate", spune Kelemen Hunor.

Întrebat dacă-l susţine pe Laszlo Borbely, liderul UDMR a răspuns: "Eu cred în nevinovăţia fiecărui om, până când există o hotărâre definitivă. Până când nu există o hotărâre definitivă, nu am nici un motiv să nu cred în nevinovăţie. Prezumţia de nevinovăţie este principiul de unde plecăm, nu prezumţia de vinovăţie".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ