Klaus Iohannis, despre descentralizare: Dezbaterile trebuie reluate pornind de la principii, nu de la calcule electorale

| 16 feb, 16:29

Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis luni cu prilejul Adunării Generale a Asociației Comunelor din România, că dezbaterile cu privire la regionalizare și descentralizare trebuie reluate pornind de la un set de principii, nu de la calcule politice sau electorale.

"Știu că vă preocupă tema descentralizării. Dezbaterea despre descentralizare, dar și despre regionalizare, va trebui reluată, de data aceasta mai temeinic, pornind de la un set de principii, nu de la calcule politice sau electorale. Proiectul de descentralizare și regionalizare trebuie să reprezinte o nouă viziune asupra statului român și organizării administrativ-teritoriale, având ca scop reducerea decalajelor și dezvoltarea. Aceasta este o dezbatere la care dumneavoastră, ca reprezentanți ai autorităților locale, va trebui să luați parte activ", a arătat luni șeful statului, potrivit Administrației Prezidențiale.

Citește și: Preşedintele Iohannis, apel VIRULENT la clasa politică

El a indicat că, pe toate aceste teme, există, din partea Administrației Prezidențiale, deschidere pentru consultare și dialog.

"Știu ce înseamnă să fii primar. Indiferent că este vorba despre o comună, un oraș sau un municipiu, ești responsabil, practic, de destinul unei comunități. Știu ce înseamnă să gestionezi viața de zi cu zi a oamenilor care trăiesc acolo, ce dificultăți și tipuri de probleme există la nivel local. M-am confruntat cu ele și de fiecare dată am încercat să găsesc soluțiile corecte și eficiente, la fel cum sunt convins că faceți și dumneavoastră. Dacă ar fi să găsesc un singur atribut care ar trebui să îi caracterizeze pe primari în general, pe cei de comune în particular, acela ar fi grijă față de oameni", a precizat, în mesajul său, Klaus Iohannis.

Șeful statului a menționat că nu crede că grija aleșilor locali se manifestă prin gesturi exterioare și prin vorbe.

"Poți să stai cu oamenii la aceeași masă și să le spui cuvinte frumoase, iar peste un an sau mai târziu să constate că nu s-a schimbat nimic în comunitatea lor, că nu au o viață mai bună. Grija față de comunitate se vede după ceea ce construiești, după lucrurile concrete care rămân. Iar, de cele mai multe ori, rezultatele apar doar în timp. Să nu uităm niciodată, cei care sub o formă sau alta avem votul cetățenilor, că suntem acolo prin voința lor și în serviciul lor. Convingerea mea profundă este că cea mai mare satisfacție în viața unui om dedicat activității publice este de a fi avut o contribuție în viața celor pe care îi reprezintă, de a fi lăsat ceva în urmă. Dacă același principiu ne călăuzește pe toți, indiferent de circumstanțe, opinii, orientare politică, vom putea construi o administrație corectă și eficientă", a arătat el.

Președintele Iohannis a subliniat că România se află în plin proces de trecere la o nouă etapă a construcției democratice, determinată de noi realități politice, dar și de așteptarea publicului.

"Această etapă înseamnă, pe de o parte, o reformare a instituțiilor politice, iar pe de altă parte de o schimbare de mentalitate și atitudine. Așteptarea la toate nivelurile este pentru mai multă responsabilitate, mai multă integritate și mai multă transparență în exercițiul funcțiilor publice și în politică în general. Pentru asta avem în primul rând nevoie de reguli clare și durabile cu privire la sistemul electoral, la finanțarea partidelor și a campaniilor electorale. Și, în al doilea rând, de un alt mod de a face politică, mai puțin centrat pe conflicte politice sau personale și mai orientat spre rezolvarea problemelor. Dumneavoastră veți fi parte a acestui proces. Am toată încrederea că fiind, la modul propriu, cel mai aproape de cetățean, veți fi primii care răspund acestor așteptări", a mai subliniat Iohannis.

Mesajul șefului statului a fost adresat luni participanților la eveniment de către consilierul prezidențial Dan Mihalache.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ