Kovesi cere CSM să sesizeze CCR în cazul lui Dan Șova

| 26 mar, 14:16

Procurorul-șef Laura Codruța Kovesi cere Consilului Superior al Magistraturii să sesizeze Curtea Constituțională în cazul lui Dan Șova, informează B1 TV. Aceasta a adresat o scrisoare CSM, potrivit unui comunicat DNA.

În cazul de față, se impune sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru soluţionarea  conflictului de natură constituţională creat între puterile statului, ca urmare a faptului că Senatul a refuzat să răspundă cererii formulate de procurori, se arată în documentul citat.

În 13 martie, DNA a sesizat ministrul Justiţiei pentru a cere Senatului României încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Șova pentru săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.

La data de 25.03.2015, Senatul României a comunicat ministrului Justiţiei că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, însă nu a fost întrunit numărul de voturi necesar pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării a unui senator.

Senatul nu a adoptat însă o hotărâre prin care să admită sau să respingă cererea formulată de ministrul Justiţiei, potrivit cuprinsului comunicării.

”Având în vedere aceste împrejurări, considerăm că Senatul României a refuzat să răspundă solicitării care i-a fost adresată de reprezentanţii autorităţii judiciare, astfel încât ne aflăm în situaţia unul conflict de natură constituţională între puterile statului.

Soluţionarea unei cereri printr-o comunicare adresată de preşedintele Senatului ministrului Justiţiei excede cadrului constituţional şi echivalează cu refuzul de a se pronunţa asupra cererii”, se arată în document.

Condiția de cvorum invocată este contrară dispoziţiilor constituţionale. Prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 989 din 01.10.2008 s-a constatat că cererile de această natură adresate sunt adoptate prin majoritatea simplă a parlamentarilor prezenţi.

S-a constatat așadar, că sunt neconstituţionale prevederile art. 155 alin. 3 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, potrivit cărora cerea privind urmărirea penală a membrilor Guvernului „se adoptă cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor”, întrucât contravin art. 76 alin. 2 din constituţie, care prevede că adoptarea unor astfel de hotărâri se face cu majoritatea simplă.

Senatul a respins, miercuri, cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a lui Dan Şova, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor. Numărul total al senatorilor este de 168, majoritatea fiind, astfel, de 85 de parlamentari. Din cele 151 de voturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.

Acesta s-a autosuspendat miercuri din toate funcțiile pe care le deține în PSD.

Citeşte şi: ŞOVA primeşte dedicaţii muzicale VIDEO

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 mar, 14:42
dan soava
robert,
nu trebuie popularizate astfel de vesti...
baga maneaua aia cu Codul Fiscal

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ