LASZLO BORBELY: Laszlo Tokes nu a reuşit să înţeleagă că lumea nu e clădită numai pe revoluţii

| 17 oct, 2014

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că europarlamentarul Laszlo Tokes nu reuşeşte să înţeleagă că lumea nu este clădită doar pe revoluţii, atunci când lansează acuzaţii la adresa liderilor Uniunii care au înţeles importanţa dialogului cu majoritatea.

'Domnul Tokes e ancorat în trecut, pentru că nu a reuşit să înţeleagă, timp de 25 de ani, că lumea nu e clădită numai pe revoluţii. Nu poţi să ai o revoluţie în fiecare zi. După ce se liniştesc apele trebuie să stai la o masă cu cei care, în cazul României, reprezintă majoritatea. Acest lucru l-am făcut noi, nu numai la Neptun - domnul Tokes a încercat de-a lungul anilor să prezinte acest pact ca un pact secret, pur şi simplu a încercat să creeze un mit (...) Am o mare satisfacţie: după 23 de ani sau 20 de ani de la întâlnirea de la Neptun, dar, vă repet, au fost mai multe întâlniri, se ştia de ele, au apărut în presă, au fost şi Elveţia. Atunci ce i-a supărat pe domnul Tokes şi colegii lui? Că nu ei, ci alţii din UDMR au reuşit să discute pragmatic despre 300 de locuri la Universitatea Babeş-Boliayi, unde acum învaţă peste 7.000 de studenţi în limba maghiară, inscripţiile bilingve apărute în 1998-1999 şi apoi, în 2001, în noua Legea a administraţiei publice locale', a afirmat Laszlo Borbely, răspunzând atacurilor formulate la adresa sa de Laszlo Tokes.

Borbely a spus că poate să înşire foarte multe dintre realizările echipei de negociere a UDMR din anii '90, dar că europarlamentarul FIDESZ Laszlo Tokes nu poate fi convins de beneficiul dialogului cu majoritatea întrucât 'poţi să-i fluturi orice domnului Tokes că tot timpul îşi aduce aminte de Neptun, pentru că nu are ce face, pentru că e ancorat în trecut'.

Politicianul crede că reacţia lui Tokes, exprimată în urmă cu o zi - pe fondul apariţiei în România a fostului lider al Project on Ethnic Relations, Allen Kassof, care organizează o serie de seminarii la care sunt invitaţi lideri ai UDMR şi membrii ai partidelor româneşti -, ar fi generată de faptul că acesta ar dori să fie invitat.

Laszlo Borbely a afirmat că fosta organizaţie Project on Ethnic Relations, implicată în anii '90 în negocieri în România, Serbia etc., nu mai există din 2012 şi că acum seminariile sunt organizate de Prietenii Fundaţiei PER.

El a spus că trebuie să bucure faptul că în SUA există un interes pentru problemele minorităţilor din România şi problematica autonomiei, care acum a fost repusă pe tapet, şi că în acest scop au fost organizate deja două întâlniri, în lunile iunie şi octombrie.

'Toţi cei din UDMR care au fost împotriva negocierilor de la Neptun la vremea respectivă au recunoscut că a fost un proces benefic. În UDMR nu este niciun fel de întrebare în ce priveşte acest proces. Prin acest proiect de autonomie am pus problema pe masa dezbaterilor publice. Domnul Tokes ne face o reclamă pozitivă, dar nu trebuie să exagerăm, e un fel de seminar unde se întâlnesc oameni şi discută, deci nu avem niciun fel de altă conotaţie. Vor fi asemenea întâlniri şi cu alţii, dar şi în cadrul comunităţii maghiare, evident', a susţinut Laszlo Borbely.

Potrivit acestuia, dezbaterile publice sunt foarte importante deşi, deocamdată, UDMR nu va introduce în Parlament proiectul de autonomie pe care l-a elaborat. 

'Noi, deocamdată, nu intenţionăm să introducem în Parlament proiectul pentru autonomie pentru că este nevoie de schimbarea Constituţiei şi va trebui să discutăm cu colegii, şi asta discutăm. Şi ce mă bucură, la propunerea mea spre exemplu, în februarie (2015 - n.r.), când ne întâlnim din nou cu Prietenii PER, vom discuta despre limba regională. Pentru că nu a reuşit să-mi răspundă nimeni de ce nu putem discuta în mod liniştit posibilitatea ca în zonele în care maghiarii sunt majoritari să fie recunoscută ca limba regională limba maghiară, pe lângă limba română', a afirmat Laszlo Borbely. 

Laszlo Tokes şi-a manifestat nemulţumirea joi faţă de discuţiile care se poartă între UDMR şi partidele româneşti, mediate de fostul lider al Project on Ethnic Relations, arătând că se întrevede un scenariu similar celui din anii '90, în urma negocierilor de la Neptun.

'Atât imaginea, cât şi punctul de plecare seamănă leit cu cel de acum 20 de ani. În timp ce se vehiculează doar lucruri pozitive - se vorbeşte despre dialog, conciliere, înţelegere, reînnoire - suntem predispuşi să scăpăm din vedere că negocierile de la Neptun nu au constituit un 'dialog', o 'înţelegere' dintre părţi egale, ci un 'pact secret' impus de puterea română represivă de atunci unor politicieni maghiari desemnaţi arbitrar chiar de guvernul român - adică Frunda Gyorgy, Borbely Laszlo, Tokay Gyorgy - care pe socoteală proprie şi fără niciun fel de mandat, ba chiar fără aprobarea oficială, statutară a UDMR, au făcut promisiuni în detrimentul comunităţii maghiare din România', a susţinut Laszlo Tokes.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ