Lia Olguța Vasilescu, despre proiectul Legii salarizării: E o lege bună, nu e perfectă, dar pornește de la niște baze corecte

| 07 mar, 14:59

Proiectul Legii salarizării în sectorul bugetar pornește de la niște baze corecte și, după ce va fi discutat cu toate federațiile sindicale, va fi transmis direct la Parlament, a declarat, marți, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Olguța Vasilescu, subliniind că nu este perfectă, dar este o lege bună.

"Deocamdată suntem în discuții cu sindicatele. Eu cred că este o lege bună, sigur că nu cred că este o lege perfectă, nicio lege nu mulțumește pe toată lumea, dar măcar este o lege care pornește de pe niște baze corecte și urmează ca, după ce trecem prin toate federațiile sindicale, să transmitem proiectul de lege direct la Parlamentul României", a spus ministrul Muncii, la finalul discuțiilor cu sindicaliștii din Sănătate pe marginea proiectului.

Olguța Vasilescu a precizat că se încearcă încadrarea în anvelopa de 32 miliarde lei și că anexele ar putea suferi modificări în cazul în care nu se va respecta această anvelopă.

"A ieșit foarte bine, așa cum a ieșit și ieri (luni n.r) cu apărarea și ordinea publică. Sigur, acolo subiectul legii salarizării unitare a fost parazitat un pic de un cu totul alt subiect, care nu avea legătură cu această lege, dar cred că nu au de ce să fie nemulțumiți de modul în care arată acum legea salarizării unitare. Noi încercăm să rămânem în anvelopa de 32 de miliarde, de aceea le-am și spus că toate aceste anexe pe care ei le văd este posibil să sufere modificări, în cazul în care per total nu o să ne încadrăm pe această sumă, dar modificările nu pot fi mari pentru că, după calculul pe care l-am făcut în urmă cu două săptămâni cu MFP, ne încadrăm în 31 de miliarde, deci nu ar fi probleme", a oficialul MMJS.

Aceasta a menționat, de asemenea, că salariile vor crește treptat, în următorii patru ani, începând cu 1 ianuarie 2018.

"Vreau să fac această precizare și despre care credeam că este logică și se știa din programul de guvernare: este pentru următorii 4 ani de zile. Vor crește treptat salariile, începând de la 1 ianuarie 2018, până la 1 ianuarie 2021. După ce facem aceste corecturi în lege, pentru că acum avem situații în care femeia de serviciu de la spital are mai puțin decât femeia de serviciu din poliție, nu mai vorbesc că sunt oameni cu studii superioare care au salarii mai mici decât cei fără studii superioare, iar asta nu ni se datorează nouă, ci, din păcate, modului în care s-a aplicat legislația până acum și corecturilor care au survenit la legislația existentă. După ce vom face toate aceste tranziții, până în anul 2021, atunci considerăm că sistemul este perfect așezat, iar atunci toată lumea va crește cu același coeficient, fie că e vorba de rata inflației", a mai spus Lia Olguța Vasilescu.

Ministrul Muncii a mai adăugat că cele mai mari creșteri de salarii vor fi în domeniul apărării, aceasta subliniind faptul că, în prezent, salariul unui soldat pornește de la 700 de lei.

"Cea mai mare creștere este în Apărare. Nu știu dacă ați apucat să vedeți anexa, pentru că am văzut că a scăpat ieri în presă. Soldatul pornește undeva de la 700 de lei, ceea ce clar că era în neregulă, iar atunci creșterile foarte mari sunt aici. Ei au avut și neșansa că lucrând în apărare nu au avut posibilitatea să îi reprezinte sindicatele de-a lungul anilor, iar atunci au rămas cei mai în urmă. Dar creșteri, așa cum am precizat, cele mai mari sunt în baza de jos, acolo unde de regulă s-au încălecat între ele categoriile, pentru că a crescut tot timpul salariul minim pe economie și s-a ajuns în situația în care persoane fără studii superioare și debutante, care intră direct cu salariul minim pe economie, să aibă același grad de salarizare cu cei care aveau de mai mult timp angajați și care aveau studii superioare. Logic a fost să îi urcăm pe cei de deasupra destul de mult, astfel încât să asigurăm o bază corectă", a spus Lia Olguța Vasilescu.

Ea a menționat că este posibil să mai apară modificări în urma discuțiilor cu sindicatele.

"Cred că v-au spus liderii de sindicate că se dublează. Asta nu înseamnă că cine are 4.000 se dublează (salariul), iar celui care are 7.000 (de lei) și îi crește cu 45%, undeva ajung să fie foarte apropiați. Nu, se crește gradual, dar cea mai mare creștere este la salariile până în 4.000 de lei, iar dacă v-ați uitat pe acea anexă, ați fi văzut că este o creștere progresivă, dar în același timp care să nu deranjeze, adică cu 100 de lei în plus pentru fiecare gradație. E posibil să apară modificări, din cauza asta avem discuții cu sindicatele. Noi am încercat atunci când am lucrat la această lege să avem un dublu control, pe de o parte să luăm toate funcțiile care sunt în plată la ora actuală de la ministerele de resort, ca să nu ne scape vreo categorie, după care am luat și de la sindicate, astfel încât să putem să le încrucișăm toate aceste date și să ajungem la o lege cât mai aproape de perfecțiune. Dar chiar și astăzi s-a constatat că asistenții personali nu ar trebui să fie în aceeași căsuță cu asistenții care sunt cu studii superioare și e clar că vom face tot felul de corecții, până vom ajunge cu ea la Parlamentul României, unde este posibil ca parlamentarii, la rândul lor, să mai opereze și ei corecții", a explicat ministrul Muncii.

Potrivit acesteia, discuțiile vor continua joi cu sindicatele din educație și vineri cu cele din cultură, iar săptămâna viitoare cu federațiile sindicale "care vin pe categorii mult mai mici".

Întrebată despre salariul președintelui României, Lia Olguța Vasilescu a răspuns că un președinte ar trebui să aibă circa 6 salarii medii.

"În jur de 6 salarii medii. Am văzut aici că a fost o discuție foarte aprinsă între liderii din sindicate. Sunt și alții care spun că este o bază corectă, pentru că la toată această lege încercăm să îi punem niște baze corecte. De ce se pornește la demnitari, sau la cei cu indemnizații, pentru că acolo intră și primarii și viceprimarii, de la salariul mediu pe economie? Din cauza faptului că ceilalți bugetari pornesc de la salariul minim, dar li se adaugă sporurile și se ajunge la salariul mediu, pe când în partea cealaltă, la cei care au indemnizații, nu există niciun fel de spor, nici măcar de vechime. Președintele României, așa cum știți, beneficiază de indemnizație și nu are spor de vechime. Era logic să pornim de pe acest palier și să facem calculul, pentru că altfel ne-am fi trezit în situația la care ne-am trezit la ora actuală, când primarul este la jumătatea ștatului de plată din primărie, adică toți directorii trec peste el, toți secretarii trec peste el, ceea ce nu este în regulă. Așa că e singura formulă pe care am reușit să o găsim că să corectăm aceste inadvertențe, pentru că este clar că șeful instituției trebuie să aibă cel mai mare salariu și, de asemenea, șeful statului trebuie să fie cel mai bine plătit dintre bugetari", a afirmat Olguța Vasilescu.

Tag-uri: olguta vasilescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ