Liberalizarea prețurilor din energie: o problemă sensibilă gestionată corect de Guvernul Ponta

| 27 mar, 2014

Pachetul de măsuri pentru susținerea industriei a fost adoptat de către Executiv prin ordonanța care menține prețul de referință la gaze pentru consumatorii industriali la nivelul din luna ianuarie și prin hotărârea care stabilește volumul de energie regenerabilă subvenționată.

Liberalizarea prețurilor din energie a fost realizată astfel încât producătorii, care sunt, în speță, marii angajatori, să poată crea mai multe locuri de muncă și să rămână competitivi în domeniul economic, în special prin continuarea creșterii producției industriale.

În baza pachetului de sprijin pentru industrie, prețul de referință la gaze, pe toată piața liberă,  va fi de 230 de dolari la mia de metri cubi. Măsura reprezintă respectarea angajamentului luat de Guvern față de instituțiile internaționale și Comisia Europeană pentru liberalizarea prețului la gaze, iar impactul asupra societății va fi unul minor. Este chiar posibil ca, datorită apariției competiției libere, prețurile să scădă.

În plus, în aceste măsuri de ajutor pentru industrie este prevăzută și eliminarea taxei de cogenerare la exportul de electricitate, care are ca rezultat încurajarea exporturilor de energie ale României pe piața regională, iar de pe data de 8 aprilie, Comisia Europeană va publica regulamentul și ghidul prin care fiecare țară membră UE va putea să acorde o schemă de reducere cu 85% pentru consumatorii industriali ai cheltuielilor cu energia regenerabilă.

Mai mult, alături de respectarea promisiunii la prețurile de energie, în programul Guvernului, recent asumat în fața Parlamentului, sunt menționate măsuri care vor avea un impact pozitiv, precum scutirea de impozitul pe profilul reinvestit - aplicată de la 1 iulie și reducerea cotelor de asigurări sociale la angajator cu 5%.

Astfel, prin sprijinul oferit de coaliția majoritară a forțelor politice reprezentate în Parlament, Guvernul va putea reduce cheltuielile acolo unde este într-adevăr necesar, obținând în același timp venituri bugetare suplimentare atât pentru semestrul al doilea din 2014, cât și pentru întregul anul 2015. Banii vor fi foarte utili pentru indexarea pensiilor, pentru înjumătățirea ratelor la creditele bancare și pentru alte investiții extrem de importante.

Prin liberalizarea prețurilor din energie, care este o problemă delicată în societate și ce a fost gestionată cu corectitudine de către Guvernul Ponta, pe lângă păstrarea cadrului fiscal-economic și continuarea trendului pozitiv de creștere, se va asigura îndeplinirea tuturor țintelor macroeconomice ce au fost asumate de Executiv și va fi creat un cadru necesar pentru crearea de noi locuri de muncă pentru români.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 mar, 2014
cantautor
de la 1 aprilie se scumpesc carburantii...
fiind o masura luata de guvernul Ponta,eu zic ca e foarte buna..
va fi bine primita de populatie,deoarece inseamna ca celelate preturi influentate de combustibil,vor scadea....(in special transportul)
da,vor scadea, e logic....doar de aceea este 1aprilie
27 mar, 2014
turist
ajuta-ma sa inteleg o chestiune:Nastase si Ponta au case la Cornu.
Ministrul Finantelor este tot din Cornu...
as dori sa faceti o prezentare a localitatii,obiective turistice,culturale..
se poate?multumesc anticipat..
PS-am apelat la dumneata ca esti freelancer...patrunzi mai repede

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ