Managerii din România fac radiografia asupra evoluţiilor economice

| 28 mar, 2014

În intervalul martie-mai 2014 sunt aşteptate creşteri în industria prelucratoare, construcţii şi in sectorul de comerţ precum şi o crestere moderată în servicii, comparativ cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural.

De la preluarea guvernării, Cabinetul Ponta a reuşit performanţe economice de prim-plan, confirmate în cifre şi statistici la nivel european. Vorbim atât despre o stabilizare macroeconomică ce a permis un reviriment economic pe fundamente sănătoase, cât şi despre parametri pozitivi din economie, care au venit să confirme că direcţia imprimată României de Executivul condus de Victor Ponta este cea corectă.

Una dintre acuzaţiile aduse Guvernului de adversarii politici a fost aceea că cifrele pozitive din economie nu se reflectă şi în buzunarele oamenilor, mai precis în nivelul de trai. Aceste critici sunt nu doar nefondate, ci și contrazise de către managerii care activează pe piaţa din România.

Astfel, Institutul Naţional de Statistică a chestionat peste 8.000 de manageri din România cu privire la evoluţiile economice din ţara noastră. Potrivit estimărilor managerilor, citate de Hotnews, în intervalul martie-mai 2014 sunt aşteptate creşteri în industria prelucratoare, construcţii şi in sectorul de comerţ precum şi o crestere moderată în servicii, comparativ cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural.

Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic. Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucratoare (2.029 agenti economici), construcţiilor (1.573), comerţului cu amănuntul (2.099) şi serviciilor (2.520). Marimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de +/- 5% la nivel total sector.

Pragurile de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite astfel: până la +/- 5% - relativă stabilitate; de la +/- 6% până la +/-15% - creştere moderată, respectiv scădere moderată; de la +/- 16% până la +/- 40% - creştere, respectiv scădere; peste +/- 40% - creştere accentuată, respectiv scădere accentuată.

Astfel, în domeniul industriei prelucrătoare, se remarcă un trend de creştere a activităţii. Potrivit anchetei de conjunctură din luna martie 2014, managerii din industria prelucratoare estimează pentru urmatoarele trei luni o creştere semnificativă a producţiei. Vorbim despre o un sold conjunctural în urcare cu 19 procente. Totodată, pentru unele dintre activităţile de producţie se va înregistra o tendinţă de creştere mai mare decât pe total industrie prelucratoare. Principalele ramuri industriale care vor înregistra creşteri substanţiale sunt: fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +72%), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (sold conjuncturale +39%), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice şi fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (solduri conjuncturale +36%). Pentru preţurile produselor industriale, se estimează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%). Potrivit prognozelor managerilor cuprinse în studiul INS, veştile sunt bune şi din perspectiva numărului de salariaţi în industria prelucrătoare, cu un sold conjunctural de +4%.

În sectorul construcţiilor, datele centralizate în urma chestionării celor peste 8.000 de manageri sunt, de asemenea, pozitive. Conform prognozelor din luna martie 2014, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru urmatoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei, adică un sold conjunctural de +23%. Pe plus se plasează şi stocul de contracte şi comenzi, cu 17%. Totodată, managerii estimează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%). De asemenea, se preconizează o creştere moderată a preţurilor lucrărilor de construcţii, cu un sold conjunctural de +6%.

Trendul de creştere a activităţii se consemnează şi pe palierul comerţului cu amănuntul. Potrivit managerilor, se preconizează o creştere a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni, cu un sold conjunctural de +24%. În aceeaşi tendinţă se înscrie volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale, cu o creştere a soldului condjunctual de 18%. În schimb, în sectorul comerţului cu amănuntul se aşteaptă o scădere moderată a numărului de angajaţi de 7%, în timp ce preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru urmatoarea perioadă, cu un sold conjunctural de 20%.

Ultimul item testat în studiul INS este cel referitor la dinamica din zona serviciilor. Potrivit prognozelor din luna martie 2014, cererea de servicii va marca o creştere moderată în urmatoarele trei luni, cu un sold conjunctural de 7%. În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, se aşteaptă o relativă stabilitate (sold conjunctural +1%), aceeaşi tendinţă fiind prognozată şi în cazul preţurilor, cu un sold conjunctural de +3%.

Desigur, toate aceste date sunt mai degrabă tehnice şi pot genera dificultăţi de interpretare pentru cei nefamiliarizaţi cu limbajul economic. Decodificate însă, cifrele devoalează o situaţie pozitivă în economie în prima parte a anului 2014. Datele sunt cu atât mai relevante cu cât ele vin direct din partea managerilor din piaţă, manageri care altfel sunt cunoscuţi pentru scepticismul lor atunci când vine vorba despre proiecţiile economice.

În altă ordine de idei, semnalele pe care le produce economia românească se înscriu pe acelaşi trend pozitiv, consacrat deja la nivelul anului 2013. Şi mai important este că feedback-ul din economie oferă garanţii nu doar actorilor deja prezenţi în piaţă, dar şi potenţialilor investitori care vor privi cu interes în direcţia dezvoltării unor afaceri în ţara noastră din care toată lumea va avea de câştigat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ