Ultimele veşti bune din industrie

| 07 apr, 2014

După ce în 2013 România a înregistrat cea de a doua cea mai mare creştere a producţiei industriale din Uniunea Europeană, Institutul Naţional de Statistică a anunţat o creştere a comenzilor industriale cu 20,4% în luna februarie 2014.

Conform oficialilor de la Institutul Naţional de Statistică, comenzile din industrie, venite din partea clienţilor externi şi a celor interni, au înregistrat o creştere în luna februarie faţă de luna precedentă de 15% şi una de 20,4% faţă de luna februarie a anului trecut. Creşterea comenzilor din industrie din luna februarie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, s-a datorat creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+23,0%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+22,3%), industria bunurilor de uz curent (+12,1%) şi în industria bunurilor intermediare (+18,1%).

În 2013, industria a contribuit masiv le creşterea economică (aproximativ 75% din ponderea totală), în contextul în care România a avut o creştere record a producţiei industriale de 7%, ţara noastră înregistrând rezultate peste media europeană, obţinând cea de a doua mare creştere din Uniunea Europeană, după Portugalia (7,1%). De altfel, trendul de creştere a producţiei industriale s-a menţinut şi la debutul acestui an. Astfel, în luna ianuarie s-a înregistrat un avans record de 10% faţă de ianuarie 2013. Creşterea comenzilor din industrie reprezintă un semnal pozitiv asupra dinamicii producţiei industriale bune ce ce asigură premise favorabile şi pentru lunile următoare ale anului în curs.

După înregistrarea unei creşteri economice peste aşteptări de 3,5% în anul 2013, faptul că în primele două luni s-au înregistrat creşteri record ale comenzilor industriale nu ne poate indica decât o menţinere a trendului de anul trecut pentru primul trimestru al acestui an.

Tendinţa de creştere a exporturilor înregistrată anul trecut continuă şi în acest an. Astfel că după raportarea unui nivel istoric al exporturilor de 49,56 miliarde de euro pentru anul trecut, în luna ianuarie, România a înregistrat o creştere cu 6% a exporturilor, comparativ cu perioada similară a anului 2013. La acelaşi capitol, ţara noastră beneficiază de un excedent al balanţei externe de 385 milioane de euro cu 45% mai mult decât perioada similiară a anului trecut. Toate aceste date indică faptul că România înregistrează creşteri la nivel de competitivitate ceea ce se datorează în special măririi ponderii industriilor high şi medium tech în totalul producţiei industriale şi al exporturilor.

De altfel, sprijinul adus de cabinetul condus de Victor Ponta anul trecut prin acordarea unor ajutoare de stat pentru industrie în valoare de 215 milioane euro au avut drept efect stimularea producţiei industriale care s-au văzut în cifrele comunicate de INS. Acordarea unui nou sprijin în acest an în valoare de 120 milioane euro va contribui la creşterea bazei industriale ceea ce va asigura sustenabilitatea creşterii economice pentru acest an dar şi pentru anii următori.

Institutului Naţional de Statistică a comunicat şi o creştere a cifrei de afaceri din industrie cu 11,5% ca urmare a majorării afacerilor din industria prelucrătoare cu 12,2%. De altfel, afacerile din industrie au înregistrat o creştere în luna februarie, comparativ cu luna anterioară, urcând cu 9% datorită majorărilor cu 9,4% a activităţilor din industria prelucrătoare. Creşterile cifrei de afaceri s-au înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (15,6%), industria energetică (11,9%), industria bunurilor intermediare (11,5%), industria bunurilor de capital (11,4%) şi industria bunurilor de uz curent (10,6%).

Toate aceste semnale pozitive venite dinspre economie reprezintă o confirmare a politicilor corecte şi bine ţintite asumate de guvernul condus de Victor Ponta care are ca obiectiv transformarea României într-un hub tehnologic şi industrial în Europa Centrală şi de Est.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ