Erste: România va avea o creştere economică de 3% în 2014

| 07 apr, 2014

Economia României va creşte într-un ritm de 3%, în 2014, după Polonia, care va înregistra cea mai bună performanţă a PIB, de 3,1%, între ţările Europei Centrale şi de Est, apreciază analiştii Erste Group.

"Polonia ar trebui să înregistreze cea mai bună performanţă economică, cu o creştere de 3,1%, urmată de România, cu 3%. Economia României a crescut cu 3,5% în 2013, în principal datorită producţiei agricole neobişnuit de mari. Republica Cehă (2%), Ungaria (1,9%) şi Slovacia (1,7%) ar trebui să înregistreze creşteri mai mari decât anul trecut, în timp ce Serbia ar putea raporta o creştere mai lentă decât în 2013, de 1%. Croaţia nu poate decât să stagneze (0%), pe fondul restricţiilor fiscale, precum şi al problemelor privind competitivitatea şi piaţa exporturilor. Turcia ar trebui să crească cu 2,3%, după avansul de 3,8% din 2013, având în vedere incertitudinea economică internă, mediul mai puţin favorabil al pieţei externe şi rata de politică monetară mai ridicată", arată analiza, citată de Agerpres.

Analiştii Erste consideră că revenirea va continua, în contextul în care se estimează că economiile din ECE vor creşte pe ansamblu cu 2,4%, în 2014.

"Îmbunătăţirea situaţiei economiei reale spre finalul anului trecut a fost o surpriză plăcută. Aproape toate ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) unde are operaţiuni Erste Group au înregistrat o creştere a PIB peste aşteptări. După creşterea de 1,2% înregistrată în 2013, economiile ECE ar trebui să avanseze cu 2,4% anul acesta. Creşterea din ECE ar trebui susţinută de măsurile mai reduse de consolidare fiscală şi de avansul pieţelor partenere de export", explică Henning Esskuchen, Director pentru CEE Equity Research la Erste Group.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ