Datele INS indică de fapt o creștere a nivelului de trai

| 03 apr, 2014

Potrivit datelor publicate de INS, comerțul cu amănuntul a crescut în luna februarie atât față de ianuarie, cât și față de luna corespunzătoare de anul trecut, cu 1,3%, respectiv 7,5%, în principal pe segmentul produselor nealimentare.

La începutul acestui an, consumul s-a bucurat de primele raze de soare prin creșterea cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, în special pe segmentul produselor nealimentare. Iar această veste foarte bună este o consecință a indexării pensiilor și a creșterii unor categorii de salarii, dar mai ales este rezultatul unei politici fiscale corecte.

Potrivit datelor publicate de INS, comerțul cu amănuntul a crescut în luna februarie atât față de ianuarie, cât și față de luna corespunzătoare de anul trecut, cu 1,3%, respectiv 7,5%, în principal pe segmentul produselor nealimentare.

În ceea ce privește volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul, cu excepția comerțului cu atovehicule și motociclete, serie brută, pe luna februarie 2014, în comparație cu luna precedentă a urcat aproximativ cu 1,9%. Acest plus s-a realizat datorită creșterilor vânzărilor de produse nealimentare, cu + 2,9%, a comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate, cu +1,6% și a vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun, cu +1,0%.

În schimb, față de luna februarie 2013, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul, la fel cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete, serie brută, a fost înregistrată o creștere mare, de 8,7 %, ca urmare a creșterilor la vânzările de produse nealimentare, cu +13,2%, a vânzărilor de produse alimenatre, băuturi și tutun, cu +5,7% și la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate, cu +5,0%.

Creșterea cifrelor în economie nu s-a facut doar pe hârtie, oricât ar vrea Traian Băsescu să ducă de nas cețățenii, pentru că efectul progresului din economie s-a simțit în buzunarele românilor – lucru evident datorită creșterii consumul din România. Iar pentru tot anul 2014 va fi păstrat trendul pozitiv din economie, ca urmare a pachetului de măsuri de relaxare fiscală, ce include reducerea CAS cu cinci puncte procentuale și neimpozitarea profitului reinvestit.

Acestea vor fi discutate cu reprezentanții FMI, BM și CE în această lună, în urma unui studiu care se face cu Banca Mondială. Fondul Monetar Internațional preferă reducerea CAS din 2015, dar nu exclude o micșorare a acestuia din vară dacă se iau măsuri de compensare.

Guvernul susține în continuare pachetul de relaxare fiscală, cu respectarea tuturor obligațiilor luate în cadrul Uniunii Europene, precum și respectarea relației cu partenerii internaționali ai României.

Mai mult, a doua injecție de capital pentru consum s-a realizat prin indexarea pensiilor cu 4% și a creșterii unor categorii de salarii, inclusiv a salariului minim. Drept urmare, românii au putut să achiziționeze, în principal, produse nelimentare pentru că efortul bugetar al Executivului s-a transpus prin creștere nivelului de trai din România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 apr, 2014
gogu
du-te ma de-aici,ca "macane."..
ussss,usssi......
03 apr, 2014
cantautor
am inteles ca e bine...
ca o sa fie si mai bine...
n-am inteles pentru cine...
03 apr, 2014
goPontaNemaPresident
tu esti pesedist,faci foamea si te declari fericit...
treaba ta..
referitor INS:se face media consumului,unul mananca 100 grame,celalalt 900 grame.Medie INS=0,500 gr/persoana
tu faci foamea,dar esti fericit ca mananci 100 grame si-ti iese ca medie statistica 500 gr
restul de 400 le mananca ,in plus,cei care va pun sa scrieti articolele astea de rahat...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ