Economia crește în continuare, în pofida disputelor politice

| 02 apr, 2014

Scăderea prețurilor de producție industrială pusă în evidență de datele INS creează premise solide pentru ca România să înregistreze și în acest an un ritm susținut de creștere a acestui sector.

Dincolo de zgomotul de fond generat de tot soiul de politicieni care, în căutarea lor disperată pentru sprijin electoral, încearcă să ne convingă că albul e negru și că românilor le merge mai rău decât pe vremea când Traian Băsescu le tăiase pensiile și salariile, economia românească merge bine.

Desigur, dat fiind că suntem de-abia la începutul celui de-al doilea trimestru al anului, nu avem încă la date statistice generale, cu privire la evoluția economică. Însă, din analizele parțiale date publicității de Institutul Național de Statistică se desprind o serie de concluzii care ne dau speranțe că economia românească va continua să evolueze pozitiv.

Un prim element îmbucurător vine dinspre industrie. Astfel, conform INS, prețurile producției industriale din România au înregistrat o scădere în cea de-a doua lună a anului. Mai exact, costurile de producție s-au redus cu 0,2% în februarie faţă de luna precedentă şi cu 1,2% comparativ cu luna corespunzătoare din 2013.

Or, tendinta descrescătoare a prețurilor de producție se traduce în mod implicit în creșterea competitivității industriei românești. Producând bunuri mai ieftine, întreprinderile românești au șanse mai mari atât la export, cât și în fața competitorilor străini care activează pe piața de desfacere internă.

Ca urmare, scăderea prețurilor de producție industrială pusă în evidență de datele INS creează premise solide pentru ca România să înregistreze și în acest an un ritm susținut de creștere a acestui sector. Este de reținut în acest sens că anul trecut, producția industrială a adus aproape trei sferturi din creșterea economică generală de 3,5% înregistrată în 2013.

Un alt element pozitiv pus în evidență de datele statistice vine din comerțul cu amănuntul. Cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete, afacerile din această zonă au înregistrat în februarie 2014 o majorare față de luna anterioară cu 1,3%, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate. Creșterea s-a datorat vânzarilor de produse nealimentare (+1,6%) și vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+0,6%). De asemenea, este important de remarcat că discutăm despre o creștere de 7,5% față de luna februarie a anului trecut, semn că măsurile luate de către cabinet pentru creșterea puterii de cumpărare a populației încep să dea roade, iar consumul își revine. Cât despre comerțul cu autovehicule, chiar dacă pentru moment datele sunt negative, este de așteptat ca și aici lucrurile să reintre pe un făgaș de creștere, odată ce vor începe să se facă simțite efectele noului program Rabla.

După un an 2013 în care creșterea economică a depășit chiar și cele mai optimiste așteptări, veștile care ne vin dinspre zona industriei și cea a comerțului cu amănuntul ne dau speranțe că și în acest an economia românească va înregistra o evoluție pozitivă, consolidându-și astfel trendul de dezvoltare accelerată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ