Crește puterea de cumpărare a românilor

| 10 apr, 2014

Preţurile de consum ale populaţiei au stagnat în luna martie, cu un plus de numai 0,03%, pe fondul unor ieftiniri ale preţurilor alimentare, în principal la cartofi, ouă, lapte, zahăr.

După ani de zile în care românii au trebuit să strângă băierile pungii de la lună la lună, ca urmare a creșterii accelerate a prețurilor și a influenței măsurilor de austeritate cu care guvernările PDL-iste au răspuns crizei economice, atât inflația cât și veniturile românilor încep să cunoască o evoluție inversă, accelerată.

Conform ultimului buletin statistic dat publicității de către INS, Indicele Prețurilor de Consum (IPC) a cunoscut o majorare nesemnificativă în luna martie, față de luna precendentă. Mai exact, preţurile de consum ale populaţiei au stagnat în luna martie, cu un plus de numai 0,03%, pe fondul unor ieftiniri ale preţurilor alimentare, în principal la cartofi, ouă, lapte, zahăr. Prețul la ouă, spre exemplu, a scăzut cu aproape 7%, în timp ce la cartofi s-a înregistrat o ieftinire de 2,3%, iar la ulei, de 0,8%. În aceeași perioadă, preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,1%, iar tarifele la servicii cu 0,13%.

Ca urmare a ieftinirii produselor alimentare și a creșterilor modice din zona serviciilor și a prețurilor nealimentare, inflaţia medie a IPC a scăzut de la 3,2% la 2,8%. De asemenea, evoluția medie a prețurilor pe total, determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,3%, în scădere de la 2,6% în februarie. Comparativ cu luna februarie 2014, IPC este de 100,03%, iar faţă de martie 2013 este de 101,04%.

În același timp, inflația anualizată a ajuns în martie 2014 la 1,04%, continuând astfel trendul de scădere înregistrat anul trecut, care s-a încheiat cu un minim istoric de 1,55%. Conform ultimelor date furnizate de Institutul Național de Statistică în primele două luni ale acestui an, rata medie a inflației a fost de 0,4%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, când aceasta s-a situat la 0,6%.

Tendința generală de scădere a prețurilor și de reducere a inflației s-a suprapus în mod fericit pentru români peste majorarea veniturilor salariale. Astfel, potrivit specialiștilor de la Statistică, salariul mediu al angajaţilor români a ajuns în luna februarie a acestui an la 1.626 de lei net (adică aproximativ 360 de euro), ceea ce reprezintă o creștere de 4,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Mai mult, raportat la luna februarie 2012, venitul mediu salarial din februarie 2014 a crescut cu peste 10%.

Trăgând linie sub toate aceste date statistice, ajungem la o concluzie simplă. Chiar dacă nu putem discuta despre o evoluție spectaculoasă, puterea de cumpărare a populației începe să se schimbe în bine. Urmare a scăderii generale a prețurilor de consum și a majorării veniturilor salariale, românilor încep să le rămână tot mai mulți bani în buzunar după achitarea cheltuielilor necesare traiului de zi cu zi. Iar acest fapt ce se simte inclusiv în creșterea solidă de 8,7 procente, a consumului, și, mai ales, în repartizarea pe grupe de produse a acestei majorări. Astfel, discutăm despre o creștere a consumului de 13,2% la mobilă, electrocasnice și haine, respectiv de majorări de aproximativ 5 procente la combustibili și produse alimentare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 apr, 2014
Marika
felicitari pentru articol,obiectiv si exemplificat
Urmare a scăderii generale a prețurilor de consum și a majorării veniturilor salariale, românilor încep să le rămână tot mai mulți bani în buzunar după achitarea cheltuielilor necesare traiului de zi cu zi.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ