De ce avem motive să fim mândri

| 27 apr, 2014

Trendul pozitiv pe care se află economia românească a fost remarcat recent și de agențiile de rating care au adus o îmbunătățire a calificativelor de țară ca urmare a mixului de politici coerente și productive promovate de Cabinetul condus de Victor Ponta.

Analiștii de la Erste Group Research au subliniat, într-o notă publicată vineri că Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, că agenția de rating Standard and Poor's ar putea ridica în acest an rating-ul țării noastre la nivelul de ”investment grade”. Nivelul de rating ’’investment grade’’ recomandă investitorilor asumarea de riscuri în economia sau titlurile financiare ale unei țări. Până acum România s-a clasat sub nivelul de ’’investment grade’’, ceea ce o plasa în rândul țărilor cu o economie în care nu sunt recomandate investițiile.De altfel, experții de la Erste Group au remarcat că agenția de rating americană “a lăsat impresia, în noiembrie anul trecut, că va rămâne deconectată de percepţiile pieţei, când spunea că există cel puţin o probabilitate de 1 la 3 ca ratingul României să fie crescut în semestrul 2 din 2014”.

Până acum, Standard and Poor's a fost singura agenție de rating care a ignorat îmbunătățirea condițiilor macroeconomice din țara noastră și reacția piețelor la îmbunătățirea situației economice sau a parametrilor bugetari. „De atunci multe s-au schimbat. Deficitul de cont curent s-a îngustat la 1,1% din PIB în 2013, de la 13,7% în 2008, iar gradul de acoperire cu rezerve valutare a datoriei externe pe termen scurt a crescut la 181% în februarie 2014, faţă de 127% în decembrie 2008”, au remarcat experții BCR. Agenția americană a retrogradat România încă de la debutul oficial al crizei financiare din toamna anului 2008.

Creșterea ratingului de către Standard and Poor's reprezintă un reper important pentru investitorii străini care iau întotdeauna în calcul calificativele agenției pentru a-și planifica strategiile de extindere într-o țară. Odată cu creșterea ratingului de țară, România va înregistra o creștere a fluxului de capital investițional care încă de anul trecut a cunoscut o apreciere importantă. În același timp, prin îmbunătățirea rating-ului de țară România își va consolida imaginea pe harta investițională, devenind cu această ocazie o destinație tot mai atractivă, în special pentru capitalul străin.

Ca urmare a performanțelor economice, dar și a stabilirii unui echilibru bugetar de către Executivul condus de Victor Ponta, alte agenții au îmbunătățit ratingul României. Astfel, remarcând evoluția bună a indicatorilor macroeconomici și bugetari, Moody’s a decis vineri îmbunătățirea ratingului Baa3 al țării noastre de la negativă la stabilă. De asemenea, agenția Fitch a acordat la începutul lunii martie un calificativ de BBB- pentru datoriile petru termen lung în valută ale României precum și BBB pentru datoriile în monedă locală. De asemenea, aceeași agenție a confirmat plafonul de țară al României la BBB+ precum și ratingul F3 pentru datoriile pe termen scurt în valută. Toate aceste ratinguri acordate de agenția Fitch reprezintă un calificativ pozitiv pentru economia românescă ce plasează țara noastră în rândul statelor cu risc scăzut pentru investiții.

Rating-urile de țară acordate de către agențiile internaționale și datele publicate de Eurostat sau de Institutul Național de Statistică reflectă progresele realizate de România în domeniul macroeconomic. Totodată, îmbunătățirea calificativelor acordate României confirmă o dată în plus că țara noastră oferă un climat favorabil investițiilor. Atragerea investitorilor străini în România va aduce bunăstare pentru oameni și comunitățile în care trăiesc prin crearea de locuri de muncă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ