Mediul privat crede tot mai tare în economia românească

| 25 apr, 2014

Performanţele economice înregistrate în 2013 dar şi la începutul acestui an i-au determinat pe analiştii financiari să îşi amelioreze aşteptările legate de evoluţia economică din acest an. Astfel, analiştii prevăd pentru 2014 o creştere economică cel puţin similară cu cea din 2013, dacă nu chiar mai mare.

După ce anul 2013 a oferit motive de satisfacţie din punct de vedere al rezultatelor economice înregistrate, iată că economia românească traversează o perioadă fastă şi înregistrează o serie de performanţe de prim-plan şi în debutul anului curent. Astfel, datele transmise de către Institutul Naţional de Statistică privind consumul, exporturile şi producţia industrială ne dau motive să credem că în primul trimestru al acestui an România va înregistra o creştere economică consistentă.

Trendul pozitiv de anul trecut când România a înregistrat o creştere economică peste progonoze, de 3,5%, este continuat şi în acest an ca urmare a mixtului de politici economice promovat de Cabinetul condus de Victor Ponta. Creşterea economică de anul trecut s-a datorat în proporţie de două treimi sectorului industrial care a reușit performanța notabila de a înregistra a doua cea mai mare creştere a producţiei industriale din Uniunea Europeană. Tendinţa de creştere s-a menţinut și în primele două luni ale acestui an, producţia industrială înregistrând un avans de 9,4% faţă de perioada similară a anului trecut. Avansul economic xse vede şi în creşterea exporturilor, unde în primele două luni ale acestui an s-a înregistrat o plus de 9,2% în comparaţie cu perioada similară din 2013.

Semnalele economice pozitive sunt înregistrate şi în creşterea consumului care a înregistrat o apreciere de 6% în luna ianuarie comparativ cu perioada similară a anului 2013. Avansul consumului reprezintă un semnal îmbucurător pentru economia românească deoarece pe de o parte este o dovadă a încrederii că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună, iar pe de altă parte indică faptul că cetăţenii au resimţit în propriul buzunar creşterea economică de anul trecut. Mai mult, o creştere a consumului va alimenta o creştere a economiei locale.  Nu în ultimul rând, să nu uităm faptul că anul trecut România a atins un nivel de inflaţie istoric, de doar 1,55%. Pentru începutul acestui an tendinţa se menţine, ajungându-se în luna martie la un nivel anual al inflaţiei de 1,04%.

În contextul în care anul trecut în economia românească s-au investit 2,71 miliarde de euro, cu 26,8% mai mult faţă de anul 2012, la începutul acestui an se înregistrează o creştere a investiţiilor străine în luna ianuarie de 8% comparativ cu perioada similară a anului trecut. De altfel, pentru a stimula creşterea economică, Cabinetul condus de Victor Ponta a luat o serie de măsuri menite să consolideze încrederea investitorilor străini în ţara noastră și a îmobilieza astfel capitalul către România.

Una din măsurile cele mai importante iniţiate de Executiv priveşte eliminarea impozitului pe profitul reinvestit în producţie sau echipamente începând cu 1 iulie. Noua politică de scutire a impozitării pe profitul reinvestit este o măsură de relaxare fiscală ce va determina atragerea de investiţii străine care, implicit, vor avea ca rezultat stimularea creşterii economice.

Performanţele economice înregistrate în 2013 dar şi la începutul acestui an i-au determinat pe analiştii financiari să îşi amelioreze aşteptările legate de evoluţia economică din acest an. Astfel, analiştii prevăd pentru 2014 o creştere economică cel puţin similară cu cea din 2013, dacă nu chiar mai mare. Recent, Banca Mondială a estimat că ţara noastră va înregistra în acest an o creştere economică cuprinsă între 2,5 şi 3%. Calculele instituţiei bancare prognozează că economia poate înregistra un avans chiar mai mare în cazul în care anul acesta va fi unul bun din punct de vedere agricol.

Până acum măsurile adoptate de Guvern au fost coerente şi bine direcţionate  pentru a obţine o creştere economică sustenabilă. După o perioadă de criză, accentuată de măsurile de austeritate impuse de guvernarea Băsescu-Boc, economia românească este pe drumul cel bun, realitate  resimţită ca atare şi în nivelul de trai al românilor care creşte. Încet, dar sigur.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ