ANALIZĂ. Rezultatele politicilor economice refac încrederea mediului de afaceri

| 28 apr, 2014

Agenţia de evaluare financiară americană Moody’s a îmbunătățit perspectiva ratingului României de la negativă la stabilă, subliniind că evoluţia bună a indicatorilor macroeconomici va continua şi în acest an.

România se află pe un drum bun, fapt confirmat şi de managerii societăţilor comerciale. De asemenea, agenţia de rating internaţional Moody’s a îmbunătățit perspectiva ratingului României de la negativă la stabilă. Toate aceste aspecte pozitive, cumulat cu măsurile guvernamentale de a stimula economia, reclădesc încrederea mediului de afaceri în România şi, implicit, încurajează investitorii să dezvolte afaceri la noi în ţară.

Prestigioasa televiziune CNBC prezenta România, în noiembrie 2013, datorită performanţelor economice, ca fiind „tigrul Europei de Est”. Din fericire, încă ne putem mândri cu acest apelativ ca urmare a veştilor bune pe care le înregistrează ţara noastră. Astfel, un sondaj realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS) în rândul a 8000 de manageri arată că pentru perioada aprilie - iunie 2014 se conturează o tendinţă de creştere în mai multe ramuri ale industriei în raport cu cele trei luni anterioare: prelucrătoare, construcţii, comerţ, servicii.

În industria prelucrătoare, managerii prevăd pentru următoarele 3 luni o creştere a volumului producţiei, în sold conjunctural cu +19% (în comunicatul INS, soldul conjunctural indică percepţia respondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, care, atenţie, nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic).

„În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere mai mare decât pe total industrie prelucrătoare şi anume: fabricarea băuturilor (sold conjunctural +57%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice şi fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale +34%)', se arată în comunicatul INS.

Managerii din construcţii prevăd o creştere a volumului producţiei, în sold conjunctural de 30% şi a stocului de contracte şi comenzi în sold conjunctural +23%. De asemenea, în comerţul cu amănuntul managerii au estimat o creştere a activităţii economice, în sold conjunctural +31%. Important este că managerii din aceste industrii prevăd şi o creştere a numărului de angajaţi de până la 10%.

„Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%). Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +35%)”, se mai arată în comunicatul INS.

O altă veste bună care consolidează încrederea investitorilor în România este dată de Agenţia de evaluare financiară americană Moody’s, care a îmbunătățit perspectiva ratingului României de la negativă la stabilă, subliniind că evoluţia bună a indicatorilor macroeconomici va continua şi în acest an.

Toate aceste semnale pozitive primite de România, dublate de acţiunile concrete ale Guvernului Ponta în vederea stimulării investiţiilor şi creării de noi locuri de muncă (ex. scutirea companiilor de impozitul pentru profitul reînvestit, plata contribuţiilor şi a jumătate din întreg costul salarial pentru firmele care creează 20 de locuri de muncă pentru 7 ani) oferă încredere marilor companii de a investi în România.

Astăzi, cu toate că mai sunt multe de făcut, ţara noastră arată mai puternică din punct de vedere economic, mai stabilă şi mai credibilă. Totuşi, marea problema a poporului român rămâne consecvenţa, mai bine spus lipsa ei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ