Klaus Iohannis: Preşedintele nu este ales să distreze oamenii

| 22 ian, 21:15

Preşedintele Klaus Iohannis este la primul interviu de la Cotroceni. Klaus Iohannis a vorbit la Realitatea TV despre acomodarea de la Palatul Cotroceni şi despre faptul că nimeni nu credea că va câştiga lupta electorală la o diferenţă de zece procente.

Obiectiv.info vă prezintă cele mai importante declaraţii ale preşedintelui.

Despre alegerile prezidenţiale:

După primul tur al alegerilor prezidenţiale mulţi au simţit că s-a format un val. Valul s-a format pentru că în primul tur mulţi nu au mers la vot. Faţă de primul tur, în turul doi au fost foarte mulţi români care au vrut să meargă la vot. Şi din diaspora a venit un val. Această mişcare s-a amplificat, valul nu s-a oprit în ziua votului.

Mulţi pe care i-am întâlnit mi-au spus că au speranţă. A fost un val de simpatie enorm. Cel puţin până în ziua de astăzi oamenii se bucură când mă văd. Oamenii şi-au dorit o schimbare şi sunt bucuroşi că această schimbare s-a produs.

După închiderea urnelor, unii dădeau rezultate optimiste, alţii aşa şi aşa. Lumea începuse să se adune în Piaţa Universităţii. La scurt timp după închiderea urnelor, au venit colegii şi mi-au spus că lumea se adună în Piaţa Universităţii. Am spus: . Au spus că nu ştiu clar. Am hotărât să mergem în piaţă şi aţi văzut ce s-a întâmplat. Atmosfera dintr-o dată s-a schimbat.

Eu am fost convins că voi câştiga, dar nu am avut date concrete pe care să mă bazez. Spre prânz, mi-am dat seama că lucrurile se întâmplă altfel. Supriza nu a fost că am câştigat, ci acest val enorm de simpatie a fost o supriză şi pentru mine.

Nimeni nu a prevăzut că voi câştiga cu 10% diferenţa.

Despre vizita la Bruxelles:

A fost prima vizită externă din mandatul meu.

Am ţinut să fie o vizită care arată clar determinarea României de a merge în direcţia euro-atlantică.

Am avut trei întâlniri importante, cu preşedintele Consiliului, al Comisiei Europene şi cu secretarul general al NATO.

Voi avea o deplasare în prima parte a lunii februarie la Paris, Berlin şi Bruxelles. Voi întâlni probabil pe domnul Hollande şi domnul prim ministru al Franţei. În Germania am confirmate întâlniri cu preşedintele şi cancelarul Merkel. La Bruxelles este sesiune a Consiliului European.

Despre Republica Moldova:

România trebuie să se simtă responsabilă să ajute R. Moldova pe drumul ei spre Europa.

Alegerile din noiembrie au reflectat parcursul pro-european, aşteptam formarea unui guvern de orientare europeană. Aşteptăm să fie Guvernul format ca să fac prima vizită în calitate de şef de stat în Republica Moldova.

Despre Ucraina:

Se vede că lucrurile nu se întâmplă aşa cum cred analiştii. Majoritatea au crezut că acum e linişte şi pace în Europa, că nu mai trebuie să ne preocupe securitatea, iată că s-au înşelat.

Ne-am propus să ne apucăm să ne facem un plan, pentru a fi pregătiţi şi pentru astfel de situaţii total nedorite, dar care se întâmplă.
Noi nu credem că lucrurile vor degenera. Sperăm să prevaleze spiritul păcii şi să ajungem în situaţie să vorbim de detensionare.

Noi ne pregătim, ceea ce înseamnă că toate structurile care au vreun rol în securitatea şi apărarea României sunt pregătite pentru orice scenariu. Suntem extrem de atenţi şi suntem alături de partenerii noştri: SUA, NATO, UE.

Nu suntem implicaţi în niciun fel de acţiuni militare, nici nu ne dorim acest lucru. Suntem însă dispuşi ca în diverse forme de parteneriat să venim în sprijin. Nu dorim să le facem de capul nostru, ci împreună cu NATO, pentru a readuce situaţia într-o zonă de calm. În acest moment, situaţia nu pare să se îndrepte către această zonă de calm. Aceste lucruri ne pun în alertă.

Despre corupţie:
Îmi doresc ca la sfârşitul mandatului meu, când mă pregătesc să plec, să putem afirma că în România mai există ici colo câte un caz de corupţie, dar a dispărut corupţia generalizată.
Este un obiectiv. Este clar că România este un potenţial de creştere, de dezvoltare, oameni cu viziuni, dar corupţia ne ţine în loc.

Partidele trebuie să se reformeze. Concluzia e simplă: oamenii vor pentru România altfel de politică şi să stiţi că foarte mulţi politicieni au înţeles lucrul asta, unii mai mult, alţii mai puţin.

Despre reducerea numărului de parlamentari:

Imaginea Parlamentului nu este bună, dacă vorbim despre părerea pe care o au oamenii despre Parlament.

Avem nevoie de un Parlament mai mic, mai eficient. Un stat democratic poate să funcţioneze numai dacă cetăţenii au încrede în instituţii.

Am invitat partidele la consultări. Vreau să discutăm să vedem unde ar trebui intervenit, ce pachete legislative propun partidele, ce pachete se impun.

Eu am o preferinţă, dar nu o să o spun, că nu preşedintele trebuie să vină să spună. De aceea, vreau să invit partidele la un dialog, nu să le spun eu ce vreau.

Despre regionalizare şi descentralizare:
Eu cred că discuţia trebuie reluată. Regionalizarea poate fi o măsură care poate duce la modernizarea României. Trebuie să avem o discutţie cu cei implicaţi pentru a vedea cum şi-ar dori şi oamenii, şi politicienii o evoluţie, după care analiştii să vină cu păreri.

Sunt de părere că trebuie reluată discuţia pe regionalizare şi descentralizare.

Despre Roşia Montană:
Poziţia mea nu s-a schimbat.
Proiectul nu a fost bine abordat, trebuie revăzut. Nu este treaba preşedintelui să renegocieze contractul, dar este treaba mea să spun că nu mi se pare potrivit cum a fost conceput proiectul.

Despre relaţia cu premierul Victor Ponta:

Eu propun altfel de politică, fără show-uri. Nu o să mă vedeţi acuzând premierul la televizor pentru ce a făcut. Nu aşa se face politica.
Am spus că voi colabora instituţional corect cu orice Guvern.
Preşedintele nu este ales să distreze oamenii.
Din prima zi, l-am invitat pe premier, am avut o discuţie corectă, apoi mai multe discuţii. Mi se pare normal ca preşedintele şi premierul să discute despre cum se pot rezolva problemele României.

Despre un nou Guvern:
Îmi doresc un Guvern PNL, nu e un secret şi atunci cu acel Guvern veţi vedea ce înseamnă dacă preşedintele nu colaborează corect.

Acest Guvern a fost aici când am devenit preşedinte. Nici nu i-am ales, nici nu îi resping instituţional, pentru că nu este treaba preşedintelui să-i respingă. Dar cu acest Guvern nu văd cum să pun în practică programul meu pentru o Românie puternică în următorii zece ani.

Pentru asta e nevoie de un alt Guvern, e nevoie de un Guvern cu care să lucrez pe aceleaşi principii.

Am spus că după alegeri vor apărea mişcări în Parlament, se formează noi grupuri. Acest lucru se întâmplă. Nu dirijez eu acest lucru, dar sunt mişcări în Parlament. E posibil să se schimbe majoritatea. Opoziţia vine cu o moţiune de cenzură şi schimbă Guvernul. Aşa funcţionează democraţia.

 

Iohannis, mesaj pentru români:
România este pe cale de a deveni "România lucrului bine făcut", o Românie mai prosperă, mai puternică, dar este nevoie să ne implicăm cu toţii.

Tag-uri: Klaus Iohannis
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 ian, 22:46
liviuioan
--RASPUNSUL--# CASCA#
---Cum sa raspunzi de doua ori la aceiasi intrebare---dupa ce dorintele au fost exprimate prea direct--depasind cu mult --CADRUL CONSTITUTIONAL .

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ