Traian Băsescu: Ce s-a întâmplat marţi este motiv de dizolvare a Parlamentului

| 12 dec, 2013

Preşedintele României, Traian Băsescu, este invitat la Adevărul Live.

Declaraţiile preşedintelui:

"Marţea neagră" a Parlamentului

Demersurile au fost foarte rapide si anul trecut si anul acesta. Este exclus ca atunci cand vorbesti de modificarea codului penal si de o lege a amnistiei si a gratierii sa nu stie sefii celor doua mari partide.

Acciza pe combustibil si concentrarea banilor la ministerului lui Dragnea este insotita de acesta modificare care ii scoate pe primari, pe consilieri din calitatea de...au spus ca ei nu se mai pot afla in conflict de interese. Nu trebuie sa se mai fereasca in niciun fel.

Este o tentativa de hotie ordinara, dar eu sper ca reactia mass-mediei, reactia comisiei europene ii va face sa dea inapoi. Cred ca va face pasul inapoi.

Eu cred ca daca au de discutat ceva este o scapare a codului penal care reduce pedepsele de luare de mita, dare de mita. Se poate face pentru ca noul cod penal n-a intrat in vigoare.

Jurnalist: Odata cu modificarile aduse marti s-a reincriminat insulta si calomnia

Cea mai buna solutie e sa se dea amenzi, nu puscarie.

Jurnalist: Antonescu nu a fost de acord, de ce credeti ca a ajuns sa voteze

Sunt lideri slabi. Au cedat sacrificand Romania.

Jurnalist: Legea aministiei si gratierii. Aveti statistica?

Da, ar fi eliberati circa 10-15 mii. Nu este excepatat: luare de mita, dare de mita, primirea de foloase necuvenite, trafic de influenta. Toate aceste infractiuni duc la punerea in libertate a celor care azi sunt incarcerati.

Faceti puscarii private daca sunt supraaglomerate. Ca in Austria. Austria a vrut sa construiasaca o puscarie in Romania ca sa i trimita pe romani incarcerati acolo in Romania.

Am gratiat foarte putini. Nu stiu daca am gratiat 15 oameni, foarte in varsta peste 65-70 de ani, pentru incalcarea proprietatii. Am avut si doua exceptii cu doi tineri in anul 3 la facultate care au fost gasiti cu cate o doza de droguri.

Oamenii care au curaj sa aduca in fata instantei un om important..nu suntem la stadiul la care in Romania sa gratiezi oameni politici, oameni importanti. Ar fi o descurajare pentru procurori, judecatori. Ar spune ca de ce si-ar mai bate capul degeaba.

Au introdus in lege si amnistia si gratierea ca sa acopere si viitorul. Voiculescu este un viitor...

Jurnalist: Antonsecu spune acum in acelasi timp cu dumneavoastra ca superimunitatea e o decizie gresita

Trebuie sa se scoata, acum ce sa le fac

Jurnalist: Cum scapam de baronii astia locali

Nu ei sunt problema, problema este ca partidele nu au lideri puternici care sa ii tina in patratica lor. Eu nu-mi aduc aminte sa fi intraznit cineva sa ridice intr-un  birou permanent al pd-ului vreo problema.. sa -mi rezolvati nu stiu ce problema ca daca nu..

Jurnalist: Se parea ca se merge intr-o pace, dar lucrurile au reizbucnit

Depinde care e costul pacii, putem avea o pace absoluta daca eu nu spun nimic de acciza. Daca as accepta si modificarile la codul penal as avea o pace extraordinara. E foarte grea pacea cand punctele de vedere sunt atat de diferite cu privirile la institutiile statului, la volorile in baza carora ar trebui sa functioneze acestea.

Despre pământ

Nu vorbesc de pe pozitia unui sfant, dar lucrurile au limite, ce este legal este legal ce este o marsavie e o marsvie. Ce ar fi trebuit sa spun..ma baieti trec codul asta, dar incetati si voi cu comisiile.

A fost o ocazie care a aparut pe piata, as fi vrut sa fie mai aproape de Bucuresti, vreau sa am o ferma. A aparut ocazia..sunt foarte multe anunturi..pamant Calarasi, pamant Timis..

Sigur ca l-am intrebat pe consilier, dar apoi am chemat specialisti, horticultori.

Eu am vrut sa iau eu creditul si mi a spus ca domnule presedinte la veniturile care le aveti..tot de la CEC am vrut pentru ca e singura care finanteza agricultura. Am vorbit inainte cu cativa presedinti de banci, dar mi-au spus ca nu sprijina agricultura.

Nu e nicio garantie in bani chiar daca e fiica mea. Singura garantie sunt veniturile fiicei mele. Eu cu tot cu proprietati, cu conturile mele nu mi-au dat credit.

M-au refuzat pe mine, dar in conditiile in care ea a avut venit.. lu Ioana nu i-a dat nicio jumatate de luna perioada de gratie. A platit din prima luna.

Ea fiind jurist si-a facut doasrul bine. S-a dus la sucursala Victoria..

Ghetea nu era in tara cand si-a dat aprobarea in centrala bancii. Habar n-am daca Ghetea a stiut, daca nu.. Ghetea nu s-a plans la mine, am aflat eu.

Nu se castiga usor banii in agricultura, dar este o solutie. Cu o singura conditie, sistemul bancar romanesc sa-i ajute pe tineri sa-si ia credit.

Intrebari:

1. Daca ar fi existat in constitutie un echilibru al puterilor in stat, a-ti fi dizolvat parlamentul?

Constitutia va trebui sa dea stabilitate functiei prezidentiale. Daca o incercare de demitere a presedintelui esueaza, parlamentul sa fie dizolvat.

"Martea negra" ar fi fost un motiv serios de dizolvare a a parlamentului. Pentru asa ceva un parlament ar trebui diyolva

2. Unirea Romaniei cu Republica Moldova

In acest moment solutia este ca Romania sa sustina drumul Rep. Moldova catre UE. Dar nu este un drum usor...O astfel de unire nu o poate face politicienii ci poporul roman de pe ambele maluri ale Prutului.  In Romania nu au exista forte politice care sa se opune intrarii in UE si in NATO, in Rep. Moldova exista o forta politica puternica care se opune. La un moment de criza, populatia ar putea sa ajunga la concluzia ca drumul corect si cel mai sigur ca sa intre in UE este unirea cu  Romania.

3. Daca Romania iese din criteriile de la Copenhaga

Investitiile ar veni foarte rapid la 0, am fi necredibili, am fi exclusi din Uniunea Europeana.

Cazul Republica Moldova

Nu s-au exercitat presiuni de tipul carora s-au exercitat asupra Ucrainei. Cred ca pt Rusia miza este Transnistria.

Acest mod de a face politica sa nu suparam pe nimeni este gresit. Eu cred in unire, ce vreti sa-mi faceti, daca eu cred in asta.

Daca vreodata va fi vreo oportunitate ca aceasta unire sa se faca, Romania trebuie sa fie pregatita. Acum nu este posibila acesta unire pentru ca dincolo de Prut nu exista o masa critica care sa doreasca unirea.

Ce ar spune parteneii nostri despre aceasta unire. Ce rol au cetatenii celor doua state. Suntem capabili sa realizam un astfel de proiect ambitios. Puteti sa ne aratati macar o pagina scrisa a acestui proiect? De ce vreti sa va ocupati de acest proiect dupa terminarea mandatului?

De ce ma voi ocupa dea cest proiect dupa ce termin? Pentru ca atunci voi fi liber, dar voi fi un politician senior, care e credibil cand discuta oriunde in Europa. Cea mai mare prostie care poate fi gandita sau analizata: Daca acesta unire se va face cu armata.

Noi avem tot timpul 20 de mii de studenti din Republica, aici. Ajutoare care se trimit acolo. Cei 100 de mil despre care vorbiti au fost pusi in mod real la dispozitia Rep. Moldova. In ceea ce priveste gazoductul, documentele s-au semnat acum 2 ani si jumatate, deci aici Romania a pus bani din acea suta de milioane. Linia de pe teritoriul Romaniei a fost alimentata. La inundatiile din Moldova, au fost construite case.

Gazele de şist

La Pungesti este o lipsa groteasca de comunicare. Eu cunosc zona, am fost deputat de Vaslui si tatal meu este din Podul Hagiului, de langa Pungesti.  Acolo sunt urmasii razesilor lui Stefan cel Mare. Acolo nu te joci cu hrisoavele pe care ei le au in lazi. Guvernul trebuie sa-si asume acesta comunicare. Niciun risc de contaminare nu exista. Sunt tehnologii mult mai sigure. In tara, nu sunt astfel de reactii. Eu m-as incumeta sa abordez problema si din acest unghi. Oamenilor trebuie sa li se dea niste garantii ca nu apar probleme si daca e sa apara ce o sa se intample cu casa lor, cu pamantu lor.

Spaima acestor oameni care au fost pacaliti si intoxicati cu filme este problema. Statul trebuie sa gaseasca o formula prin care sa garantezeze pamanturile lor. Guvernul trebuie sa-si asume responsabilitatea acestor explicatii.

Este esential sa se faca extractia de gaze pe teritoriul tau pentru ca tu reglementezi. Statul nu are nicun drept sa bage el bani, el trebuie sa reglementeze. Prin reglementare trebuie redus la maxim riscul ecologic. Pretul trebuie sa fie la nivelul pietei. Costurile de transport se fac pe infrastructura statului. Regula jocului in Romania este urmatoarea: Statul roman este primul care are dreptul sa achizitioneze.

Contractele sunt tabu. In opinia mea este una din marile minciuni. Cand este interes public, contractul trebuie sa se faca public, daca vrei bine, daca nu buna ziua. Asa sa se procedeze cu Chevron, Exxon.

Desi stiam legea bancara, am rugat-o pe fiica mea sa faca public contractul de la CEC.

Legea minelor

Nu ii stiu continutul. Fiind respinsa nu a fost o prioritate pentru noi. Nu ma pot pronunta. Prin aceste legi tre saregklemaentam si extractia de gaze din Marea Neagra si extractia de gaze de sist.

Despre sondaje

Romanii nu se simt reprezentati de cei care l-au ales, e o contradictie formidabila. Avem o discrepanta intre ce fac romanii cand merg la vot si cum se simt reprezentanti. Dar faptul ca 90% se simt responsabili de modul cum traiesc este un lucru important.

Cum v-ati fi simtit in haina de prim-ministru

Fiecare ne simtim bine in haina pe care o aveam. E greu de imaginat cum ar fi haina de prim-ministru daca nu ai fost prim-ministru. Ca premier as fi fost mult mai decisiv, tractam guvernul dupa mine.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ