Livia Stanciu, către magistraţi: Nu acceptați niciodată compromisul

| 02 feb, 18:47

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, le-a transmis luni noilor absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii să nu accepte niciodată compromisul, nici măcar dacă pare unul minor.

"Vă îndemn să fiți oameni de valoare și prin aceasta să dați valoare actului de justiție pe care îl veți înfăptui, faceți tot ce ține de dvs. pentru ca acest act de justiție să reprezinte, întotdeauna, un act de dreptate. Nu acceptați niciodată compromisul, nici măcar unul care poate părea minor. Mizați întotdeauna pe onestitate, pe caracter, pe integritate, pe profesionalismul dumneavoastră. Mizați pe muncă în primul rând și pe oportunitățile unice pe care vârsta dumneavoastră tânără și mai ales vremurile, timpurile acestea, vi le oferă, căci vă așteaptă o nobilă profesie, o profesie deosebit de frumoasă, care este însă deosebit de grea și care necesită multă putere de muncă și mai ales multă putere de caracter", a spus Livia Stanciu, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu noii absolvenți ai INM, confor Agerpres.

Ea a afirmat că tinerii magistrați aparțin, din punctul său de vedere, unei generații privilegiate, care are marea șansă de a fi contemporană cu schimbările fundamentale care au loc în legislația românească.

Citeşte şi:  Iohannis, apel către magistraţi: Independenţa justiţiei poate fi golită de conţinut, dacă legea nu e aplicată tuturor

"Sunteți, practic, din punctul meu de vedere, generația de magistrați care se naște o dată cu această nouă realitate legislativă a țării. Ceea ce cred eu că trebuie să vă responsabilizeze foarte mult, pentru că depinde de dumneavoastră dacă acest nou cadru legislativ va da rezultatele preconizate, destinul dumneavoastră profesional fiind practic indisolubil legat de destinul acestor noi legiuiri", a declarat președintele ÎCCJ.

Livia Stanciu le-a transmis noilor absolvenți ai INM că vor aduce "un suflu de vigoare și prospețime" sistemului de drept din România și a arătat că un magistrat trebuie să fie un profesionist desăvârșit.

"Un magistrat trebuie să fie un desăvârșit profesionist, pentru că în această profesie, poate mai mult decât în oricare alte profesii, este nevoie de oameni puternici, este nevoie de oameni de caracter, stăpâni pe ceea ce sunt și mai ales pe ceea ce cunosc. Doar un magistrat foarte bine pregătit profesional se va simți întotdeauna suficient de înarmat pentru a putea face față oricăror vicisitudini ale vieții, profesiei, doar stăpânind profesional toate posibilele implicații legale ale diverselor cauze pe care le veți avea de soluționat în viitor veți reuși să dați dezlegarea legală tuturor problemelor de drept și nu numai pe care le veți avea de soluționat, fără a face rabat de la independența dumneavoastră, de la adevăr și mai ales de la dreptate", a adăugat ea.

Președintele ÎCCJ a spus că magistrații trebuie să aibă și un înalt nivel de moralitate.

"Vă îndemn să folosiți anii care urmează, nu numai pentru a vă desăvârși profesional, dar și pentru a vă desăvârși ca oameni. Eu cred cu tărie că valoarea justiției, și dacă mă refer la valoarea justiției din țara noastră, va depinde întotdeauna de valoarea și mai ales de calitatea oamenilor care slujesc justiția", a spus Stanciu.

Ea le-a transmis tinerilor magistrați să folosească anii care urmează pentru a deveni oameni puternici.

"Vreau să mai rețineți un lucru, că puterea unui magistrat, din punctul meu de vedere, nu stă în autoritatea pe care ți-o dă roba de magistrat, din momentul în care ai îmbrăcat-o, ea stă în puterea dumneavoastră de a fi dumneavoastră înșivă, de a avea întotdeauna pace interioare, izvorâtă din faptul că asumându-ți orice consecință, ai ales să fii întotdeauna de partea adevărului și nu ai închis ochii niciodată în fața nedreptății", a susținut președintele ÎCCJ.

Livia Stanciu a subliniat că un magistrat bun este acela care nu uită că în dosarele pe care le are de soluționat "se află destinele unor oameni, care apelează la justiție pentru a li se face dreptate".

"Sarcina aceasta pe care o aveți de a decide destinul semenilor dumneavoastră să nu o priviți niciodată ca pe un drept câștigat sau un privilegiu, ci să o priviți ca pe o uriașă responsabilitate pe care o aveți în fața propriei dvs conștiințe. Pentru că, dacă profesiile în general cer tuturor celor care le exercită un anumit grad de conștiență în desfășurarea activității pe care și-au ales-o, profesia în care conștiința, în sensul ei definitoriu, are un rol hotărâtor, este de departe profesia de magistrat", a arătat șefa ÎCCJ.

Ea a subliniat că cei intrați în magistratură trebuie să se supună legii și conștiinței.

"Sfatul meu este, faceți din lege și din conștiință unicii dumneavoastră stăpâni, și aceștia să vă fie niște stăpâni drastici, neînduplecați, și cu siguranță veți reuși în cariera dumneavoastră", a conchis Livia Stanciu.

La evenimentul organizat la Palatul Cotroceni au participat și ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, procurorul general, Tiberiu Nițu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ