Liviu Dragnea: România e capabilă să absoarbă fondurile alocate de Comisia Europeană pentru 2014-2020

| 12 aug, 2014

Fonduri europene. România este capabilă să absoarbă în următorii şase ani fondurile alocate de Comisia Europeană pentru politica de coeziune, în valoare de peste 22 de miliarde de euro, a susţinut marţi vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale.

"România acum într-adevăr este pregătită să absoarbă nu numai această sumă, dacă am fi primit, dacă s-ar fi negociat şi Comisia ne-ar fi alocat şi nouă o sumă mai mare pe cap de locuitor - noi avem 1.000 de euro pe cap de locuitor, celelalte ţări, majoritatea au 2.000 de euro pe cap de locuitor. Se pot absorbi, pentru că noi avem deja experienţa acestor doi ani de zile şi experienţa bazată pe cifre seci, dar care sunt foarte clare. Numai la Ministerul Dezvoltării, care gestionează trei programe europene (...) până la guvernarea Ponta - mai 2012 - fuseseră absorbite 656 de milioane de euro în şase ani, o medie de 110 milioane de euro pe an. Numai în 2013 am absorbit în şapte luni 1,1 miliarde de euro. 1 la 10 s-a mărit gradul de absorbţie. Nu am făcut minuni, dar la solicitarea prim-ministrului am propus şi s-au aprobat o serie de măsuri simple care au eliminat aproape toate blocajele care generau foarte multe întârzieri şi care puneau foarte multe piedici', a afirmat Dragnea într-un interviu la postul public de radio.

Comisia Europeană a adoptat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu România, documentul care prezintă modul în care vor fi folosite fondurile europene structurale şi de investiţii în viitoarea perioadă de programare.


Astfel, Romania beneficiază de fonduri europene în valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocaţi pentru politica de coeziune.

La nivelul programelor operaţionale, sumele alocate sunt: Programul Operaţional Infrastructură Mare - 9,41 miliarde euro, Programul Operaţional Regional - 6,7 miliarde euro, Programul Operaţional Capital Uman - 4,22 miliarde euro, Programul Operaţional Competitivitate - 1,33 miliarde euro, Programul Operaţional Capacitate Administrativă - 0,55 miliarde euro, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică - 0,21 miliarde euro, plăţi directe în agricultură - 10 miliarde euro, Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală - 8 miliarde euro, Programul Operaţional Pescuit - 0,17 miliarde euro, Facilitatea 'Connecting Europe' - 1,23 miliarde euro, iar pentru programele de cooperare teritorială au fost alocaţi 0,45 miliarde euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ