Ludovic Orban recunoaște prăbușirea PNL

| 01 apr, 2014

Într-o conferință de presă de la Focșani, deputatul liberal Ludovic Orban a recunoscut că PNL a coborât până la 10 -12% în sondajele de opinie realizate după ruperea USL.

Trecerea în opoziție a PNL, după ce a rupt USL, a condus la erodarea sa pe scena politică. Voci din interiorul partidului recunosc prăbușirea PNL, iar aceasta se datorează în special lui Crin Antonescu, care a forțat la nervi și din orgoliu trecerea partidului său în tabără lui Traian Băsescu doar pentru a-și indeplini ambiția sa de a deveni președintele României. Sondajele de opinie apărute recent arată că PNL se află pe o pantă descendentă și că bătălia strânsă se duce cu PDL pentru locul II.

Într-o conferință de presă de la Focșani, deputatul liberal Ludovic Orban a recunoscut că PNL a coborât până la 10 -12% în sondajele de opinie realizate după ruperea USL și că acum speră ca partidul său să atingă din nou un procent de 20% spre europarlamentare. Însă înregistrarea unui astfel de scor este foarte dificilă în condițiile actuale, întrucât PNL s-a decredibilizat în ochii electoratului USL prin jocurile duble făcute de președintele Crin Antonescu.

Într-un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), din data de 26 martie 2014, se arată că, la aproximativ o lună după ce Uniunea Social Liberală s-a rupt, PNL este pus în fața unui rezultat dezastruos la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai. Sondajul arată că liberalii nu vor obține mai mult de 15%, chiar cu 5 procente mai puțin decât limita minimă care ar determina demisia lui Crin Antonescu de la conducerea partidului.

Președintele PNL, în urmă cu puțin timp, declara la Adevărul Live că obiectivul PNL la alegerile europarlamentare este să obțină un scor electoral de 25%, însă poate considera că partidul său și-a atins obiectivul și dacă ar înregistra un scor de 23 sau 24% din opțiuni. În schimb, întrebat ce se va întâmpla dacă PNL obține sub 20% din voturi, a declarat că își va da demisia, dar „nu înainte de a-i schimba pe alții”.

Totuși, amenințările pe care Crin Antonescu le face nu mai sunt luate în serios nici măcar de liberali, pentru că eticheta pusă liderului PNL este aceea de un „agent al primului impuls”: necontrolat și impulsiv – ne putem aminti ce a făcut în iulie 2012, când a spus că va demisiona dacă Traian Băsescu se va întoarce la Cotroceni, și au trecut ani fără ca demisia de la conducerea partidului să fie depusă.

În schimb, aceleași sondaje arată că alianța PSD-UNPR-PC va lua 42% din voturi la alegerile pentru PE, fiind considerată continuatoarea de drept a USL. Plecarea PNL de la guvernare a însemnat plecarea și de la încrederea primită de la cetățeni în decembrie 2012, care și-au pus speranțe în USL că va lupta pentru o Românie mai puternică și pentru a da jos regimul Băsescu, însă încrederea le-a fost înșelată de liberali prin decizia lor de a rupe Uniunea.

Iar ambiția Președintelui PNL Crin Antonescu, de a ocupa fotoliul de la Cotroceni, este departe de a mai fi realizabilă pentru că acesta a pus interesul său mai presus atât de așteptările cetățenilor, prin înțelegerile secrete dintre liberal și Traian Băsescu, cât și mai presus de voința majorității membrilor PNL, care nu dorea să iasă din alianța cu PSD.

Astfel, în cursa pentru prezidențiale Crin Antonescu are doar 12% dintre electori - fiind pe acceași poziție cu Mihai – Răzvan Ungureanu, liderul Forței Civice, în timp ce favorit a devenit liderul PSD Victor Ponta, pe care 31% dintre români l-ar vota.

Prăbușirea PNL în ochii electoratului, conform sondajelor de opinie din ultima vreme, nu îi va da lui Crin Antonescu nicio șansă de a câștiga cursa pentru prezidențiale, însă îi poate aduce în paralel o altă surpriză neplăcută, aceea de a fi dat jos de la conducerea PNL. Sunt mulți liberali care vor să ducă la bun sfârșit promisiunea făcută cetățenilor din interiorul USL: de a îl da jos pe Traian Băsescu și pe toți aliații săi!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ