Mănânci des mezeluri? Află ce boală mortală te paşte

| 20 feb, 2014

Un studiu suedez a scos la iveală că doar două felii de șuncă sau un cârnat pe zi pot crește riscul de cancer pancreatic.

Potrivit cercetării realizate la Institutul Karolinska din Stockholm, 3,5 grame de carne procesată pe zi crește cu 19% riscul acestui tip mortal de cancer.

Un studiu din 2006 publicat în Clinical Cancer Research a arătat că numărul de cazuri de cancer pancreatic a crescut și principala cauza este expunerea la carcinogeni, conform doctorulzilei.ro.

Cancerul de pancreas este una dintre afectiunile maligne cele mai dificil de tratat si cu o rata a mortalitatii extrem de ridicata pentru ca de cele mai multe ori este diagnosticat în stadii avansate.

Anual, in intreaga lume sunt diagnosticate peste 200,000 de noi cazuri de cancer de pancreas, cu o rata a mortalitatii de 98%. Peste 80% dintre pacienti sunt diagnosticati in stadiul avansat al bolii, si doar 15% – 20% sunt eligibili pentru interventia chirurgicala, la momentul diagnosticului. Chiar si dupa interventia chirurgicala, prognosticul pacientilor cu cancer de pancreas este unul extrem de rezervat: doar intre 10% si 30% dintre cei operati supravietuiesc 5 ani.

Factorii de risc

Cauza exacta a aparitiei cancerului de pancreas nu este cunoscuta. Totusi, o serie de factori de risc cresc sansa de aparitie a acestei boli:

Fumatul. Sansele de aparitie a cancerului de pancreas la fumatori sunt de 2-3 ori mai mari decat la nefumatori.

Varsta. In aproximativ 70% din cazuri, cancerul de pancreas este diagnosticat la persoane cu varsta peste 60 de ani.

Alimentatia bogata in grasimi. O alimentatie bogata in grasimi si carne poate creste riscul de cancer de pancreas.

Pancreatita cronica. Inflamatia de durata a pancreasului a fost asociata cu cresterea riscului de aparitie a cancerului de pancreas.

Citeşte mai mult aici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ