Marea dilemă – se va aplica sau nu retroactiv o decizie a CCR?

| 05 iul, 2014

Legea ANI. Judecătorii CCR au decis că sintagma „aceeași funcție” din articolul 25 din Legea ANI, cea care reglementează incompatibilitatea și conflictul de interese, se referă la toate funcțiile alese, nu doar la cea pe care a ocupat-o persoana publică.

Mircea Diaconu europarlamentar. Până acum exista un conflict între cei care spuneau că legea interzice ca cel găsit incompatibil să mai ocupe aceeași funcție, dar poate candida pentru sau fi numit în alte funcții publice, și cei care afirmau că interdicția este valabilă pentru toate funcțiile publice. Decizia este o veste proastă pentru proaspătul europarlamentar Mircea Diaconu, care a beneficiat de prima interpretare a legii și care acum riscă să își piardă mandatul.

Două mari dileme naște decizia CCR: se va aplica aceasta retroactiv, iar cei care au beneficiat de interpretarea „mai blândă” a legii își vor vedea în continuare liniștiți de treabă, sau se vor vedea nevoiți să renunțe la funcții? Cea de-a doua dilemă este referitoare la activitatea Curții și dacă aceasta a început sau nu să își depășească atribuțiile. Spre exemplu, în acest caz, CCR a decis nu cu privire la constituționalitatea unei legi, ci cu privire la interpretarea ei. Așadar, am putea spune că CCR și-a însușit atât rol de putere legislativă, deoarece practic a adăugat la lege, dar și de putere judecătorească, deoarece a intrat peste atribuțiile Curții Supreme.

De ce spun că CCR a intrat peste atribuțiile Curții Supreme.

Decizia CCR. Decizia CCR vine în contextul în care deputatul PNL Steluța Cataniciu a ridicat o excepție de neconstituționalitate în fața Curții de Apel Cluj. Dar CCR ar fi trebuit să se ocupe de constituționalitatea articolului respectiv, nu de modul în care este interpretat.

De interpretarea sa se ocupă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin procedura numită „recurs în interesul legii”, prin care se asigură interpretarea și aplicarea unitară a legilor penale și de procedură penală pe întreg teritoriul țării. Legea ANI poate fi considerată ca aparținând de domeniul penalului, deoarece conflictul de interese reprezintă o infacțiune.

Subiectul este unul complex și probabil ar trebui analizat atent de specialiști, dar n-ar fi prima oară când judecătorii CCR sunt acuzați că „umblă” la legi, în loc să se limiteze la a ne spune dacă ele sunt constituționale sau nu.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 iul, 2014
unulaltul
O decizie CCR este o interpretare a legii si nu o lege in sine, asa ca nu-i vorba de o aplicare retroactiva a deciziei in sensul in care se aplica unei legi.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ