Marius Neculoiu, PNL: Majorarea SALARIILOR în sănătate nu e posibilă de la 1 octombrie. Nu sunt fonduri

| 03 sep, 14:19

Senatorul liberal de Braşov dr. Marius Neculoiu a declarat joi, în conferinţa de presă a filialei PNL, că majorarea salariilor personalului medical nu este posibilă de la 1 octombrie pentru că nu există fonduri prevăzute în acest sens, transmite Agerpres.

"Această majorare nu este posibilă şi vă spun şi de ce. Nu Ministerul Sănătăţii dă aceşti bani, îi dau spitalele. Acestea au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar dacă creşti fondul de salarii cu 25%, de unde îi ei. Nu ai de unde decât de la bolnavi, din fondul de medicamente şi materiale sanitare sau din altă parte. În momentul de faţă dacă nu se face o rectificare bugetară pozitivă şi un contract adiţional al spitalelor cu Casa de Asigurări de Sănătate astfel încât să crească tariful pe cazul rezolvat să poţi să plăteşti legal, nu văd de unde vin banii. Teoretic majorarea se poate face, practic nu. Nu ştiu cine le plăteşte pentru că sursa nu există. Rectificarea bugetară nu s-a făcut ca să se specifice clar sursa cum să fie alocaţi aceşti bani, iar un act adiţional cu Casa de Sănătate pentru a creşte tariful pe cazul rezolvat nu s-a semnat. Această din urmă soluţie ar fi cea mai corectă, iar cea mai puţin corectă ar fi să obligi managerii de spitale să ia din banii pentru medicamente şi materiale sanitare ca să acopere fondul de salarii pentru că ar fi dezavantajat tot bolnavii care vor fi nevoiţi să-şi cumpere medicamentele", a afirmat senatorul Marius Neculoiu.

El a adăugat că situaţia nu este foarte clară şi PNL a tras un semnal de alarmă susţinând că este nevoie de voinţă politică, soluţia fiind ca toate partidele să se aşeze la masă, să negocieze, pentru că toată lumea este conştientă că numărul medicilor care pleacă an de an în străinătate este tot mai mare.

În opinia sa, niciun medic nu mai riscă să primească cadouri pentru că este pasibil de pedeapsă cu închisoarea, iar dintr-un salariu de 500 de euro pe lună sau de 700 de euro în cazul unui medic primar faţă de 2.000 până la 10.000 de euro, sumă pe care o poate primi un medic specialist în Uniunea Europeană, mulţi aleg să părăsească ţara.

"În momentul de faţă în spitalele din România sunt 13.500 de medici dintr-un necesar de 26.000. Anual, cererile de plecare în străinătate depuse la Ministerul Sănătăţii pentru obţinerea certificatului de competenţă care le dă dreptul de a profesa în Uniunea Europeană sunt de 2.500, iar absolvenţii de medicină sunt 3.000 pe an. Numărul celor care pleacă din sistemul medical în fiecare an este de 3.500, unii care pleacă în afara ţării, alţii se pensionează. Practic, numărul de medici care lucrează în spitalele din România scade anual cu 500 până la 1.000. Trebuie să fim conştienţi cu toţii că trebuie făcut ceva cât mai repede", a argumentat senatorul liberal.

Marius Neculoiu a mai spus că ar fi fost mai bine să se aştepte finalizarea legii salarizării personalului bugetar, unde ar fi fost prevăzute foarte clar fondurile pentru plata salariilor fiecărei categorii din sistemul bugetar şi astfel s-ar fi evitat tot felul de probleme.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ