Minerii de la Livezeni s-au blocat în subteran. Cei de la Lupeni şi Lonea protestează în curtea CEH

| 28 mai, 10:11

Câteva zeci de mineri de la Livezeni s-au blocat în subteran, iar alţi peste o sută din schimbul I aflaţi încă în timpul serviciului au anunţat că vor rămâne în mină, în timp ce ortacii de la Lupeni şi Lonea protestează în curtea CEH din Petroşani, în aşteptarea ministrului Energiei, Andrei Gerea.

Potrivit liderului sindical de la Mina Livezeni, Adrian ȘtefanJurca, 24 de mineri din schimbul lV au rămas blocaţi în subteran, iar alţi o sută din schimbul l care se află în timpul programului de lucru au anunţat că nu vor ieşi din mină până când nu le vor fi soluţionate cererile privind salvarea locurilor de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Aşteptăm întâlnirea cu ministrul Energiei şi vrem o soluţie pentru păstrarea locurilor de muncă”, a mai declarat Jurca.

La ora transmiterii acestei ştiri, alţi aproape 300 de mineri de la Minele Lonea şi Lupeni s-au adunat în curtea CEH Petroşani şi aşteptă ca liderii lor să discute cu ministrul Energiei, Andrei Gerea. Aproximativ o sută dintre ei au rămas peste noapte în curtea Complexului Energetic Hunedoara din Petroşani, alături de patru lideri care se află în greva foamei.

Primul care a declanşat greva foamei a fost liderul sindical de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, care miercuri se legase cu lanţurile de poarta de la EM Lonea, iar în cursul zilei de joi a mărşăluit cu lanţurile pe el alături de ortaci până la Petroşani, în curtea CEH, unde a continuat protestul.

La CEH Petroşani, joi este aşteptat ministrul Energiei, Andrei Gerea, la o discuţie cu conducerea unităţii şi cu liderii sindicali.

Marţi după-amiază, liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, s-a legat cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină, în semn de protest faţă de faptul că cei 900 de angajaţi ai exploatării nu vor primi integral salariile.

Vasile Păduraru are 45 de ani şi este liderul de sindicat de la Mina Lonea, care are circa 900 de angajaţi.

Miercuri dimineaţă, peste 300 de mineri de la exploatările Lonea şi Lupeni, din schimburile trei şi patru şi o parte din cei din schimbul întâi, au refuzat să intre în subteran şi au protestat în faţa sediilor celor două unităţi miniere, solidari cu liderul sindical de la Lonea, Vasile Pădurar

Ulterior, minerii au plecat în marş spre sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroşani, aflat la peste opt kilometri distanţă. Aceştia au protestat, în cursul după-amiezii, în curtea unităţii, scandând "Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea", iar directorul CEH, Constantin Jujan, a ieşit să discute cu ei.

Minerilor li s-au alăturat şi câteva zeci de angajaţi ai CEH, personal TESA din clădirea de birouri, care au purtat banderole albe pe braţe.

"Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara vor să atragă atenţia Guvernului asupra problemelor cu care se confruntă, mai ales că astăzi (miercuri - n.r.) pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului va fi un act normativ care prevede acordarea de ajutor de stat de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara. Suma pe care vor să o aloce este insuficietă şi obligă complexul la divizare în societate de mine şi termocentrale. Amintim că suntem unificaţi doar de doi ani, iar divizarea ar însemna închiderea minelor şi transformarea termocentralelor în CET-uri. Cerem excluderea din actul normativ a obligativităţii divizării CEH", a declarat Petru Nica, liderul Sindicatului "Muntele".

Minerii mai cer o infuzie financiară în CEH şi crearea unei scheme de sprijin pentru finanţarea producţiei de energie electrică, dar şi facilităţi fiscale pentru firmele care generează locuri de muncă în Valea Jiului şi judeţul Hunedoara.

Tot miercuri, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Energiei, Andrei Gerea, să meargă la CEH Hunedoara şi să anunţe salariaţii că Guvernul acordă un ajutor de stat de 167 de milioane de lei complexului, dar să aibă asupra sa şi documente prin care să le arate acestora că FMI şi CE cer închiderea unităţii.

"Vă rog să mergeţi cu ceea ce aprobăm azi, dar să mergeţi şi cu ceea ce ne cer tot timpul şi Comisia, şi FMI-ul, să închidem CNH-ul (CEH Hunedoara-n.r.). Poate ne ajută ei să-l salvăm şi să facem restructurările de care e nevoie şi să-l salvăm", i-a spus premierul ministrului Energiei la începutul şedinţei Guvernului de miercuri.

Recent, peste 200 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara au protestat faţă de neacordarea ajutorului de stat de 167 milioane de lei, printre revendicări fiind şi crearea unei strategii energetice care să cuprindă termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Comisia Europeană a aprobat temporar un ajutor în valoare de 37,7 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, deţinut de Ministerul Energiei.

Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 şi în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ