Ministerul Mediului, SEMNAL DE ALARMĂ: 420.000 de hectare de pădure au grad uriaș de expunere la tăieri ilegale

| 18 mai, 22:54

România deţine, în prezent, circa 700.000 ha de pădure care ar intra sub incidenţa articolului 20 al noului Cod Silvic, iar dintre acestea aproximativ 420.000 hectare sunt terenuri deţinute de micii proprietari.

Acestea sunt cele mai expuse tăierilor ilegale, iar acest articol reprezintă unul dintre principalele instrumente de combatere a acestui fenomen, precizează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în urma unor afirmaţii făcute în spaţiul public referitoare la solicitarea eliminării Articolului 20 din proiectul de lege de modificare a Legii 46/2008 Cod Silvic.

"România deţine, în prezent, circa 700.000 hectare de pădure care ar intra sub incidenţa articolului 20 (alin.1.1 şi alin. 1.2) al noului Cod Silvic. Dintre acestea, aproximativ 420.000 ha sunt terenuri aflate în proprietatea micilor proprietari care nu au posibilitatea de a se asocia în suprafeţe de cel puţin 100 hectare pentru a-şi elabora amenajament silvic, aşa cum îi obligă legea în prezent. În baza actualului Cod Silvic, neputându-se exploata masa lemnoasă, aceste suprafeţe sunt, practic, nepăzite şi neadministrate. Din cauza lipsei contractelor de pază, aceste 420.000 ha sunt suprafeţele cele mai expuse tăierilor ilegale.(...) Diferenţa până la 700.000 ha, este formată din suprafeţe deţinute de micii proprietari, dar care sunt administrate şi pentru care există amenajament silvic", se arată într-un comunicat al MMAP, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, prin prevederile articolului 20 din noul Cod Silvic, se instituie obligaţia ca deţinătorii acestor terenuri să încheie contracte de administrare pe minimum 10 ani cu un ocol silvic (de stat sau privat), care va asigura serviciile silvice (pază, igienizare etc.) pentru respectivul teren. Articolul 20 al noului Cod Silvic este unul dintre principalele instrumente de combatere a tăierilor ilegale, precizează MMAP.

În România, în acest moment, micii proprietari de pădure sunt obligaţi să respecte regimul silvic, ceea ce presupune costuri foarte mari de asigurare a pazei şi integrităţii pădurii, să asigure lucrările de regenerare ale acesteia, să realizeze lucrările de prevenire şi combatere de boli şi incendii şi multe altele, prevăzute în articolul 17 din Codul Silvic aflat în Parlament. "Deoarece, pentru suprafeţele de pădure, nu există subvenţii care să vină în sprijinul proprietarilor (aşa cum se întâmplă în cazul terenurilor agricole), iar beneficiile economice ale pădurii se pot obţine după 25-100 de ani în funcţie de specie, micii proprietari au doar costuri de întreţinere", se subliniază în comunicat.

Potrivit MMAP, acest articol permite, într-adevăr, exploatarea fără amenajament silvic a acestor terenuri, însă în limita a maximum 3 metri cubi/an/ha, o cantitate mică din punct de vedere silvic (aproximativ jumătate din creşterea medie anuală de 5,6 metri cubi /an/ha), care însă ajută foarte mult micii proprietari, asigurându-le lemnul de subzistenţă pentru încălzire.

"Orice tăiere mai mare de 3 metri cubi/an/ha este strict interzisă, fără să existe amenajamentul silvic. Aceste suprafeţe rămân parte a Fondului Forestier Naţional, iar proprietarii au posibilitatea de a solicita elaborarea de amenajamente silvice pentru ele, costurile fiind suportate de către stat. Toate aceste prevederi au fost solicitate de asociaţiile din care fac parte peste 700.000 de mici proprietari de pădure", arată sursa citată.

În plus, MMAP precizează că orice recoltare de masă lemnoasă, inclusiv cele care intră sub incidenţa articolului 20, se raportează în SUMAL, existând oricând posibilitatea controlului prin Radarul Pădurilor.

"Afirmaţia conform căreia micii proprietari care deţin amenajament silvic vor renunţa la actul de reglementare după intrarea în vigoare a noului Cod Silvic nu se susţine, deoarece limitarea exploatării la maximum 3 metrei cubi /an/ha nu le-ar aduce niciun avantaj de ordin economic", afirmă reprezentanţii ministerului.

Totodată, reprezentanţii MMAP afirmă că informaţiile conform cărora 'ar exista peste 1,2 milioane ha de pădure deţinute de micii proprietari', vehiculate în spaţiul public, nu se susţin din datele deţinute de Ministerul Mediului şi de aceea îi invită pe cei care vehiculează această cifră să prezinte şi sursa de provenienţă a datelor.

'Constat, cu profundă dezamăgire, felul în care anumiţi politicieni lansează informaţii în spaţiul public, menite să truncheze realitatea şi să dezinformeze. Eu am convingerea că, săptămâna aceasta, Parlamentul va vota noul Cod Silvic, inclusiv cu votul unor colegi din PNL. Evident, vorbesc despre acei colegi de bună credinţă, care se gândesc la beneficiile românilor care i-au trimis în Parlament, şi nu la interese economice. După ce actul normativ va fi promulgat de Preşedinte, vom avea în sfârşit un Cod Silvic care combate tăierile ilegale, elimină monopolul, oferă sprijin micilor proprietari de pădure şi susţine industria românească de profil', a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu.

Deputatul PNL, Lucia Varga, fost ministru al apelor şi pădurilor, a declarat luni că PNL ar putea vota proiectul Codului silvic dacă din text va fi eliminat articolul 20, altfel, liberalii vor vota împotriva proiectului iniţiat de PSD.

"Astăzi am participat la şedinţa de conducere a Partidului Naţional Liberal pentru a discuta poziţia PNL în Parlament referitor la cererea de reexaminare trimisă de preşedintele Iohannis pe Codul silvic. Poziţia PNL este că vom solicita retrimiterea la comisii a cererii de reexaminare a Codului silvic şi admiterea discutării în parte a articolului 20 şi eliminarea acestuia. (...) PNL este preocupat, în primul rând, de aprobarea unui Cod silvic care asigură funcţia de protecţie a pădurii. PNL ar putea vota Codul silvic iniţiat de PSD numai dacă acest articol 20 va fi rediscutat în comisie şi eliminat. Altfel, PNL va vota împotriva acestui Cod silvic", a declarat Lucia Varga într-o conferinţă de presă.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ