Ministerul Sănătăţii: Răniţii din Colectiv au ajuns în Belgia colonizaţi. Unii s-au infectat în străinătate

| 08 dec, 18:13

Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, şi Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", au susţinut marţi o conferinţă de presă, ca răspuns la afirmaţiile medicilor de la Spitalul Militar din Bruxelles, care spuneau că toţi cei opt pacienţi răniţi în clubul Colectiv care au ajuns aici sufereau de infecţii intraspitaliceşti.

Adrian Streinu Cercel a analizat răspunsul dat de Spitalul Militar de la Bruxelles, cu privire la pacienţii răniţo în clubul Colectiv, trataţi în această unitate.

Citeşte şi :  Spitalul Militar din Bruxelles: Toți pacienții de la Colectiv erau infectați cu bacterii

"Ceea ce spune acest comunicat este că pacienţii, la admisie, păreau să fie colonizaţi cu un anumit tip de bacterie. COLONIZAŢI, atenţie, şi nu infectaţi. E o diferenţăp majoră între colonizare şi infectare. Colonizarea poate să nu genereze un proces infecţios.

Noi suntem peste tot: la nivelul foselor nazale, al tractului respirator, pe mâini, la nivelul tubului digestiv, chiar şi al tractului urinar. Dacă nu am fi colonizaţi nu am putea să creştem şi nu am putea să ne dezvoltăm. Pentru că aceste microorganisme care ne colonizează, ne populează pe dinafară şi prin interior produc o serie de elemente deosebit de importante, cum ar fi vitaminele, fără de care nu am creşte. Aşadar colonizare înseamnă populare, nu infecţie", a explicat profesorul Adrian Streinu Cercel.

Citeşte şi:  INCENDIU COLECTIV. 24 de răniți mai sunt internați în spitalele din București, trei - în stare critică


"Mai mult decât atât, medicii belgieni şi-au luat şi marja de siguranţă pe care ne-o luăm şi noi când cineva intră într-un spital, şi anume au spus că "pe zi ce trece, pentru fiecare zi care trece şi se stă în spital, există un risc minim de a dezvolta o infecţie. Ceea ce este perfect adevărat. Asta înseamnă că în orice spital, şi în România şi în SUA sau Franţa, peste tot în lume există riscul ca un pacient să dezvolte infecţie intraspitalicească. Ea poate fi dată de un germene propriu, cu care pacientul este colonizat sau cu un germene pe care să-l ia de la un alt pacient, care este vizavi de patul său. Aceasta este adevărata infecţie nosocomială. Comunicatul medicilor belgieni spune că pacienţii au fost colonizaţi, nu infectaţi, ne se face referire la niciun germen de spital, adică care să aibă rezistenţă modificată", a mai spus Adrian Streinu Cercel.

Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a completat: "Sunt pacienţi care încep să vină din străinătate şi au şi ei infecţii ale plăgii sau diverse forme de infecţii pe care le-au căpătat în cursul spitalizării în străinătate.

Statisticile internaţionale arată că la pacienţii cu arsuri majore rata de infecţii la cei care decedează este de peste 75%. Vorbim de o statistică generală a pacienţilor cu arsuri, nu una specială, a celor cu arsuri ale căilor aeriene, aşa cum au fost toţi pacienţii care au decedat din acest grup. La pacienţii care necesită intubaţie, ventilaţie mecanică, durata medie de apariţie a infecţiei intraspitaliceşti pulmonare este, pe plan internaţional, de cinci zile. Imaginaţi-vă care e rata de infecţie la nişte pacienţi care nu numai că sunt ventilaţi şi intubaţi, sunt ventilaţi la un plămân ars.".


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ