Ministrul Educaţiei: Se vor lua măsuri în judeţele unde promovabilitatea la BAC a fost sub 50%

| 07 iul, 21:25

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marţi, că în judeţele unde promovabilitatea la Bacalaureat a fost sub 50% se vor lua măsuri care să conducă la rezultate mai bune ale candidaţilor.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marţi, după publicarea rezultatelor la Bacalaureat 2015, că sunt trei judeţe cu promovabilitate sub 50%. Două dintre ele, Giurgiu şi Teleorman, au înregistrat o scădere faţă de anul trecut, în timp ce al treilea judeţ, Ilfov, a înregistrat o creştere cu 11,6% faţă de anul 2014.

"Sigur că putem să avem un procent de promovare la nivel naţional mult mai bun dacă schimbăm structura Bacalaureatului. După cum ştiţi, înainte de 2010, era o cu totul altă structură a examenului de Bacalaureat, erau note acordate la probele orale şi, sigur, asta a schimbat foarte mult. Dacă ne dorim să avem procent de promovare mai mare putem să luăm unele măsuri, dar sunt convins că nimeni nu-şi doreşte un procent de promovare mai mare, ci îşi doreşte, în ultimă instanţă, o pregătire mai bună a absolvenţilor noştri. Aceste măsuri necesită timp şi perseverenţă. În primul rând, avem un program aprobat la nivel naţional, este vorba de sprijin pentru Bacalaureat şi acces la facultate. Acest program se concentrează pe măsurile de sprijin tocmai al celor din zonele defavorizate din mai multe perspective. Cele două judeţe se încadrează în această zonă, mai ales mediul rural aferent populaţiei şcolare din aceste judeţe", a spus ministrul Educaţiei, scrie RomâniaTV.net.

Întrebat dacă în urma analizei care va fi realizată după finalizarea examenului de Bacalaureat din acest an vor fi făcute schimbări în structura acestui examen, ministrul Educaţiei a precizat că o astfel de modificare nu poate fi promovată nici prin ordin de ministru, nici prin hotărâre de guvern.

"Ea ar putea fi luată în măsura în care va fi o concluzie a dezbaterilor care tocmai au fost iniţiate pe marginea Legii Educaţiei. Este vorba de acea discuţie între un Bacalaureat diferenţiat, deci nu spun profesional şi ştiinţific, ci spun Bacalaureat diferenţiat. Este o idee luată în calcul, În acest proces de consultare am spus că trebuie să interacţionăm cu toţi cei implicaţi în sistemul de educaţie şi aş menţiona, în mod deosebit, reprezentanţii mediului socio-economic, pentru că în educaţie muncim pentru ca aceşti absolvenţi să se manifeste conform aşteptărilor mediului socio-economic şi să genereze un progres al economiei în ansamblul ei", a spus ministrul Educaţiei.

Oficialul a mai spus că promovabilitatea la examenul de Bacalaureat la nivelul ţării este de 66,41%, apreciind că acest procent este unul "bun" nu numai în raport cu cel de anul trecut, ci şi în raport cu ultimii cinci ani, dând ca exemplu anul 2010, când s-a înregistrat o scădere a promovabilităţii la acest examen.

"Acest procent ridicat se datorează fără doar şi poate faptului că elevii şi profesorii au început să abordeze mai cu seriozitate acest examen, faptului că la etapa de simulare din acest an au fost reliefate o serie de deficienţe în pregătire, iar colegii, cadrele didactice şi elevii s-au concentrat spre compensarea acestor goluri în pregătire. Îmi place să cred că se datorează, într-o oarecare măsură, şi insistenţei şi consecvenţei cu care am solicitat o formulare clară a subiectelor de Bacalaureat şi un barem alcătuit cu profesionalism pentru fiecare subiect în parte, nu că nu ar fi fost aşa până acum, doar am insistat să se acorde o atenţie mai mare asupra acestor aspecte”, a explicat ministrul Educaţiei.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 iul, 00:09
vasile tomazian
De 25 de ani tot masuri luati, nenorocitilot. Fiecare ministru vrea sa arate cat este de grozav. La Dracul, cu voi toti ! Sunteti niste incapabili care-si dau aere. Alte tari au o legislatie clara, de decenii, si o aplica. La noi mereu se inoveaza, pentru ca avem cretini sau medioctitati im posturi de conducere !
Romania are elevi care termina ciclul gimnazial, unii chiar liceul, dar NU STIU SA SCRIE ! Daca vreti rezultate si mai bune, dati fiecarui elev o ciorna cu raspunsurile corecte si, daca eventual va stie sa scrie, poate va copia de nivelul notei 5 !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ