Mircea Băsescu, ameninţat de familia Bercea: De nu te-oi face acum să nu mai fii bun toată viaţa ta

| 25 iun, 2014

Mircea Băsescu a fost ameninţat de membrii familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru a le returna suma de bani pe care pretindeau că i-au dat-o pentru ca fratele preşedintelui să intervină pe lângă magistraţi.

În rechizitoriul prin care DNA a trimis în judecată cinci membri ai familiei lui Bercea Mondial, se arată că Mircea Băsescu a înregistrat cu telefonul mobil o convorbire purtată în data de 1 noiembrie 2013 cu Florin Anghel, fiul lui Bercea, în cadrul căreia fratele preşedintelui este ameninţat cu moartea.

'De nu te-oi face acum să nu mai fii bun toată viaţa ta...toate care mergeau...că mi-ai luat 600.000 euro şi nu ne-ai făcut nimic. Să ştii de la mine...cum te-oi face...să mă ţii minte...toată viaţa ta (...) că tu banii pe care mi i-ai luat de mine...Păi îţi dai seama ce faci? Băi nenicule, nu-ţi dai seama ce faci? La toate televiziunile acum...de la Bucureşti mă duc. De nu te-oi face de râs...în toată ţara asta...să audă pe tot globul...ai văzut că nu erau bani...să-l scapi', îi transmitea Florin Anghel lui Mircea Băsescu.

După această discuţie, Mircea Băsescu a sesizat Parchetul de lângă Tribunalul Constanţa, unde s-a constituit un dosar penal, care însă a fost clasat în data de 29 aprilie 2014.

Ordonanţa de clasare a fost infirmată de către prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, soluţie confirmată apoi de către judecătorul de cameră preliminară al Tribunalului Constanţa prin încheierea din 4 iunie 2014.

După redeschiderea urmăririi penale s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea DNA - Serviciul Teritorial Constanţa.

Din data de 2 noiembrie 2013, convorbirile telefonice purtate de Florin Anghel au fost interceptate de organele de urmărire penală.

Pe calea acestui procedeu probatoriu, s-a stabilit că Florin Anghel a discutat cu fiul unor gardieni de la Penitenciarul Colibaşi, unde era încarcerat tatăl său, dar şi cu o altă persoană, cu privire la posibilităţile a-l ajuta pe tatăl său, precum şi cu fiul şefului Poliţiei oraşului Drăgăneşti Olt.

Într-o altă discuţie, Fănica Anghel (soţia lui Bercea Mondial) îl roagă pe Mircea Băsescu să o ajute pentru a-l angaja pe cunoscutul avocat Gheorghiţă Mateuţ pentru a-l apăra pe Bercea.

'Inculpata Anghel Fănica şi persoana vătămată Băsescu Mircea au discutat şi despre avocaţii care îl asistaseră sau ar fi urmat să îl asiste pe Anghel Sandu, rezultând că persoana vătămată îl recomandase pe avocat din Baroul Constanţa: 'Dar eu v-am trimis la avocat...Acum ce avocaţi bag eu? Dacă-l bag pe Mateuţ a zis că cere 200.000 euro...mi-a zis cineva. De unde iau eu cumetre banii ăştia? Să dau eu banii ăştia, 200.000 euro. Dacă matale...ia-mi-l mata şi mie...şi poate vorbeşti cu el şi-l iau şi eu, îl pun la Bercea...pe Mateuţ. Că-i renumit', se mai arată în rechizitoriu.

Pe 27 noiembrie 2013, Anghel Florin şi Marius Constantin s-au dus la biroul lui Mircea Băsescu din Portul Constanţa Sud Agigea, iar primul îl roagă să facă demersuri pentru mutarea lui Bercea Mondial la Penitenciarul Poarta Albă, după care să obţină punerea lui în libertate ori graţierea sa: 'măcar mută-mi-l mă nene de acolo. Adu-l pe aici pe undeva prin zonă, să nu mai stea prin hingherimea aia acolo că-i belea mare acolo...la recurs...poate să-i dea drumul...că poate să-i dea drumul să se judece în stare de libertate până n-o rezolv definitiv...mă nene dacă dă o graţiere pentru el, de ce să nu-i dea mă mâncaţi-aş gura ta...tu cunoşti, să-i dea o graţiere...ce lu' acela nu i-a dat, lu' Solomon...lu' acela nu i-a dat...ia zi, cum fac? Fac actele de graţiere lu tata? le fac...şi ţi le aduc lu' matale în două exemplare'.

Procurorii notează că familia Bercea a dat banii lui Marian Căpăţână, care promisese că-i va remite lui Mircea Băsescu, pentru a obţine eliberarea lui Bercea Mondial.

Banii nu au ajuns însă la Mircea Băsescu, fiind folosiţi de Marian Căpăţână pentru a cumpăra societatea Aversa, lucru recunoscut chiar de către Florin Anghel.

'La rândul său, inculpatul Anghel Florin a afirmat că persoana vătămată Băsescu Mircea fusese păcălită de către martorul Căpăţână Marian Adrian care luase banii de la el, dar nu îi folosise pentru a obţine eliberarea tatălui său ci pentru a-i investi în societatea comercială Aversa. În acest context, inculpatul Anghel Florin a exercitat ameninţări cu moartea la adresa martorului Căpăţână Marian Adrian: '...la puşcărie, de nu-ţi bag un cuţit direct în cap, le las leş acolo!' şi i-a reproşat acestuia investirea banilor primiţi de la el în activitatea firmei AVERSA : 'păi tu iei bani de la tata şi-i bagi în AVERSA?', mai spun procurorii.

În context, Fănica Anghel i-a cerut lui Marian Căpăţână să-i restituie de 280.000 euro sau să treacă pe numele ei o casă: 'să moară copiii mei dacă nu mă mut eu la tine în casă la Drăgăneşti cu toţi copiii mei! De nu te duci tu să faci acte de vânzare cumpărare pe numele meu...Mărienică, să fim înţeleşi, mergi cu mine la notar şi îmi faci acte pe casa ta...pe tot ce este al tău'.

La rândul lui, Florin Anghel îl ameninţă şi el pe Marian Căpăţână: 'dacă nu, să moară familia mea (îl bate pe umăr pe Căpăţână) de nu înjunghii pe toţi'.

Totodată, Anghel Fănica s-a arătat nemulţumită de faptul că Marian Căpăţână investise banii primiţi pentru eliberarea soţului ei în firma Aversa, din discuţie rezultând că acesta nu dăduse banii lui Mircea Băsescu: 'Mariane, unde e banii? Mariane, tu ai mâncat banii atunci!...unde-i banii mei care ţi i-am dat? Unde i-ai dus? Uite, cumătrul zice că nu i-ai dat nici un ban lui! Da, uite-l!...pe noi ne interesează asta: unde e banii pe care ţi i-am dat? Unde i-ai dus? Uite, cumătrul zice că nu i-ai dat nici un ban lui...Eu ţi-am dat bani să-i dai la Aversa?...Să-mi iei banii şi să-i pui la Aversa...Păi dacă tu ştiai că îmi iei banii şi îi pui la Aversa nu trebuia să îmi iei banii, băi'.

În timpul anchetei, Marian Căpăţână le-a spus procurorilor că, în luna aprilie sau mai 2011, a luat cu împrumut de la Florin Anghel suma de 600.000 euro.

El a precizat că a primit banii respectivi în două tranşe, iar scopul împrumutului a fost acela de a achiziţiona mijloacele de producţie ale SC Aversa SA, vândute la licitaţie de către AVAS în cadrul procesului de reorganizare judiciară a societăţii.

Marian Căpăţână a adăugat că nu a primit banii pentru a obţine eliberarea din arest a lui Bercea Mondial, că nu a afirmat la nici un moment că ar avea, personal sau prin intermediari, influenţă asupra vreunui magistrat care ar fi putut să îl pună în libertate pe acesta.

El a mai declarat că i-a restituit lui Florin Anghel suma de 320.000 euro, în perioada mai - iunie 2012, plata fiind făcută în biroul lui Mircea Băsescu din Portul Constanţa Sud - Agigea, astfel încât este posibil ca membrii familiei lui Bercea să fi apreciat că banii restituiţi lor ar fi provenit de la Mircea Băsescu.

Potrivit propriilor declaraţii, martorul a câştigat licitaţia pentru cumpărarea utilajelor Aversa, însă ulterior aceasta a fost anulată printr-o decizie a AVAS.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ