A primit Băsescu vreun ban de la fratele său?

| 25 iun, 2014

La fel de posibil este şi ca o parte din suma pusă la bătaie de clanul Bercea să fi ajuns în final în posesia lui Traian Băsescu prin intermediul fratelui său şi fără ca șeful statului să ştie de unde provin. Până în acest moment, cel puţin din datele făcute publice nu reiese că procurorii DNA ar fi interesaţi să dea răspunsul la aceste întrebări.

Un nou episod al afacerii în care este implicat Mircea Băsescu, acuzat că ar fi primit bani de la clanul de interlopi condus de Bercea Mondialu pentru a facilita eliberarea acestuia din închisoare, s-a consumat marţi seară. Atunci, postul de televiziune Antena 3 a publicat o nouă serie de înregistrări în care Mircea Băsescu discută despre sumele de bani puse la bătaie pentru eliberarea lui Bercea. Şi din aceste stenograme reiese că Mircea Băsescu ar fi încercat să facă trafic de influenţă, dar şi că preşedintele României nu ar fi străin de eforturile fratelui său.

Citește și: Mircea Băsescu, ameninţat de familia Bercea: De nu te-oi face acum să nu mai fii bun toată viaţa ta

La câteva ore de la publicarea materialului audio-video, Administraţia Prezidenţială a încercat să dea o replică. Astfel, prin intermediul Biroului de presă de la Palatul Cotroceni, şeful statului a declarat următoarele: „Nu am discutat niciodată cu fratele meu, Mircea Băsescu, despre dosarul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, și nu am primit niciun ban și niciun bun de la sau în numele lui Sandu Anghel, nici pentru vreo intervenție de reducere a pedepsei în instanță și nici pentru vreo grațiere. Întocmai cum nu am primit niciodată niciun ban și niciun bun de la nimeni pentru a interveni în vreun fel în dosare sau pentru vreo grațiere”.

În primul rând, ironia acestor declaraţii este că nimeni nu l-a acuzat vreodată pe Traian Băsescu că ar fi primit direct bani de la Anghel Stanciu. În schimb, semnele de întrebare legate de implicarea preşedintelui în scandalul Mircea Băsescu-Bercea Mondialu sunt mai degrabă reprezentate de faptul că liderul de la Cotroceni ar putea fi beneficiarul indirect al afacerii. Din acest punct de vedere, declaraţiile repetate ale şefului statului nu sunt decât un răspuns în cel mai bun caz evaziv.

Citește și: Preşedintele ştia cine este Bercea atunci când petrecea cu acesta

De asemenea, în datele făcute publice de procurori există câteva discrepanţe interesante. De exemplu, Mircea Băsescu este acuzat că ar fi pretins pentru eliberarea lui Bercea Mondialu suma de 600.000 de euro, dintre care doar 250.000 în nume propriu. Ciudăţenia reiese din faptul că, în opinia procurorilor restul de 350.000 de euro ar fi trebuit împărţiţi între Marian Căpăţână, intermediarul dintre familia lui Bercea, fratele lui Traian Băsescu şi magistraţii care ar fi trebuit să obţină achitarea lui Anghel Standu. Cu alte cuvinte, partea lui Marian Căpăţână ar putea fi cel puţin egală celei a lui Mircea Băsescu, fapt greu de crezut. În schimb, apare  întrebarea dacă nu cumva o parte din cei 350.000 de euro ar fi intrat în final în buzunarul lui Traian Băsescu.

Tot la fel de posibil este şi ca o parte din suma pusă la bătaie de clanul Bercea să fi ajuns în final în posesia lui Traian Băsescu prin intermediul fratelui său şi fără ca șeful statului să ştie de unde provin. Până în acest moment, cel puţin din datele făcute publice nu reiese că procurorii DNA ar fi interesaţi să dea răspunsul la aceste întrebări. În final, vobim însă de bani proveniţi iniţial din infracţiuni şi, pe cale de consecinţă, care ar trebui confiscaţi de autorităţile statului.

Citește și: Ce știe CĂTĂLIN PREDOIU despre dosarul Mircea Băsescu - Bercea Mondial?

În acest moment, toate datele publice de la dosar nu fac decât să ridice şi mai multe semne de întrebare, iar poziţiile oficiale ale preşedintelui Băsescu nu sunt capabile să furnizeze răspunsuri convingătoare. Astfel, responsabilitatea principală aparţine procurorilor DNA, care au în faţă un dosar complicat cu implicaţii deosebit de grave.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ