UPDATE. DNA: ROMEO STAVARACHE, şpagă de 50% din valoarea contractului public

| 26 iun, 2014

Romeo Stavarache reţinut. Romeo Stavarache, primarul Bacăului, a fost reţinut joi pentru 24 de ore de procurorii DNA, fiind acuzat de săvârşirea a 5 infracţiuni de luare de mită, după ce a cerut bani de la oameni de afaceri, pentru a le acorda contracte din bani publici.

 

Romeo Stavarache reţinut. În acelaşi dosar, au mai fost reţinuţi Liviu Goian şi Liviu Vasile Cenuşă, acuzaţi de complicitate la luare de mită.

Cei trei vor fi prezentaţi joi la Curtea de Apel Bacău cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2008 - 2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalţi doi inculpaţi, a pretins şi primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani.

Astfel, la începutul anului 2008, primarul a pretins de la administratorul unor societăţi comerciale să îi fie remis 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

Citeşte şi: Romeo Stavarache: Fapta pentru care sunt acuzat nu există și n-a existat niciodată

În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 - octombrie 2011, Romeo Stavarache a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 lei.

În luna ianuarie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiţi în două tranşe, prin intermediul unei asociaţii sportive.

În luna aprilie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la acelaşi om de afaceri, 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.

În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 - septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

Citeşte şi: Romeo Stavarache, spune că este nevinovat

De asemenea, în luna martie 2010, Romeo Stavarache i-a solicitat administratorului unei societăţi comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei şi, respectiv, 30.000 lei.

În perioada martie - aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, Romeo Stavarache i-a solicitat unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociaţii sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24 aprilie 2009.

În dosar se desfăşoară cercetări şi cu privire la alte persoane.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al Direcţiei Generale Anticorupţie Bacău din cadrul MAI.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ