Întrebarea pe care nu o pune nimeni – de ce a avut Băsescu de ales între fratele său şi Justiţie?

| 24 iun, 2014

Traian Băsescu a făcut mai multe afirmaţii prin care a încercat acreditarea ideii că reţinerea şi arestarea preventivă a fratelui său reprezintă dovada supremă a independenţei justiţiei faţă de influenţa domniei sale. "Închei asigurându-vă că între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-ţi apăra fratele, aleg consolidarea justiţiei".

De la începutul scandalului în care este implicat fratele său, Traian Băsescu a ieşit deja în public de trei ori, fapt semnificativ dacă avem în vedere că în ultima lună şeful statului intrase în silentio stampa. Din dorința de a reduce impactul negativ pe care dosarul Mircea Băsescu-Bercea Mondialu îl are asupra propriei sale imaginii, liderul de la Cotroceni a încercat cât de cât să se disocieze de situaţia în care se află fratele său. Astfel, analizând principalele linii de mesaj utilizate de liderul de la Cotroceni, vedem că există deja câteva teme standard.

În primul rând, Mircea Băsescu este prezentat ca făcând o greşeală prin apropierea de clanul interlop Bercea, în compania căruia chiar preşedintele fusese filmat cu un an înainte ca fratele său să se încuscrească cu liderul rrom din Olt. Pe de altă parte, şeful statului susţine că el nu are nimic de a face cu cei din anturajul fratelui său şi, aşa cum ne-a spus luni, se vede cu acesta extem de rar şi a fost surprins de demararea anchetei DNA, nefiind informat anterior nici măcar de servicii. Desigur, toate aceste afirmaţii nu au cum să stea în picioare, mai ales că vorbim despre o anchetă demarată iniţial prin 2011 şi în care acum au apărut dovezi cu un impact extrem de dur la adresa familiei Băsescu.

Citeşte şi: Dosarul Băsescu-Bercea. Parteneriat strategic între familiile Băsescu şi Obama… din Slatina

În acelaşi timp, Traian Băsescu a făcut mai multe afirmaţii prin care a încercat acreditarea ideii că reţinerea şi arestarea preventivă a fratelui său reprezintă dovada supremă a independenţei justiţiei faţă de influenţa domniei sale. Din acest punct de vedere, cea mai importantă declaraţie a fost făcută joia trecută, când Traian Băsescu a spus: "eu nu-l acuz (n.r. pe fratele său, Mircea Băsescu), dacă îl va acuza cineva, aceasta va putea fi justiţia. Lucrul pentru care îl acuz deocamdată este anturajul în care a intrat. Închei asigurându-vă că între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-ţi apăra fratele, aleg consolidarea justiţiei".

Importanţa acestei declaraţii este aceea că, dacă Traian Băsescu era într-adevăr un campion al independenţei Justiţiei din România, atunci domnia sa nici măcar nu ar fi trebuit să facă asemenea afirmaţii, neexistând varianta în care se putea implica în anchetarea fratelui său. Pe cale de consecinţă, cele trei fraze rostite joia trecută de la înălţimea pupitrului prezidenţial denotă că liderul de la Cotroceni ar fi avut de ales în dosarul Mircea Băsescu-Bercea Mondialu şi că s-a decis să lase ancheta să îşi continue cursul în mod normal. Cu alte cuvinte, Traian Băsescu recunoaşte că, dacă dorea, putea influenţa Justiţia şi că are pârghiile să facă acest lucru.

Desigur, diferenţa a fost făcută de mediatizarea de care dosarul s-a bucurat în mass-media, care aproape l-a obligat pe Traian Băsescu să nu intervină în favoarea fratelui său, ajungându-se astfel la reţinerea şi arestarea preventivă a acestuia. De fapt, atunci când vorbeşte despre independenţa Justiţiei, Traian Băsescu nu face altceva decât să încerce să îi mintă în faţă pe români. Astfel, afirmaţii precum cele de joi, prin care de fapt Traian Băsescu recunoaşte că influenţează Justiţia, reprezintă motive suficiente pentru care liderul de la Cotroceni ar trebui să îşi dea demisia de onoare, gest pe care, mai mult ca sigur, nu îl va face de unul singur.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 iun, 2014
anna
Base are o "justitie"personala ,care sa-l serveasca doar pe el si clanul sau.Asta il vinde si pe frate-sau ,si pe tac-su si pe ma-sa.Are el insusi natura de interlop,de-a lungul vietii doar a furat ,nu a dat.Cand ii pui alaturi ,tziganii interlopi sunt mai corecti si mult mai destepti.Slugile basiste sunt o colectie de idioti.Ei il merita pe base,noi nu,nu-l mai vrem ,pentru ca am ajuns de rusine oriunde in strainatate sa spui ca esti roman.
25 iun, 2014
Hammer
Mai bine scrieti un articol despre intrebarea pe care si-o pune toata lumea: cand intra Varanul la parnaie ??

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ