Iohannis și PNL dau testul în fața românilor. Asumarea pe față a protejării lui Băsescu

| 24 iun, 2014

Anunțul făcut ieri de către șeful senatorilor liberali, care a precizat că aceștia vor vota în favoarea declaraţiei privind demisia preşedintelui Traian Băsescu, cerând însă şi includerea unei solicitări privind demisia din funcţia de premier şi a lui Victor Ponta.

De o bună bucată de vreme, fie că s-a aflat sub conducerea lui Crin Antonescu, fie sub aceea a lui Klaus Iohannis, PNL i-a făcut jocurile lui Traian Băsescu. Formațiunea liberală a i-a îndeplinit visul președintelui de a vedea desființat USL, a întors armele împotriva cabinetului condus de Victor Ponta și s-a angajat într-un proces de fuziune cu PDL care ar trebui să conducă la formarea unui mare partid de dreapta. Cu toate acestea, la nivel declarativ, liberalii, cu mic cu mare, tot încearcă să convingă opinia publică că ei sunt în continuare în linia întâi a frontului anti-Băsescu.

În aceste condiții, votul pe care cele două Camere reunite ale Parlamentului îl vor da miercurea aceasta pe declarația prin care i se solicită lui Traian Băsescu să își prezinte demisia de onoare, capătă importanța unui test cu hârtia de turnesol. Liberalii pot să pună capăt o dată pentru totdeauna oricăror suspiciuni legate de alianța subterană cu șeful statului, votând pentru adoptarea respectivei declarații, sau, dimpotrivă, pot să demonstreze că discursul lor anti-Băsescu nu este decât praf aruncat în ochii electoratului, punându-se  scut  în fața șefului statului.

Citeşte şi: Fractura de logică liberală - Pentru faptele lui Băsescu să plătească şi Ponta!


Cale de mijloc nu există, chiar dacă liberalii par acum să încerce să găsească un pretext pentru a-și ascunde intenția de a-l proteja pe Traian Băsescu. Este de remarcat în acest sens anunțul făcut ieri de către șeful senatorilor liberali, care a precizat că aceștia vor vota în favoarea declaraţiei privind demisia preşedintelui Traian Băsescu, cerând însă şi includerea unei solicitări privind demisia din funcţia de premier şi a lui Victor Ponta.

Or, o asemenea solicitare este în mod evident absurdă dacă ținem cont de subiectul declarației Parlamentului. Aceasta îi solicită șefului statului să facă un gest de responsabilitate față de țara pe care o conduce și să își prezinte o demisia de onoare, în contextul în care scandalurile penale în care sunt implicați membrii ai familiei sale au consecințe din cele mai negative asupra imaginii Președinției și a României.

Este așadar evident pentru oricine că demisia premierului nu are nici în clin nici în mânecă cu problema în discuție. Pe cale de consecință, faptul că liberalii solicită așa ceva, pare mai degrabă un pretext artificial, de care formațiunea condusă de Klaus Iohannis se pregătește să se servească pentru a încerca să justifice un vot împotriva adoptării declarației Parlamentului.
Pe de altă parte, pentru a evita să expună public eventualele defecțiuni la vot și diferendul de opinie cu aliații lor democrat-liberali, nu este exclus, spun surse liberale, ca la nivelul conducerii PNL să se ia decizia ca parlamentarii PNL să boicoteze ședința plenului reunit de mâine. Or, și în acest caz, avem de-a face tot cu o șmecherie menită să ascundă de ochii românilor dorința PNL de a-l proteja pe șeful statului, în condițiile în care, prin absența de la lucrările Parlamentului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 iun, 2014
Ion
Intrebari
Buna intrebarea catre serviciile secrete, daca TB stia de activitatea de trafic de influenta a fratelui .Dar tot la fel de buna e si intrebarea daca tata socru stia de traficul de influenta practicat de ginere ,din biroul primului ministru,in celebrul caz Duicu. Asta nu e grav ?? Si Sirbu si Ponta sint mari mahari in politica, spre deosebirede cuplul Basescu, in care doar Traian are funtie politica. Asta asa de dragul impartialitatii, si a sloganului PSD ,dreptate pina la capat.
25 iun, 2014
anna
Si tu esti un basist dobitoc!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ