De ce a susţinut PNL legea privind incompatibilităţile primarilor

| 25 iun, 2014

Liberalii au găsit o soluţie ingenioasă la problemele de integritate ale lui Klaus Iohannis, votând alături de majoritatea parlamentară proiectul de lege care le dă dreptul primarilor şi şefilor de Consilii Judeţene să facă parte din Consiliul de Administraţie al companiilor de utilităţi publice.

După retragerea lui Crin Antonescu din cursa pentru prezidenţiale în urma rezultatelor dezastruoase de la votul din 25 mai, speranţele PNL s-au îndreptat către noul preşedinte interimar, Klaus Iohannis.

În ciuda imaginii pe care edilul Sibiului a încercat să şi-o construiască în timp, Klaus Iohannis nu este nici pe departe politicianul nepătat sau integru care se pretinde a fi şi cu care PNL defilează în ultima vreme. Preşedintele interimar al liberalilor se află de mai bine de un an într-un proces cu Agenţia Naţională de Integritate într-un caz ce constată starea de incompatibilitate a primarului de la Sibiu.

Citește și: Nimic nou în cursa prezidențială. Victor Ponta favorit cert în fața lui Klaus Iohannis


În 24 aprilie 2013, ANI a constatat că primarul Sibiului se află în stare de incompatibilitate întrucât avea şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. În luna septembrie a anului 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus anularea raportului de evaluare prin care ANI constată că liderul liberal se află în incompatibilitate.  Agenţia a făcut recurs la decizia Curţii de Apel Alba Iulia, urmând ca dosarul să fie judecat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În luna martie a acestui an, Curtea a suspendat procesul ca urmare a începerii urmăririi penale  de către procurorii Parchetului de pe lângă ÎCCJ într-un alt dosar în care acesta este acuzat că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală.

Citește  și: Iohannis și PNL dau testul în fața românilor. Asumarea pe față a protejării lui Băsescu


În condiţiile în care  primarul Sibiului are în curs de judecare un dosar de incompatibilitate, candidatura sa la alegerile prezidenţiale din toamnă se afla până de curând sub semnul întrebării. ANI putea oricând să invoce situaţia de incompatibilitate în care s-a aflat liderul liberal. Pentru a scăpa de această ameninţare, liberalii au găsit o soluţie ingenioasă la problemele de integritate ale lui Klaus Iohannis, votând alături de majoritatea parlamentară proiectul de lege care le dă dreptul primarilor şi şefilor de Consilii Judeţene să facă parte din Consiliul de Administraţie al companiilor de utilităţi publice.

Citește și: Deputații scot aleșii locali din companiile de utilități din INCOMPATIBILITATE


Ajunşi în acest punct, trebuie să menţionăm că iniţiativa legislativă în discuţie nu este nici pe departe nejustificată în condiţiile în care interpretarea abuzivă a legii de către ANI risca să dea naştere unui blocaj administrativ la nivelul întregii Românii. Trebuie menţionat în acest sens că mii de aleşi locali se află într-o situaţie similară cu cea a lui Klaus Iohannis, ca urmare a faptului că au încercat să reprezinte în mod firesc interesele comunităţilor în care au fost aleşi în societăţile comerciale care furnizează servicii publice de interes local.

Interesul primordial al PNL în raport cu proiectul legislativ în discuţie nu a fost însă să ia partea comunităţilor locale, ci să se asigure că preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis va avea drum liber din partea ANI pentru candidatura la alegerile prezidenţiale din toamnă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ