DNA sesizează CSM şi CNA cu privire la 'afirmaţiile mincinoase' despre Laura Kovesi formulate la Antena 3

| 25 iun, 2014

DNA a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii şi CNA pentru apărarea reputaţiei profesionale şi a imaginii publice a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în legătură 'afirmaţiile mincinoase' formulate la adresa sa în emisiunea 'Sinteza zilei' de la Antena 3.

'Urmare a unor afirmaţii vehiculate în mass media în data de 19 iunie 2014, referitoare la presupuse fapte de corupţie despre care s-a afirmat că ar fi comise de către procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în conformitate cu dispoziţiile art.30 alin. 2 din Legea nr.317/ 2004 republicată, potrivit cărora judecătorii şi procurorii se adresează Consiliului Superior al Magistraturii pentru apărarea independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei, cu referire la dispoziţiile art.75 din Legea nr.303/ 2004 republicată şi dispoziţiile art.8 şi 10 din Convenţia europeană a drepturilor omului, care consacră protecţia reputaţiei sau drepturilor altei persoane, precum şi garantarea autorităţii şi imparţialităţii puterii judiciare (...) DNA a solicitat la data de 20.06.2014 Inspecţiei judiciare demararea verificărilor necesare pentru apărarea reputaţiei profesionale şi a imaginii publice', se arată într-un comunicat al DNA.

Citeşte şi: Laura Codruţa Kovesi a dat în judecată Antena 3

Totodată, DNA a solicitat demararea de verificări în vederea apărării independenţei justiţiei şi imparţialităţii procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, întrucât consideră că 'afirmaţiile nereale, modul tendenţios şi aprecierile privind instrumentarea dosarului nr.227/ P/ 2014 au fost de natură să afecteze independenţa procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie'.

DNA consider că acele afirmaţii 'de o gravitate extremă' au fost făcute doar cu scopul de a ştirbi autoritatea personală şi profesională a procurorului-şef DNA şi a procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

'Acreditarea ideii că 'interlopul Bercea Mondial ar fi oferit bani procurorului şef al DNA pentru a fi eliberat şi afirmaţiile că procurorul şef al DNA este în incompatibilitate în calitatea sa de conducător al procurorilor care investighează dosarul de trafic de influenţă' sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de DNA', mai afirmă sursa citată.

Mai mult, DNA susţine că preluarea afirmaţiilor şi de alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe prin receptarea afirmaţiilor denigratoare de mai mulţi cetăţeni, având drept consecinţă afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice.

De asemenea, Kovesi a sesizat marţi Consiliul Naţional al Audiovizualului şi a solicitat să se constate că au fost încălcate prevederile Deciziei nr.220/ 2011 privind Codul de reglementare al conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare (Codul Audiovizualului), în cadrul emisiunii 'Sinteza zilei' difuzată de postul Antena 3 la data de 19 iunie 2014, deoarece nu au fost prezentate în mod corect mai multe fapte, nu a fost verificat contextul împrejurărilor despre care s-au făcut afirmaţii şi nu a fost prezentat imparţial şi cu bună credinţă niciunul dintre aspectele privitoare la temele emisiunii.

'Aşa-zisul material jurnalistic prezentat în cadrul emisiunii s-a grevat, de fapt, pe urmărirea în locuri publice a procurorului şef al DNA, cu unic scop de a surprinde imagini care apoi au fost prezentate trunchiat, pentru a putea susţine denigrarea sub toate modalităţile şi pentru a-i fi ştirbită autoritatea, prin afirmaţii mincinoase. De altfel, prezentarea ca fiind conspirativă a unei întâlniri pe stradă dintre două persoane, indiferent că sunt sau nu sunt foşti colegi, prieteni sau nu, reprezintă o formă de abuz, incompatibil cu libertatea de exprimare, libertatea de informare', mai susţine DNA.

În acest context, s-a solicitat că la verificările efectuate să se constate că afirmaţiile formulate în cadrul emisiunii sunt 'total mincinoase' şi conţin elemente de natură să aducă grave atingeri reputaţiei profesionale şi imparţialităţii cu care procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie îşi exercită atribuţiile de conducător şi reprezentant al acestei instituţii.

DNA mai informează de asemenea că Laura Codruţa Kovesi a înregistrat la instanţa de judecată acţiunea în daune morale împotriva persoanei juridice SC Antena 3 SA, precum şi a persoanelor fizice Mihai Gâdea, Mugur Ciuvică, Bianca Nae, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc, moderator, respectiv invitaţi, pentru afirmaţii mincinoase care au creat un grav prejudiciu de imagine şi au adus o gravă atingere demnităţii umane.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ