UPDATE Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti şi Dan Adamescu, trimişi în judecată de DNA

| 24 iun, 2014

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a celor patru judecători de la Tribunalul Bucureşti şi a omului de afaceri Dan Adamescu, acuzaţi de mai mult fapte de corupţie privind soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

UPDATE Potrivit DNA, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, în prezent suspendaţi, Mircea Moldovan, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi 7 infracţiuni de luare de mită dintre care 3 în formă continuată (4 acte materiale, 2 acte materiale, 4 acte materiale), Ion Stanciu - pentru 2 infracţiuni de luare de mită dintre care una formă continuată (7 acte materiale), Elena Roventa şi Ciprian Sorin Viziru - pentru luare de mită.

Totodată, omul de afaceri Dan Adamescu a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea a 2 infracţiuni de dare de mită.

În acest caz au mai fost trimişi în judecată Monica Angela Borza, Ilie Preda, Cristina Elena Popa şi Emanoil Postelnicu - practicieni în insolvenţă, pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită, dare de mită sau instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În dosar sunt inculpaţi şi omul de afaceri Iosif Armaş, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată (3 acte materiale), şi Gabriel Hanganu - pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată (4 acte materiale).

Potrivit rechizitoriului, magistraţii judecători, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit sume de bani sau bunuri în scopul de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, desemnării preferenţiale a unor administratori judiciari, atribuirii preferenţiale a unor dosare de insolvenţă, pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător.

De exemplu, în schimbul unor sume de bani, bunuri ori servicii, judecătorul Mircea Moldovan se angaja să atribuie preferenţial unor societăţi/practicieni în insolvenţă anumite ''dosare bune''. Prin sintagma ''dosare bune'' în materie de insolvenţă se înţelege, din punctul de vedere al lichidatorului sau administratorului judiciar, cauze cu active valoroase de valorificat, ceea ce generează obţinerea unor venituri substanţiale de către societatea de insolvenţă, susţin procurorii.

În alte cazuri oferta s-a materializat în prezentarea importanţei dosarelor pe care le-a avut sau le avea repartizate spre judecată, demersurile fiind exercitate în scopul de a-l determina pe beneficiar să ofere sume de bani, în perspectiva desemnării ca administrator judiciar.

Potrivit rechizitoriului, judecătorul Moldovan a primit bani şi bunuri în valoare de 29.935,95 lei, iar Ion Stanciu a primit, în cursul lunilor iunie 2013 şi decembrie 2013 (11.12.2013), suma de 15.000 euro (10.000 euro în luna iunie 2013 şi 5.000 euro în luna decembrie 2013) de la inculpatul Adamescu Grigore-Dan şi de la o altă persoană, prin intermediul şi cu ajutorul Monicăi Borza, pentru a pronunţa o hotărâre favorabilă într-un dosar, respectiv de a accepta deschiderea procedurii insolvenţei unei societăţi coordonate de omul de afaceri menţionat şi în schimbul numirii unei anumite societăţi de insolvenţă drept administrator judiciar. Totodată, a primit, în perioada septembrie 2013 - 05.05.2014, de la Cristina Popa, prin intermediul unui denunţător, suma totală de 7.300 lei (în şapte tranşe) şi produse de patiserie.

Şi judecătorii Elena Roventa şi Ciprian Viziru au primit bani pentru a pronunţa hotărâri favorabile în mai multe dosare.

Potrivit DNA, elementele definitorii ale activităţii infracţionale a celor patru judecători ai Secţiei a VII a civilă s-au structurat pe mai multe paliere: întâlniri periodice, aparent protocolare sau profesionale, chiar în incinta Tribunalului Bucureşti, în faţa clădirii TB sau în proximitatea instanţei; întâlniri periodice discrete, manifestate sub forma plimbării cu maşina prin Bucureşti pentru a putea fi discutate aspectele infracţionale, modul conspirat de comunicare, atunci când vorbeau la telefoanele mobile; identificarea dosarelor de insolvenţă ''bune'' în care să fie desemnaţi sau cele în care judecătorii puteau pronunţa soluţii favorabile mituitorilor şi cumpărătorilor de influenţă.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui autoturism marca Mercedes Benz ML 320 proprietate a lui Mircea Moldovan, până la concurenţa sumei de 29.935,95 lei, reprezentând totalul sumelor şi a contravalorii bunurilor primite de către acesta cu titlu de mită, asupra unui apartament, coproprietate a Elenei Roventa, situat în Bucureşti, până la concurenţa sumei de 5.000 euro, prin poprire, asupra sumei de 10.000 lei, aparţinând lui Sorin Ciprian Viziru, şi tot prin poprire, asupra sumelor de 7.300 lei şi 15.000 euro, aparţinând lui Ion Stanciu.

Procurorii au beneficiat, în cauză, de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi de sprijinul conducerii Tribunalului Bucureşti.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ