Mircea Diaconu riscă să rămână fără mandatul de europarlamentar pe 10 octombrie

| 26 sep, 2014

Curtea de Apel Bucureşti a amânat vineri pentru 10 octombrie pronunţarea unei decizii pe cererea depusă de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) prin care se solicită anularea hotărârii Biroului Electoral Central (BEC) privind atribuirea mandatului de europarlamentar lui Mircea Diaconu.

ANI a acţionat în judecată Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), BEC şi pe Mircea Diaconu, solicitând judecătorilor să anuleze decizia BEC de atribuire a mandatului de europarlamentar.

Agenţia arată că a solicitat AEP, la data de 28 mai, să nu accepte candidatura lui Mircea Diaconu, deoarece acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate, astfel încât Autoritatea ar fi trebuit să informeze Parlamentul European în vederea invalidării mandatului acestuia.

La data de 3 iunie, AEP a transmis ANI că nu are competenţă în acest caz.

Citeşte şi:  Europarlamentarii români la Bruxelles: Mircea Diaconu e o pacoste

"AEP, prin refuzul de a da curs solicitării ANI, respectiv, neacceptarea domnului Mircea Diaconu pentru reprezentarea României în funcţia de membru în Parlamentul European, printr-o conduită pasivă, contrară legii, a îndeplinit un act de acceptare a unei persoane care ar urma să îşi exercite mandatul sub efectul unei interdicţii care decurge în mod direct din încălcarea pe de o parte a unor dispoziţii legale cu caracter imperativ, cum sunt normele privind integritatea în exercitarea funcţiei publice, iar pe de altă parte din decizia definitivă şi irevocabilă a Instanţei supreme din România', susţine ANI.

În opinia ANI, Mircea Diaconu se află sub interdicţia expresă prevăzută de lege pentru a ocupa o funcţie eligibilă, cum este funcţia de membru în Parlamentul European, mandatul de senator al acestuia, tot o funcţie eligibilă, încetând de drept prin efectul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate, şi pe cale de consecinţă nu îndeplineşte 'o condiţie de fond' pentru a putea fi validat în exercitarea funcţiei de membru în Parlamentul European.

Pe de altă parte, ANI a trimis Parlamentului European o sesizare prin care solicită să nu fie validat mandatul de europarlamentar al lui Mircea Diaconu, deoarece acesta a fost declarat în stare de incompatibilitate, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ