Mircea Duşa: Vom da comenzi la fabricile de armament din Cugir

| 01 mai, 2014

Mircea Duşa, ministrul Apărării, a declarat joi că cele două fabrici de armament din oraşul Cugir vor beneficia din partea ministerului de comenzi pentru înzestrarea Armatei cu tehnică şi capabilităţi.

Mircea Duşa a afirmat că, până la guvernul Ponta, bugetul Ministerului Apărării a fost neglijat, deşi odată cu intrarea în NATO, România şi-a asumat să aloce din buget 2% pentru apărare.

'În 2013 am beneficiat de un buget mai mare, sigur în limita posibilităţilor pe care bugetul pe 2013 le avea şi cu acea restricţie de încadrare în deficitul bugetar. În 2014 la fel, avem un buget mai mare faţă de 2013. La rectificarea bugetară, bugetul Ministerului Apărării va beneficia de o rectificare pozitivă, una care ne va duce undeva la 1,5-1,5 şi ceva% din PIB în cursul anului 2014', a declarat Mircea Duşa.

Ministrul a menţionat că mare parte din aceşti bani va merge spre înzestrarea şi modernizarea Armatei şi spre industria românească de apărare. 'O parte din aceşti bani vor fi comenzi şi către cele două societăţi comerciale destinate producţiei de apărare din Cugir', a declarat Duşa, care a spus că a discutat în acest sens joi, cu prilejul unei vizite la Cugir, şi cu directorii celor două fabrici de armament.

În ceea ce priveşte un eventual contract pentru înzestrarea armatei române cu puşca de asalt proiectată şi executată de Fabrica de Arme Cugir, ministrul Duşa a menţionat că este 'o informaţie clasificată'. 'Ca orice instituţie militară, şi armata română are un centru de studii şi proiectări militare şi împreună cu întreprinderile, cu fabricile din domeniul producţiei militare are mai multe teme de cercetare şi proiecte pe care le derulează', a declarat Mircea Duşa.

În 2012, conducerea ROMARM din acea vreme susţinea că Fabrica de Arme Cugir va produce arme de asalt, o puşcă integral de concepţie românescă, pentru Ministerul Apărării Naţionale.

'Specialiştii Fabricii de Arme Cugir au terminat de proiectat şi de executat noua puşcă, în cadrul programului naţional privind realizarea produsului 'Arma de asalt calibrul 5,56 mm X 45 cu muniţia aferentă'. Zece bucăţi au fost trimise Ministerului Apărării Naţionale pentru a fi testate, real, pe diverse teatre de operaţiuni militare, în misiuni de luptă, de soldaţii români', a declarat, în primăvara lui 2012, directorul general, din acea vreme, al Companiei ROMARM, Vasile Crişan.

Puşca este un AKM îmbunătăţit, cu un alt design şi alte configuraţii, ambidextru, cu un sistem de adaptare pe toată arma - cu lunetă, lanternă.

Înfiinţată în 2004 prin separarea de Uzina Mecanică Cugir, care produce tot armament, Fabrica de Arme produce o gamă diversificată de calibre, armament de infanterie destinat înzestrării trupelor armate, a celor de pază şi ordine, trupelor cu destinaţii speciale, cât şi arme de vânătoare.

Uzina din Cugir a fost înfiinţată în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ