Exerciţii militare româno-canadiene la Baza Aeriană Câmpia Turzii

| 07 mai, 2014

Militari canadieni şi români au început, miercuri, o serie de exerciţii şi activităţi de pregătire comune, executate cu şase aeronave de luptă de tip CF-18 Hornet ale Forţelor Regale Aeriene ale Canadei.

Aeronavele şi personalul navigant şi tehnic canadian (aproximativ 230 de persoane) au sosit tot miercuri la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, unde vor sta circa cinci luni, informează Agerpres.

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene Române, generalul Laurain Anastasof, a declarat, în cadrul evenimentului de la Baza din Câmpia Turzii, că exerciţiul va duce la întărirea parteneriatului dintre forţele aeriene române şi canadiene.

'Este o onoare să putem găzdui exerciţiul comun româno-canadian pe o perioadă de peste cinci luni, exerciţiu care va cuprinde misiuni cum sunt lupta aeriană, apărare aeriană, atac la sol, pe care avioanele CF-18 Hornet şi Mig 21 le pot acoperi. Sunt încrezător că vom desfăşura împreună misiuni care vor întări parteneriatul dintre forţele aeriene române şi canadiene. Exerciţiile vor duce la îmbunătăţirea misiunilor executate în cadrul NATO şi la asigurarea securităţii spaţiului aerian al NATO', a menţionat Laurain Anastasof.

Prezentă la eveniment, Joanne Lemay, ambasadorul Canadei în România, a declarat că sosirea celor şase aeronave canadiene reprezintă un eveniment important în dezvoltarea parteneriatului româno-canadian şi că exerciţiul face parte din măsurile NATO pentru asigurarea securităţii Europei Centrale şi de Est. Potrivit ambasadorului Joanne Lemay, Canada este hotărâtă ca împreună cu România şi cu alţi aliaţi ai NATO să contribuie la asigurarea stabilităţii în zonă, fiind alături de Ucraina şi de ţările aliate NATO pentru a conserva stabilitatea şi securitatea Europei.

Canada anunţa pe 29 aprilie că şase avioane CF-18 ale aviaţiei sale vor fi trimise pentru a susţine operaţiunile NATO din Europa de Est şi vor fi staţionate în România, potrivit CBC/Radio-Canada.

'Ca răspuns la cererea NATO de a sprijini securitatea noastră colectivă şi de a demonstra solidaritatea noastră cu poporul din Ucraina vom desfăşura şase avioane CF-18 în Europa', a declarat ministrul canadian al Apărării, Rob Nicholson. Ministrul a precizat că avioanele decolează de la Bagotville (Quebec) şi vor avea baza în România, urmând să participe la misiuni de monitorizare şi de antrenament.

Pe 30 aprilie, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a avut o convorbire telefonică cu omologul său canadian, Robert Nicholson, cei doi miniştri stabilind de comun acord organizarea unor exerciţii militare la nivelul Forţelor Aeriene.

De asemenea, în perioada 10-17 aprilie, peste 250 de militari ai Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, cu aeronave F-16, împreună cu aproximativ 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic, cu aeronave MiG-21 LanceR de la Baza 71 Aeriană, au participat la un exerciţiu militar pe aerodromul militar de la Câmpia Turzii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ