Miron Mitrea: „Am fost prost când l-am ales pe Sergiu Sechelariu pentru construcţia casei mele”

| 05 mai, 2014

Miron Mitrea a declarat luni că a fost 'un prost' atunci când l-a selectat pe fostul secretar de stat Sergiu Sechelariu să efectueze lucrări la casa mamei lui din localitatea Voluntari.

Miron Mitrea a declarat luni că a fost 'un prost' atunci când l-a selectat pe fostul secretar de stat Sergiu Sechelariu să efectueze lucrări la casa mamei lui din localitatea Voluntari, susţinând că i-a dat acestuia 30.000 de dolari fără chitanţă, bani pe care nu i-a mai recuperat.

Miron Mitrea a dat o declaraţie luni în faţa unui complet de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care este judecat pentru corupţie în legătură cu renovarea casei mamei sale din localitatea Voluntari.

'Am fost prost. În momentul în care mi-am selectat partenerul în Sergiu Sechelariu pentru construcţia casei mele, am fost un prost. Cine face o prostie este un prost. Şi mi-o asum. Sunt victima deciziei mele', a spus Miron Mitrea după terminarea procesului.

În sala de judecată, Mitrea le-a detaliat judecătorilor modul în care l-a cunoscut pe Sergiu Sechelariu, numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor, şi motivele pentru care a ales ca firma acestuia să îi renoveze casa.

Mitrea a recunoscut că i-a dat lui Sergiu Sechelariu 30.000 dolari, fără chitanţă, bani pe care nu i-a mai recuperat, susţinând că acesta avea datorii la poker.

La începutul declaraţiei, Miron Mitrea a spus că mama sa este fiica primului şi singurului editor de limba română din Transilvania sub Imperiul Austro-Ungar, bunicul său fiind un om bogat.

După moartea tatălui său, Mitrea a spus că mama sa a plecat în 1988 în Germania, unde a primit cetăţenia germană, fără însă a primi şi pensie. Pentru a se întreţine, ea a lucrat ca guvernantă, deşi avea studii superioare şi cunoştea cinci limbi străine.

După Revoluţie, mama sa revenit în România, iar în paralel a dat statul german în judecată, reuşind să câştige în instanţă plata retroactivă a pensiei.

Cu banii obţinuţi din pensie, la care s-a adăugat suma de 250.000 de dolari rezultaţi din vânzarea unei vile din zona Cişmigiu, au hotărât să cumpere o casă, lucru care s-a şi întâmplat în anul 2001, în localitatea Voluntari.

Miron Mitrea a detaliat apoi modul în care l-a cunoscut pe Sergiu Sechelariu.

El a explicat că, în perioada 1996-1997, era secretar general PSD, după care a devenit vicepreşedintele partidului. Cum regula era ca vicepreşedinţii PSD să se ocupe de mai multe judeţe, Mitrea susţine că a primit în coordonare cinci judeţe, printre care şi judeţul Bacău, unde a efectuat des vizite.

Deşi organizaţia judeţeană a PSD din Bacău era una puternică, fiind condusă de Viorel Hrebenciuc, totuşi PSD nu reuşise înainte de 1996 să câştige şi Primăria Bacău, astfel încât una dintre mize era atragerea de partea PSD a primarului independent Dumitru Sechelariu.

În continuare, Mitrea le-a spus judecătorilor că Revelionul anului 2000 l-a petrecut la Bacău, într-un restaurant deţinut de firma Vertcon.

'După ora 12,00, Dumitru Sechelariu şi-a spus condiţiile: numirea fratelui său Sergiu Sechelariu ca secretar de stat la Ministerul Transporturilor în viitorul guvern', a adăugat Mitrea, lucru cu care a fost de acord.

În anul 2001, Sergiu Sechelariu a fost numit secretar de stat prin decizia prim-ministrului de atunci, Adrian Năstase, însă Mitrea spune că Sechelariu avea o pregătire profesională 'destul de slabă'.

Tot în anul 2001, familia Mitrea a hotărât să extindă imobilul cumpărat recent, iniţial în regie proprie, însă deputatul PSD susţine că a avut o discuţie cu Sergiu Sechelariu, care l-a convins că este mai ieftin ca lucrările să fie efectuate prin intermediul unei firme, deoarece nu se plătea TVA, fiind aleasă în acest sens societatea Vertcon, deţinută de Sechelariu.

Miron Mitrea a mai arătat că prima ofertă a lui Sechelariu a fost de 1,5 miliarde lei vechi pentru construirea a 150 mp, însă suma a crescut la 2,5 miliarde lei vechi, pentru ca în final să fie plătiţi 3,5 miliarde lei vechi, sumă care i s-a părut şi la acea vreme ca fiind nejustificat de mare.

Deputatul PSD le-a mai spus judecătorilor că, la începutul anului 2002, Sergiu Sechelariu, care locuia în apropiere, a venit la locuinţa lor din Voluntari şi le-a solicitat 30.000 de dolari, în contul lucrării.

'Ei în familie jucau foarte mult poker, pierdeau bani şi vroia să-i plătească mama o parte mai consistentă, ca să-şi şteargă datoria, promiţând că-i va restitui el la firmă', a spus Mitrea, recunoscând că a dat acei bani fără chitanţă şi că nu i-a mai recuperat.

Întrebat de judecători de ce a acceptat să plătească 3,5 miliarde lei vechi, plus cei 30.000 dolari, deşi lucrările nu au fost de calitate, Mitrea a spus că mama lui a fost cea care a luat această decizie, după ce a primit o somaţie din partea avocaţilor firmei Verton, ea ţinând seama şi de faptul că el era persoană publică.

În schimb, Mitrea a recunoscut că în anul 2001 i-a ridicat lui Sergiu Sechelariu dreptul de semnătură în Ministerul Transporturilor pe problemele financiare şi l-a informat pe premierul de atunci, Adrian Năstase, despre activitatea profesională slabă a lui Sechelariu, însă acesta a rămas în funcţie, iar una dintre explicaţii ar putea fi că Sechelariu şi Năstase construiau împreună blocul din Zambaccian.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 16 mai.

Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei în perioada 2000-2004, a fost acuzat de DNA de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în legătură directă cu infracţiunea de corupţie, uz de fals.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată Irina Jianu, fost inspector de stat, şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), ulterior inspector general de stat în construcţii la ISC, aceasta fiind acuzată de dare de mită, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, a fost trimis în instanţă Nicolae Popescu, fost arhitect-şef la Primăria Voluntari, acuzat de fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracţiunile de corupţie.

Potrivit DNA, în perioada 2001-2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite în cuantum de 927.420 de lei în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector-şef al ISC.

DNA susţine că această sumă reprezintă contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate, cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de SC Conimpuls SA Bacău, SC Vertcon SA Bacău, SC Durimpuls SRL Bacău şi SC Regal Glass SRL Bacău la un imobil din judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 ian, 04:06
StevenSyday
увеличаване на трафика на сайта
Many thanks, this website is extremely valuable.
Вижте и страницата ми

https://anotepad.com/note/read/demg9rxd SEO оптимизация

=777?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ