Motivare dosarul "Valiza": George Becali este lipsit de respect faţă de lege şi autorităţi

| 15 ian, 2014

Finanţatorul echipei Steaua Bucureşti, George Becali, are o latură negativă a personalităţii caracterizată prin lipsa de respect faţă de lege şi autorităţi, fiind inacceptabil ca fotbaliştii să primească bani de la o echipă concurentă, susţin judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în motivarea deciziei prin care latifundiarul a fost condamnat în iunie 2013 la trei ani închisoare în dosarul 'Valiza', notează Agerpres.

În esenţă, magistraţii consideră că banii daţi de George Becali jucătorilor de fotbal de la echipele Gloria Bistriţa şi Universitatea Cluj, pentru a-şi apăra corect şansele pe teren, se încadrează la capitolul 'mită', deoarece jucătorul profesionist de fotbal are calitatea de funcţionar - în sensul art. 147 alin.2 Cod penal - şi astfel are îndatoriri de serviciu.

'Darea de mită reprezintă forma corupţiei active, 'fermentul corupţiei', acela care dă mită fiind la fel de vinovat ca şi mituitul, mituitorul fiind de cele mai multe ori iniţiatorul actelor de corupţie. Această infracţiune este în strânsă legătură cu infracţiunea de luare de mită, denumită în literatura de specialitate corupţie pasivă', notează judecătorii.

Astfel, în legătură cu prima acuzaţie de dare de mită, Gigi Becali este acuzat că, pe 11 mai 2006, în calitate de finanţator al FC Steaua Bucureşti, i-a promis fiecărui jucător de fotbal al FC Gloria 1922 Bistriţa sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro, pentru ca aceştia să îşi apere corect şansele de joc în meciul cu echipa FC Rapid Bucureşti, programat la 12 mai 2006.

"În aceste condiţii, instanţa de control judiciar constată că inculpatul a urmărit prin 'mijloace nesportive' să câştige o competiţie internă, nu prin propriile eforturi sportive, exclusive ale clubului pe care-l patrona, ci prin implicarea altor echipe de fotbal, în speţă - echipa FC 'Gloria 1922 Bistriţa', cu care era într-o competiţie directă în campionatul Diviziei A de fotbal. [...]", se arată în motivare.

"Însă, este inacceptabil ca, într-o competiţie sportivă, o echipă să fie retribuită de patronul altei echipe concurente şi, mai grav, ca o echipă să joace un meci de fotbal în interesul altei echipe şi nu în interesul său propriu. Practic, jucătorii echipei de fotbal Gloria Bistriţa au fost plătiţi, cumpăraţi să joace în interesul echipei Steaua Bucureşti, pentru ca, în final, aceasta să poată câştiga titlul de campioană naţională de fotbal", este opinia magistraţilor.

Mai mult, judecătorii consideră că George Becali a fost lipsit de respect faţă de lege şi autorităţi, atunci când a declarat în faţa camerelor de luat vederi că îi va premia pe fotbaliştii de la Gloria Bistriţa.

În ceea ce priveşte cea de-a doua acuzaţie adusă lui Gigi Becali, respectiv faptul că a oferit, în mai 2008, suma de 1,7 milioane euro jucătorilor de fotbal de la clubul Universitatea Cluj, pentru ca aceştia să îşi apere corect şansele de joc în meciul cu echipa CFR Cluj din 7 mai 2008, magistraţii consideră că şi în acest caz sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de dare de mită.

Instanţa declară că oferirea celor 1,7 milioane de euro de către Gigi Becali avea un scop bine definit, întrucât pentru prima dată campioana României avea acces direct în Cheampions League şi ar fi primit 5,5 milioane euro.

Pe 4 iunie 2013, George Becali a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul ''Valiza'', pentru două infracţiuni de dare de mită şi o infracţiune de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fiindu-i confiscată şi suma de 1,7 milioane euro.

În acelaşi dosar, Victor Piţurcă, antrenorul echipei naţionale de fotbal a României, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului.

De asemenea, Teia Sponte, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al FC Steaua Bucureşti SA, a primit doi ani de închisoare cu suspendare, iar Radu Gheorghe Marino şi Alina Florentina Ciul au fost condamnaţi la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ