Steaua, echipa cea mai iubită de pasionaţii de fotbal

| 10 iun, 2013

51,8% dintre persoanele pasionate de fotbal au declarat că, dintre echipele aflate în acest moment în Liga I, favorita lor este Steaua Bucureşti.

Echipa de fotbal Steaua Bucureşti trăieşte momente unice în istoria sa. După unul dintre cele mai bune sezonale ale ultimilor ani, încheiat prin câştigarea celui de-al 24-lea titlu de campioană a României, după o comportare mai mult decât onorabilă în Europa League, Steaua se află şi în faţa celui mai dificil moment. Condamnarea lui Gigi Becali în dosarul Valiza aruncă o pată neagră pe baloznul galonat al celei mai bune echipe româneşti de fotbal, situaţie care ar putea duce la excluderea formaţiei din competiţiile europene. Ba chiar unii vorbesc despre retrogradarea în Liga a II-a.

În acest context, datele unui sondaj de opinie realizat de Inscop la comanda cotidianului Adevărul relevă un lucru pe care îl ştiam cu toţii. Steaua este, de departe, cea mai iubită echipă de fotbal din România. Conform sondajului citat, 51,8% dintre persoanele pasionate de fotbal au declarat că dintre echipele aflate în acest moment în Liga I favorita lor este Steaua Bucureşti. Podiumul este completat de alte două echipe de tradiţie în România, este vorba de Dinamo şi Rapid. Distanţa dintre ocupanta locului I şi celelalte echipe este însă uriaşă. Dacă Steaua este preferată de peste 50% dintre micorbişti, Dinamo este simpatizată de numai 8,8%, iar Rapid Bucureşti de 5,6% dintre persoanele care urmăresc fenomenul fotbalistic. Alte formaţii care au întrunit procente de simpatie relevante sunt CFR Cluj cu 5% şi recenta câştigătoare a Cupei României, Petrolul Ploieşti cu 4,5%. Restul se zbat în jurul procentului de 1%.

După cum putem observa, din clasament lipsesc echipe de tradiţie precum Universitatea Craiova, în prezent desfiinţată, sau Politehnica Timişoara. Explicaţia este că sondajul a testat opţiunile fanilor fotbalului pentru echipele care sunt înscrise în Liga I, iar cele două formaţii nu mai fac parte din această competiţie.

O altă întrebare interesantă a sondajului a privit existenţa corupţiei în fotbalului românesc. Conform datelor publicate, 66,4% dintre români cred că există corupţie în fotbalul românesc şi numai 1,9% nu cred că există corupţie. 31,8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. Percepţia românilor asupra fotbalului românesc este una profund negativă şi reflectă, cel mai probabil, un lung şir de scandaluri cu privire la blaturi, aranjamente, transferuri, pariuri, bani negri care au afectat de-a lungul anilor fotbalul din România, inclusiv înainte de 1989.

Revenind însă la scorul detaşat obţinut de Steaua, devine evident că o eventuală excludere a formaţiei din competiţiile europene va fi un şoc pentru o bună parte dintre români. Mai mult decât atât, ipoteza retrogradării formaţiei bucureştene în Liga a II-a echivalează cu pierderea interesului consumatorilor de fotbal pentru Liga I, cu consecinţe catastrofale asupra fluxului de bani proveniţi din publicitatea şi marketingul competiţiei interne de fotbal.

Pe de altă parte, persistenţa asocierii campionatului românesc de fotbal cu fenomenul corupţiei va diminua, pe termen lung, interesul pentru competiţie. Acest lucru înseamnă mai puţini spectatori pe stadioane, audienţe mai mici ale meciurilor, încasări mai slabe ale cluburilor, jucători mai prost plătiţi, echipe lipsite de valoare şi mai puţin spectacol.

Fotbalul românesc se confruntă zilele acestea cu nişte probleme complicate, la a căror soluţionare vor avea o contribuţie capitală, ca şi în politică, instanţele europene. Decizia UEFA va afecta semnificativ modul în care va arăta fotbalul românesc anul viitor, dar şi în anii care vin.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ