Motivare judecători: Voiculescu a apelat la una dintre cele mai rudimentare tipologii de spălare a banilor

| 16 sep, 2014

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti susţin că Dan Voiculescu a apelat "la una din cele mai rudimentare tipologii de spălare a banilor", împrumutul nereturnat, pentru a ascunde bunurile obţinute ilegal din privatizarea ICA.

Dosarul ICA. În motivarea deciziei prin care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani închisoare, judecătorii arată că acesta a încheiat în anul 2004 cu Institutul de Cercetări Alimentare (ICA) un contract de împrumut iar scopul acestui contract era de a ascunde preluarea ilegală a acţiunilor institutului.

Magistraţii arată că fapta lui Dan Voiculescu, constând în aceea de a fi dobândit în nume propriu, în perioada 24.05.2004 - 14.02.2005, prin două operaţiuni succesive de majorare a capitalului social al SC ICA SA şi o operaţiune de cesiune de acţiuni, iniţial 70,30% iar în final nivelul participaţiei a crescut la 92,40% din acţiuni, pe care le-a donat fiicelor sale, în condiţiile în care cunoştea că acestea au fost obţinute ilegal de SC Grivco SA, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de spălare de bani.

Citeşte şi: De ce a fost condamnat DAN VOICULESCU la 10 ani de închisoare. Motivarea judecătorilor

Dan Voiculescu este acuzat că a disimulat originea bunurilor provenite ilegal din privatizare, prin încheierea, la data de 26 februarie 2004, a unui contract cu SC ICA SA, în baza căruia a acordat institutului, cu titlu de împrumut cu dobândă, suma de 17 miliarde lei vechi iar în contract s-a inserat că părţile sunt de acord ca, în situaţia în care ICA nu va restitui întreaga sumă datorată la termen, Voiculescu să poată solicita convertirea creanţei (suma împrumutată plus dobânda acumulată) în acţiuni prin majorarea capitalului social şi să dobândească în nume propriu titlurile de participare ale SC ICA SA Bucureşti.

"Împrejurarea că inculpatul a apelat la una din cele mai rudimentare tipologii de spălare a banilor, respectiv împrumutul nereturnat, consacrată poate de cel mai cunoscut spălător de bani din toate timpurile, Mayer Lanski, nu este de natură să îl transforme în tăinuitor, deoarece pe parcursul săvârşirii acestor acte materiale a urmărit, în permanenţă, realizarea obiectivelor procesului de spălare a banilor, în scopul optimizării posibilităţilor de utilizare a bunurilor ilegal obţinute în derularea unor viitoare afaceri profitabile. Or, nu toţi criminalii financiari resimt nevoia să creeze scheme elaborate în scopul oferirii unei aparenţe de legitimitate provenienţei fondurilor infracţionale", se arată în motivare.

"Urmărind disimularea originii ilicite a proprietăţilor şi fondurilor murdare, spălătorul de bani Dan Voiculescu a căutat astfel să rupă filiera dintre delictul principal, care constituie sursa fondurilor şi veniturile obţinute din comiterea acestui delict, păstrând controlul permanent al fondurilor în scopul orientării acestora spre destinaţia dorită care îi va permite să profite într-o manieră cât mai discretă de beneficiile obţinute şi să le investească în afaceri profitabile. Ca o consecinţă a acţiunilor de ascundere şi disimulării, prin încheierea contractului de împrumut între inculpatul Dan Voiculescu şi SC ICA SA, bunurile provenite din privatizarea ilegală a fostului Institut de Chimie Alimentară au apărut în materialitatea lor într-o altă lumină şi cu o altă semnificaţie în patrimoniul inculpatului Dan Voiculescu printr-o majorare de capital şi o conversie a pretinsului împrumut acordat ICA în acţiuni, fără nicio legătură cu provenienţa lor ilicită, reală", se mai susţine în document.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 sep, 2014
kiaburu
............
nu este nicio spalare de bani nu mai dezinformati lumea
17 sep, 2014
ronny
..............
nu mai dezinformati lumea ca nu este nico spalare de bani cel care spala banii este traian basescu cu terenurile de la nana
17 sep, 2014
mihu
.
Nu crede nimeni in aceasta motivare. Este de la sine inteles ca la curtea de apel se respecta ordinele.
16 sep, 2014
PEDAGOGUL
Voiculescu este nevinovat
Voiculescu nu a apelat la nimic deoarece este nevinovat si nu are nici o legatura cu acuzatiile care i se aduc.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ