Motivarea CCR: Senatul, obligat să publice în Monitorul Oficial decizia în cazul votului pentru arestarea lui Dan Şova

| 17 apr, 15:03

Curtea Constituţională a publicat vineri motivarea deciziei prin care obligă Senatul să redacteze hotărârea luată în urma votului de respingere a cererii de încuviinţare a aresării preventive a senatorului Dan Şova, acuzat de corupţie în dosarul Turceni-Rovinari. Hotărârea Senatului va fi publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE. "Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa Plenului din 25 martie 2014 prin care atestă rezultatul votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României", au decis judecătorii CCR.

Citeşte AICI integral motivarea Curţii Constituţionale

Curtea Constituţională a stabilit că, potrivit legii, o hotărâre a Parlamentului în astfel de cazuri este publicată în Monitorul Oficial, deci obligatoriu trebuie redactată.

"Potrivit dispoziţiilor art.24 din Legea nr.96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, care reglementează „Procedura în caz de reţinere, arestare sau percheziţie”, cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a 17 deputatului ori a senatorului se adresează de către ministrul justiţiei preşedintelui Camerei din care face parte deputatul sau senatorul, care aduce de îndată cererea la cunoştinţa Biroului permanent, după care o trimite Comisiei juridice respective. Comisia întocmeşte un raport asupra căruia hotărăşte prin votul secret al majorităţii membrilor săi. Cererea ministrului justiţiei, însoţită de raportul Comisiei juridice, se supune spre dezbatere şi adoptare plenului Camerei din care face parte deputatul sau senatorul, în termen de 5 zile de la depunerea raportului. Potrivit alin.(4) al art.24 din lege, „Camera hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi. Hotărârea Camerei se comunică de îndată ministrului justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 3 zile. Data comunicării către ministrul justiţiei este data intrării în vigoare a hotărârii”, se arată în motivarea Curţii.

Citeşte şi: Curtea Constituţională obligă Senatul să redacteze o hotărâre în cazul Dan Şova. Iohannis intervine

Procedura Senatului nu a fost dusă până la capăt, au considerat judecătorii CCR. Camera superioară a Parlamentului a votat în cazul Şova şi a comunicat decizia luată, dar nu a redactat-o.

"În speţa dedusă analizei Curţii, Curtea reţine că Senatul a răspuns cererii de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova printr-un act, denumit „comunicare”, care nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Aşa fiind, se constată că „Procedura în caz de reţinere, arestare sau percheziţie”, prevăzută de dispoziţiile art.24 din Legea nr.96/2006, în aplicarea prevederilor art.72 alin.(2) din Constituţie, nu a fost finalizată în conformitate cu prevederile legale. Astfel, în urma dezbaterilor care au avut loc în şedinţa Plenului Senatului din 25 martie 2015, desfăşurată cu respectarea cvorumului legal prevăzut de art.67 din Constituţie, prin votul senatorilor prezenţi, cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova a întrunit 79 de voturi „pentru”, 69 „împotrivă” şi 5 voturi au fost anulate, situaţie juridică ce a fost consemnată în procesul-verbal al şedinţei. Procedura, însă, nu a fost finalizată prin formalizarea rezultatului votului în actul juridic care să îl consfinţească – hotărârea Senatului, redactarea acesteia constituind o operaţiune tehnico-juridică obligatorie, întrucât documentul astfel întocmit este cel în baza căruia votul care a avut loc în plenul Camerei produce efecte juridice."

Citeşte şi: Zegrean: Hotărârea în cazul Șova va putea fi atacată de cei care o consideră nelegală și neconstituțională

Curtea Constituțională a României (CCR) susține că Senatul are obligația de a redacta hotărârea adoptată pe 25 martie, prin care să ateste rezultatul votului dat cu privire la cererea de încuviințare a arestării senatorului Dan Șova, hotărâre care trebuie publicată în Monitorul Oficial.

"Având în vedere cele expuse mai sus, Curtea constată că refuzul Senatului de a redacta şi publica hotărârea adoptată în şedinţa Plenului din 25 martie 2015 echivalează cu neîndeplinirea unei obligaţii constituţionale, legale şi regulamentare, care angajează această autoritate publică într-un conflict juridic de natură constituţională cu autoritatea care a solicitat încuviinţarea arestării unui senator, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin intermediul ministrului justiţiei."

Citeşte şi: PREMIERĂ: DNA cere acte suplimentare de la Senat în cazul Șova

ŞTIREA INIŢIALĂ

CCR a dat publicității vineri motivarea deciziei din 8 aprilie, prin care a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Senatul României, declanșat de refuzul acestuia din urma de a redacta și publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în Plenul Senatului cu privire la senatorul Dan Șova.

Pe 25 martie, senatorii au votat împotriva cererii DNA de încuviinţare a arestării lui Dan Şova în dosarul Turceni - Rovinari. Din totalul de 151 de voturi exprimate, 79 de voturi au fost în favoarea solicitării iar 67 împotrivă. Cinci voturi au fost anulate. Votul a fost secret, cu bile.

Ulterior, decizia Senatului a fost contestată de Parchet, de preşedintele Iohannis şi de CSm, pe motiv că votul Senatului a validat de fapt cererea de arestare, având în vedere că aceste decizii se iau cu majoritate majoritate simplă (majoritatea celor prezenţi), nu cu majoritate calificată (majoritatea membrilor Camerei respective).

Citeşte şi: Buna şi Reaua Vestire: Dan Şova scapă de arest, Darius Vâlcov poate fi arestat

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 apr, 21:22
FIX-PIX
.......o bere shi-un mititel....pentru tãriceanu-tãricel.....de la "diaspora"......pentru cã "prostu' nu e prost destul, dacã nu e shi fudul"......fuduliile lu' tãriceanu le strânge CCR-ul cu cleshtele.......vrea nu vrea va publica "lucrarea" senatului , adicã "votul" pentru arestarea lu' Sova....cã asha "vrea" CCR-ul...........s-a coit ce s-a coit tãriceanu dar GATA.......AJUNGE........nu-i mai merge cum mergea....o are mai mititea..........cã prea mult se fudulea.......diaspora nu a votat pentru mici shi bere, tãriceanu shtie asta dar s-a fudulit shi el cã la câte muieri a schimbat s-a crezut tare-n fudulii.........numa' cã CCR-ul îi "strânge" fuduliile de numa'numa'.........era shi VREMEA.............Sova nu mai scapã de data asta.....shi va "vorbi" dupã gratii la Beciul Domnesc , ori cã vrea, ori cã nu vrea, ori cã-i viñe, ori cã nu-i viñe (pofta), ori cã-l scapã, ori cã nu-l scapã (nevoile)..........cã nu are încotro........shi-apoi vedem ce mai "taie ghilotina"..............

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ