Năstase, la Consiliul Naţional PSD: Băsescu a transformat FMI în cămătar pentru România

| 09 noi, 2013

Fostul preşedinte PSD Adrian Năstase a declarat, sâmbătă, că şeful statului, Traian Băsescu, a transformat FMI într-un "cămătar" pentru România prin faptul că a împrumutat 20 de miliarde de dolari de la FMI, iar datoria externă a crescut de aproape cinci ori în mandatele sale.

"Şi eu cred că trebuie răspuns în războiul de gherilă pe care l-a impus Traian Băsescu României. Am aflat aseară de la Traian Băsescu că ar fi trebuit negociat în alt fel cu FMI şi că el ar putea ajuta la o renegociere. Românii au uitat pare că în 2009, înainte de alegerile prezidenţiale, Traian Băsescu a împrumutat 20 de miliarde de dolari de la FMI, adică o mie de dolari în numele fiecărui român? Aceşti bani vor trebui plătiţi", a spus Năstase, la Consiliul Naţional al PSD.

El a mai spus că datoria externă totată a României a crescut de aproape cinci ori în perioada 2004-2012.

"Au uitat oare (românii - n.r.) că datoria externă totată a României a crescut de aproape cinci ori în 2004-2012, astfel încât ar trebui să spunem clar că Traian Băsescu a transformat FMI dintr-un partener al României în cămătar pentru România", a adăugat Năstase.

Preşedintele Băsescu consideră că negocierea Guvern - instituţii financiare internaţionale a fost "de proastă calitate", care nu dă şanse economiei româneşti, astfel că roagă Guvernul să ia în calcul posibilitatea de a renegocia cu FMI şi Banca Mondială, el punându-şi la dispoziţie experienţa.

Traian Băsescu a declarat că doreşte să dea un semnal, precizând că se află în posesia proiectului de scrisoare care a rezultat în urma negocierilor dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional.

"Am spus-o cred primul, nu o spusese nici Consiliul Fiscal nici alte structuri din mediul de afaceri, dar o spun şi acum, este o negociere de proastă calitate, care nu dă şanse de relansare economiei româneşti. Este o negociere care îi va face pe cei care vor primi o brumă de bani să piardă prin creşterile de preţuri mult mai mult decât primesc, dar cel mai grav este că măsurile la care Guvernul s-a angajat nu sunt nici în scrisoare foarte clar definite, lasă loc la mult arbitrariu şi în mod categoric vor fi o frână pentru evoluţia economică a României", a declarat preşedintele Traian Băsescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

El a adresat Guvernului rugămintea de a lua în calcul posibilitatea de a renegocia cu FMI şi Banca Mondială.

"Public, rog guvernul să analizeze posibilitatea de a renegocia obligaţiile pe care şi le-a asumat cu Fondul, UE şi Banca Mondială, iar, dacă au nevoie de experienţa mea, le-o pun la dispoziţie. Cu certitudine sunt soluţii şi să îi ajutăm pe cei cu cele mai slabe venituri şi să indexăm pensiile, pentru că este în lege şi asta nu poate fi discutată, dar şi să lăsăm economia, să îi dăm o şansă să îşi reia creşterea consistentă", a spus el.

Potrivit şefului statului, creşterile de 1-2% sunt "creşteri care seamănă mult mai mult a stagnare decât a creştere", iar creşterea de anul acesta "ne-o dă pur şi simplu agricultura, şi nu economia".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ