Ne spune CCR că Băsescu a încălcat Constituția în 2009?

| 27 mar, 2014

Curtea Constituțională consideră că nu trebuie să existe un monopol al formațiunii câștigătoare în alegeri și că este necesar ca, în numele stabilității politice, să se țină seama de alianțele parlamentare.

Curtea Constituțională a dat miercuri publicității motivarea deciziei privind proiectul de revizuire a Legii Fundamentale elaborat de Comisia de revizuire coordonată de Crin Antonescu. În total, Curtea a formulat 26 de observații separate, pe care le-a şi argumentat, explicând motivele pentru care a considerat că modificările aduse textului constituțional nu sunt adecvate.

Printre aceste observații se numără și cea referitoare la modificarea sistemului actual de desemnare a premierului. Curtea consideră că mecanismul propus pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru instituie un monopol al partidului sau alianţei politice participante la alegeri care a obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare, fără a deţine majoritatea absolută, neţinând cont de necesitatea asigurării actului de guvernare în condiţiile unei susţineri parlamentare care să permită obţinerea votului de învestitură şi realizarea programului de guvernare. Mai mult, conform CCR, textul analizat nu ţine cont de realitatea politică şi este de natură a crea premisele unor alegeri anticipate repetate.

Argumentul este desigur discutabil. În fond, nu există niciun motiv pentru care coalizarea unei majorități parlamentare în jurul candidatului la funcția de premier propus de către partidul sau alianța care a obținut cel mai mare număr de mandate să fie mai dificilă decât găsirea unui sprijin parlamentar suficient pentru un cabinet condus de un prim-ministru desemnat de către președinte. Modificarea în discuție îl scotea însă din jocul negocierilor care au loc în asemenea situații pe președinte și transfera responsabilitatea formării unei majorități parlamentare în sarcina formațiunii politice care a câștigat încrederea românilor la urne.

Ca urmare, nu am mai fi putut să ne găsim în situația ca votul electoratului să fie nesocotit, iar președintele să impună un premier și să forțeze constituirea unei majorități artificiale în jurul acestuia, așa cum a procedat Traian Băsescu în 2009. Interesant este însă că, la o lectură mai atentă a motivației date publicității de către CCR, observăm că judecătorii Curții invalidează implicit modul în care șeful statului a acționat atunci.

Astfel, Curtea consideră că nu trebuie să existe un monopol al formațiunii câștigătoare în alegeri și că este necesar ca, în numele stabilității politice, să se țină seama de alianțele parlamentare. Adică exact ceea ce nu a făcut Traian Băsescu atunci când a respins propunerea PSD și PNL de a i se încredința mandatul de prim-ministru lui Klaus Iohannis, cu toate că varianta înaintată avea în mod evident sprijinul unei coaliții majoritare în Parlament. Traian Băsescu a refuzat însă această propunere și a acționat după bunul plac, care, la vremea respectivă, însemna împingerea democrat-liberalilor la guvernare și instalarea unui premier-marionetă, care să execute cu punct și virgulă indicațiile prețioase primite de la Palatul Cotroceni. Or, din perspectiva motivării pe care CCR o dă astăzi, modul în care Traian Băsescu a acționat atunci este profund neconstituțional. Ceea ce însă, din păcate, nu-i mai încălzește cu nimic acum pe români.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

10 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 mar, 2014
Liviu
Băsescu a jucat justiția în picioare cum a vrut el și cum a vrut, nu i-a fost frica de nimeni
27 mar, 2014
Librarul
jos basescu!
basescu a incalcat mereu constitutia, si a mintit cu nerusinare si a manipulat romanii care au avut incredere in el. justitia ar face bine sa isi faca treaba cu simt de raspundere si sa inceapa achete serioase asupra intregii familii basescu. gata! ne-am saturat de ei!
27 mar, 2014
Daniel
N-ai inteles sau doar te prefaci ?
Curtea expune si motiveaza parerile ei privind Constitutia viitoare. Asta in vigoare e intr-un fel si gata.
Basescu o fi incalcat o Constitutie in 2009, dar nu pe cea curenta, ci pe cea viitoare, asta ai vrut sa spui, nu ?
27 mar, 2014
cantautor
Dle Daniel,nu-ti irosi timpul
daca-l intrebi,nu stie sa rapunda...
primeste textul,il semneaza,apare pe stat si gata...
27 mar, 2014
cantautor
"Argumentul este desigur discutabil............"
daca este o decizie CC ,este obligatorie...punct.Ce-ar mai fi de discutat?
discutabil ar fi daca ai fi vreo somitate in drept constitutional....dar nu esti....si nici atunci
iar acum ar trebui sa te bucuri:Iohannis(liberalul cel rau...)n-a ajuns PM

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ