Neînţelegerile USL pe marginea Constituţiei - o teză falsă

| 10 iun, 2013

Atât o parte din media cât şi unii actori politici speculează că există neînţelegeri în interiorul USL pe marginea revizuirii Constituţiei, de natură să afecteze lucrările şi calendarul revizuirii. Dezbaterile care au avut loc până în prezent, precum şi amendamentele adoptate arată însă că, dimpotrivă, există consens pe temele importante şi că procesul revizuirii este în grafic.

Ceea ce se se speculează greşit este faptul că existenţa unei diversităţi de opinii atât la nivelul partidelor ce alcătuiesc USL, cât şi la nivelul actorilor individuali din cadrul aceluiaşi partid, sunt cât se poate de normale. Important este ca aceste dezbateri să existe, şi, în urma lor, să se găsească cele mai bune soluţii şi variante de compromis.

Două dintre cele mai recente şi mai vizbile astfel de presupuse „neînţelegeri” sau „tensiuni” sunt căsătoriile gay şi regionalizarea. Dacă ne referim la căsătoriile gay, inflamarea subiectului în media este de înţeles, opiniile diferite ale celor doi lideri ai USL fiind alimentate la maximum. Ultimele evoluţii pe această temă arată că amendamentul care a stârnit controverse va fi repus în discuţie în cadrul Comisiei de revizuire şi că, mai mult, Crin Antonescu este dispus la compromis, nuanţânu-şi poziţia şi avansând ideea parteneriatelor civile.

De asemenea, s-a speculat şi încă se mai speculează că PNL şi PSD nu se înţeleg pe tema regionalizării. Un semnal în sensul potolirii îngrijorărilor celor care susţin că USL nu se va înţelege pe reorganizarea administrativ-teritorială este recenta revizuire a Protocolului, care menţionează cât se poate de clar faptul că bazele regionalizării vor fi puse până la finalul anului. Mai mult, primul pas în realizarea procesului de regionalizare a fost făcut deja, prin trecerea amendamentului privind regiunile în viitoarea Constituţie. Şi dezbaterile şi opiniile diferite pe marginea reorganizării sunt cât se poate normale, dată fiind complexitatea şi importanţa temei.

Cei care însă alimentează inutil aşa-zisele neînţelegeri sunt şi cei care se ocupă cu a scoate tot timpul în evidenţă tensiunile din interiorul USL şi cei care care propovăduiesc cu cea mai mică ocazie ruperea alianţei. Se ignoră însă cu bună ştiinţă faptul că pe toate punctele mari şi importante ale revizuirii s-a ajuns la un consens, acestea fiind în mare parte adoptate în cadrul Comsiei parlamentare de revizuire. Menţinerea bicameralismului, limitarea numărului de parlamentari la 300, reglarea şi echilibrarea atribuţiilor Preşedintelui etc sunt cele mai importante elemente de revzuire pe care USL a anunţat de la bun început că le va avea în vedere, şi pe care, se pare că le-a pus în practică.

Din dezbaterile constituţionale care au avut loc până în prezent şi din bilanţul propunerilor care au fost acceptate de Comisia de revizuire, rezultă cel puţin două concluzii prelimnare de natură să mai potolească din îngrijorările unora. În primul rând, modificările aduse la capitotul _Drepturi şi libertăţi_ au vizat o consolidare şi o clarificare a drepturilor şi libertăţilor existente. În ceea ce priveşte autorităţile publice şi relaţiile dintre intituţii, deşi dezbaterile sunt în curs de desfăşurare, din informaţiile de până acum, reiese că se are în vedere o reglare a deficienţelor actuale, dar şi o bună echilibrare a celor trei autorităţi corespunzătoare celor trei puteri în stat. Şi, în final, şi actorii politici care deţin în prezent majoritatea parlamentară îşi dau seama şi au interesul să adopte o Constituţie modernă, echilbrată, care să nu fi nevoie să fie schimbată foarte des.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ