NICUŞOR CONSTANTINESCU dădea ordine ziariştilor în timp ce era arestat la domiciliu. INTERCEPTĂRI

| 16 apr, 15:07

Președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, le comanda jurnaliștilor de la cotidianul "Telegraf" din Constanța și de la televiziunea TV Neptun și chiar îi amenința să desfășoare ample campanii de presă împotriva procurorilor DNA.

„Din conţinutul interceptărilor telefonice rezultă că inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel exercita o influenţă covârşitoare asupra conducerii cotidianului Telegraf şi asupra televiziunii TV Neptun.

Astfel, în perioada în care se afla în arest la domiciliu, inculpatul a luat legătura, fie direct, fie indirect, cu reprezentanţii celor două canale media cărora le-a trasat politica editorială, comandând ample campanii de presă îndreptate în sprijinul poziţiei sale procesuale şi împotriva Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Este de menţionat, în acest context, că inculpatul avea o poziţie de totală şi necontestată autoritate asupra conducerii ziarului şi televiziunii cărora le-a dictat ce subiecte să abordeze şi cât de des să o facă, le-a livrat materiale, i-a ameninţat şi le-a reprosat atitudinea de pasivitate pe care, în opinia sa, o manifestaseră faţă de situaţia sa, după ce instanţa luase faţă de el măsura arestului la domiciliu.

Citeşte şi: Nicușor Constantinescu, trimis în judecată de DNA într-un alt dosar

La data de 12.03.2015, ora 11:45:50, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a apelat-o telefonic pe Monalisa Popa, directorul ziarului Telegraf căreia i-a imputat lipsa de susţinere şi implicare a cotidianului în sprijinirea poziţiei sale:

"Nicușor Constantinescu: Băi, Mona, ce se întâmplă la voi acolo, mă? Eu... M-ați dat luni un material, 2 pagini mari cu ce mi s-a întâmplat mie și mai departe nu mai scrie nimeni nimica, mă, mânca-ți-aș, zici că... totul e ok! Scriu doar ăștia care mănâncă c... de mine și de Sorin și de Mazăre! Nu se poate! Chiar așa, trebuie să vă spun, eu nu pot să fac conferință de presă, dar când l-a reținut pe Strutinsky și l-a arestat, am făcut o conferință de presă publică!

Monalisa Popa:  Da, da, da...

Nicușor Constantinescu: Care ar trebui reluată în permanență ca și temă, da?! Pe urmă ați fost controlați voi, Telegraf Advertising, toate firmele astea, de către DNA! Pe urmă a apărut în dosarul meu acest lucru, da? Și la TV Neptun, Soti, și la Telegraf, că eu aș fi făcut! Voi nu scrieți nimic din chestiile astea? Că sunt docu... Scriu ăștia din rechizitoriu din "Ziua de Constanța" și din alte publicații pro acestui... sistem care ne urăște și voi nu faceți?! Ce ați dat? Eu stau acasă și citesc în fiecare zi! Ați dat luni o pagină jumate și atât! Și în rest, ați dat interviuri cu dl. vicepreședinte Dragomir, care... ce șmecher este el, că parcă el nu a votat alături cu mine consiliile... și hotărârile de consiliu pe care sunt acuzat! El nu poate fi întrebat: 'Băi, dar tu ai votat ilegal programele de sport pentru volei, pentru handbal, rugby? Ai votat penal, ca Constantinescu? Matale, domnu' cutare, ai votat penal hotărârea cutare? Nu ești la fel de vinovat, dacă e să fie cineva vinovat, ca și președintele, tu, vicepreședinte, și ceilalți consilieri județeni?

Monalisa Popa: Am înțeles...

Nicușor Constantinescu: Nu-i normal să puneți aceste probleme?!!! Trebuie să vă sun eu, ca să vi le spun?

Monalisa Popa: Am înțeles, am înțeles.

Nicușor Constantinescu: Mă, ți-am mai spus de câteva ori și nici nu mai te sun, mă, și nici nu mai dau nicio relație! Eu nu vă spun vouă ce aveți de spus, dar dacă eu sunt acuzat, că pe bază de licitație publică v-am plătit bani vouă, la TV Neptun, și la alte... și voi nu scrieți nimica, înseamnă că ne merităm soarta, mă ! Toți!!!

Monalisa Popa: Am înțeles, o să dăm...

Nicușor Constantinescu: Astăzi sunt... Astăzi, astăzi, când vorbim, este joi, da? 12 martie, sunt din 19 februarie arestat!!! Trebuia scris în fiecare zi, a 11-a zi, a 15-a zi, ce se întâmplă cu proiectul ăla, ce se întâmplă cu minciunile alea? Ce, dau ieri "Evenimentul Zilei", tu nu vezi ce scriu? Din rechizitoriul meu? Că am vorbit eu cu avocatul lu... Mocanu, adică eu nu am voie să vorbesc cu avocatul Mocanu, care e și avocatul meu, să-l întreb: 'Mă, cine l-a judecat pe prietenul meu Strutinsky Sorin al meu, care e de 30 de ani, așa cum am spus în conferința de presă?!'

Monalisa Popa: Nu e niciun secret...

Nicușor Constantinescu: E vreun secret??? Da...? Nu scrie pe magistrati.ro cine sunt judecătorii, ce studii au absolvit??? Este vreun serviciu paralel, cum spune DNA și această jigodie împuțită de Andrei, de aici??? Da' voi...nu vă interesează și voi nu luptați pentru noi, mă, stați liniștiți, vă luați salariul bine mersi, înțelegi? Și vă doare în c...de tot ce se întâmplă! Înțelegi??? Până în ziua în care o să vă ia și pe voi să vă aresteze, să vedeți cum este, înțelegi?

Monalisa Popa: Știi că nu e așa...

Nicușor Constantinescu: Cum să nu știu, deci nu există nicio strategie, nimic, da??? Eu sunt acasă, sunt arestat, nu mi-e interzis să vină presa la mine, dar nu ești în stare, nici tu, nici nimeni dincolo la televiziune, nimeni, dați... așa, știri care vin, cum vrea unul sau altul!

Monalisa Popa: Am înțeles, o să...

Nicușor Constantinescu: Ai înțeles pe dracu', nu ai înțeles nimic, mă!!!

Monalisa Popa: Ei....".

Anchetatorii susțin că, din tonul discuției, se desprinde dominarea clară exercitată de Nicușor Constantinescu asupra directoarei cotidianului "Telegraf", Monalisa Popa, ale cărei singure replici sunt în general "da" sau "am înțeles".

Urmare a acestor discuții, reprezentanții cotidianului "Telegraf" s-au conformat solicitărilor lui Nicușor Constantinescu și au declanșat o campanie, constând în publicarea a câte unui articol pe zi, în susținerea poziției acestuia și în încercarea de a proba netemeinicia acuzațiilor formulate împotriva lui.

Astfel, din data 13 martie 2015 și până la data de 4 aprilie 2015, cu excepția duminicilor când ziarul nu apare, cotidianul "Telegraf" a publicat zilnic câte un articol în sprijinul nevinovăției lui Nicușor Constantinescu, acest lucru arătând influența deosebită pe care o are Nicușor Constantinescu asupra ziarului, a cărui politică editorială o controlează în mod direct și nemijlocit.

***

În mod similar, la data de 13.03.2015, Nicușor Constantinescu a purtat o discuție cu martorul Diceanu Gabriel Constantin, în cadrul căreia cel dintâi i-a reproșat insuficienta expunere mediatică a apărării sale.

"Nicușor Constantinescu: Da? Nici... nimeni de la presă... nimeni nu face o... prezentare a apărării mele, da? Graduală! Pe problema aia, pe problema... nimeni nu zice nimic! Absolut nimic! Și eu ce să fac, că te-ai îmbolnăvit tu? Fac și pe... n-am voie să fac anumite chestii, după cum știi!

Diceanu: Eu am văzut... știu, păi, da. Păi i-am spus lui Victor, da' eu am văzut astea date-n presă, cel puțin în presa locală!

Nicușor Constantinescu: Băi, Gabi, hai, mă! (înjurătură obscenă) Facem mișto unul de altul sau ce facem?

Diceanu: Nu...

Nicușor Constantinescu: N-ai văzut nimica, mă!!! Au scris unii în ziar, o pagină jumate și atât!!! Ai văzut o... (cuvânt obscen). Și-ai mai văzut o emisiune de un sfert de oră în care a vorbit Victor Radu, de 2 lei! Aia ai văzut tu!

Diceanu: Și știri...

Nicușor Constantinescu: Ce-am văzut și eu! Da? Atât!!! Nu-i normal să fie o campanie zilnică, mă, băiatule??? Ți-am explicat românește!

Diceanu: Da, dom'le, am înțeles, o să se facă!".

***

Într-o altă convorbire telefonică, Nicușor Constantinescu invocă numele jurnalistului Victor Ciutacu.

"Nicușor Constantinescu: Ia de la Carmen Banioti toate documentele din dosar, ce-am depus noi, da?

Diceanu: Da, da.

Nicușor Constantinescu: Și... vis-a-vis de... de minciunile astea cu încălcarea controlului judiciar, de care ți-am spus, și vis-a-vis de toate hotărârile de consiliu, inclusiv punctul de vedere al prefectului, care ne-a scris și ai copie după asta, că sunt legale hotărârile și dispoziția nr. 7, pentru care sunt acuzat că... cutare! Dați-le, că presa nu are, mă, băiatule, mă!!! Nu are ce spun eu! Am vorbit cu Ciutacu, mi-a zis: "Domn' Constantinescu, eu nu știu ce să... eu ce văd, ce văd scrie-n presă, dacă mie nu-mi dă nimeni, eu ce să fac? Nu trebuie să mă conving și eu de o realitate, acuzațiile care se fac, apărarea dumneavoastră, ce-ați depus la dosar, ce-a spus prefectul, sunt valabile, nu-s valabile..." Și normal!

Diceanu: Da.

Nicușor Constantinescu: Eu nu știu, că eu nu am... fiind acasă, eu nu am... o... Hârtiile care s-au depus la dosar vis-a-vis de... dosarul ăsta cu arestarea! Ultima. Alea sunt la Carmen Banioti, care trebuia matale să le iei să le dai la presă! Da!

Diceanu: Am înțeles".

***

Nicușor Constantinescu a mai purtat o discuție la data de 13.03.2015 cu un bărbat necunoscut, notat în redare cu X:

"X: Da.

Nicușor Constantinescu: Ai primit alea?

X: Am primit, acuma îi dădeam și lu'... Victor Radu.

Nicușor Constantinescu: Așa, dă-i exact cum ți-am dat eu scris, că e punctual făcut!

X: Da. Da, le transmit și colegilor...

Nicușor Constantinescu: Citește ca să înțelegi și tu, dă-i și lui Victor Radu, că știe subiectul, pentru că a fost la New York și-l ajut cu treaba asta, da?

X: Da! Da, da, da, normal!

Nicușor Constantinescu: Și dă-i și interviul, tot, brut, să facă ce vor și ei, nu numa'... nu dai numai o știre de 2 minute! Dă tot... ce ți-am dat interviul!

X: Acuma-l trimit pe tot la Constanța, Victor Radu mi se pare că s-a apucat de... s-a apucat deja de scris.

Nicușor Constantinescu: Bine. Să trăiești.

X: Că noi am fost pe acolo. Bine, la revedere".

Potrivit DNA, persoana identificată cu numele Victor Radu este reporter în departamentul Social Politic al Televiziunii TV Neptun, deținută de SC Soti Cable Neptun SRL, iar discuția arată puterea lui Nicușor Constantinescu de a solicita ca televiziunea respectivă să difuzeze materiale scrise de el, întocmai cum fuseseră întocmite, interlocutorul său conformându-se fără proteste sau obiecțiuni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ