Noua Constituţie: Dizolvarea Parlamentului, dacă preşedintele nu este demis cu 50% plus 1

| 11 iun, 2013

Comisia de revizuire a Constituţiei a decis, astăzi, modificarea articolului 95 "Suspendarea din funcţie", în sensul dizolvării Parlamentului în cazul în care propunerea de demitere a preşedintelui României nu întruneşte o majoritate de 50% plus 1 din voturile valabil exprimate prin referendumul de validare.

Amendamentul Forumului Constituţional a fost adoptat cu 17 voturi pentru, patru împotrivă şi două abţineri. 

Astfel, articolul 95 va cuprinde un alineat 2 cu următorul text: "Dacă referendumul de demitere din funcţie este valid, dar propunerea de demitere nu întruneşte o majoritate de 50% plus 1 din voturile valabil exprimate prin referendum, Parlamentul va fi dizolvat, urmând ca în termen de 45 de zile calendaristice să se organizeze alegeri parlamentare anticipate".

Preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu, a declarat în cadrul dezbaterilor la acest amendament că propunerea Forumului Constituţional încearcă să prevină declanşarea numitor crize politice. 

"Pachetul acesta de măsuri, descrierea foarte exactă a situaţiilor în care preşedintele, Parlamentul, primul-ministru... vine din preocuparea poate prea accentuată de a preîntâmpina crize. De pildă, moţiune de cenzură constructivă. Păi, care este sensul? Este sensul de a contribui la o stabilitate guvernamentală sau, în orice caz, atunci când exerciţi dreptul absolut firesc al posibilităţii de a schimba Guvernul să dai şi soluţie.

Să nu deschizi prin asta două-trei săptămâni de criză. În această idee a venit şi chestiunea cu suspendarea, suspendarea fiind destul de simplu de realizat: jumătate plus unu din Parlament înseamnă o majoritate care oricum este acolo. Şi atunci, când nu te costă nimic, poţi să ai riscul unor suspendări. Eu personal nu cred că Parlamentul României, indiferent în ce componenţă politică, va pune problema suspendării preşedintelui atâta vreme cât preşedintele nu ţine morţiş. Eu nu cred, pentru că pornesc de la premisa de raţionalitate, de normalitate şi aşa mai departe", a declarat Antonescu.

Deputatul PSD Ioan Adam şi-a exprimat temerea că prin modificarea referitoare la dizolvarea Parlamentului se va ajunge la golirea de conţinut a articolului care statuează că preşedintele poate fi suspendat. 'Asta pentru că parlamentarii poate nu-şi mai asumă riscul să propună suspendarea preşedintelui şi să ne trezim după aceea că avem de decor în Constituţie acest text de lege', a declarat Adam. 

Senatorul PSD Toni Greblă s-a exprimat în acelaşi sens şi pentru îmbunătăţirea textului. El a propus ca în conţinut să se prevadă ca o condiţie suplimentară de dizolvare a Parlamentului "avizul negativ al Curţii Constituţionale", propunerea fiind, însă, respinsă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ