FOTO NU ai să ghiceşti niciodată ce sunt de fapt aceste BULE verzi

| 29 mai, 2014

Credeţi sau nu, această ciudăţenie este un organism viu vechi de peste două milioane de ani. Este, de fapt, o plantă şi una dintre cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ.

 

 

Planta se găseşte în locuri izolate, precum Antarctica, Groenlanda, Namibia sau în Deșertul Atacama din Chile.

E adevărat că seamănă cu o bulă dezgustătoare formată dintr-o substanţă vâscoasă dar în realitate planta nu e aşa lipicioasă cum pare. La atingere e solidă, atât de rigidă încât un om poate să se întindă pe ea fără probleme.

Dar ce fel de plantă este aceasta? În limba spaniolă se numeşte La Yareta şi este un membru al familiei Apiacee, ceea ce o face vară primară cu pătrunjelul, morcovul sau feniculul. Fiind o plantă de deşert, creşte foarte lent, un pic mai mult de un centimetru pe an.

Da, putem spune că aceste "arătări" par nişte ambalaje verzi de cadou dar adevărul este cu mult mai ciudat. Acea suprafaţă dură este de fapt un ansamblu de zeci de mii de muguri de flori la capătul unor tulpine lungi, atât de dens împreunate încât creează un exterior compact. Planta este extrem de uscată  şi poate lua foc iar locuitorii din Anzi, de exemplu, fac destul de des focuri de tabără în zonele unde creşte această plantă.

Desigur, cel mai interesant lucru despre această plantă în vârstă de 3000 de ani este aspectul, atât de ridicol de frumos şi aparte, atât de abscons şi uluitor, încât nu poţi face altceva decât să te bucuri că există asemenea minunăţii pe pământ.

Tag-uri: planta, yareta
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ