Un aliment consumat de români, medicamentul sfânt al vechilor egipteni

| 09 apr, 2014

Chimenul sau chimionul este o plantă ierboasa, numită în popor şi secărica, care creşte în mod natural prin fâneţe din regiunea muntoasă, dar care se şi cultivă.


Fructele de chimen- fructus carvi – sunt bogate în ulei volatil şi au întrebuinţări multiple atât în medicină, cât şi în alimentaţia omului. Infuzia preparată dintr-o linguriţă şi jumătate de fructe la o ceaşcă cu apă are proprietatea de a elimina gazele din stomac (carminativ) la cei care suferă de balonări, măreşte cantitatea de lapte femeilor care alăptează, reglează funcţiile stomacului, combate inflamaţiile intestinale, calmează colicile, fluidifica secreţiile bronhice şi măreşte diureza.

Dacă fructele de chimen le asociem în părţi egale cu fenicul şi coriandru, atunci ceaiul are un bun efect carminativ.
În alimentaţie, fructele acestei plante se folosesc la prepararea supelor, lichiorurilor, prăjiturilor.

Chimenul, bogat în ulei volatil, ulei gras şi proteine este indicat în fluidizarea secreţiilor bronhice şi calmarea colicilor intestinali. Pulberea de fructe (cca 1 gram) se amestecă cu puţină miere şi se consumă de 3 ori pe zi, după masă.

Deasemenea, infuzia de chimen este un bun stimulent digestiv pentru lipsa de pofta de mâncare sau calmarea colicilor la bebeluşi. Se face infuzie din 5 grame de fructe mărunţite la 1/2 L de apă şi se consuma câte 1/2 de cană la fiecare masă ca stimulent digestiv. Ceaiul de colici se face din câteva fructe peste care se adăugă apă fiartă – se infuzează 3-5 minute, se strecoară şi se dă cu linguriţa sau în biberon pentru colicile bebeluşilor.

Infuzia de chimen se poate folosi şi pentru spălaturi oculare, iar cataplasme de frunze de chimen se pot folosi pentru umflături ale pielii. Primii care l-au folosit ca medicament au fost egiptenii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 apr, 2014
Marius C.
mai invata !
http://diversificare.ro/alimente/2012/06/chimen-sau-chimion/

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ